Nemcsak az egészségüggyel, hanem a betegekkel is baj van

Sokan nem mennek el a vizsgálatokra, de nem is mondják le azokat. És hogy miért baj ez?

A magyar egészségügy helyzete folyamatos beszédtéma, és lapunk is számtalanszor foglalkozott vele, részben a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, részben attól függetlenül.

Most olvasói levelet kaptunk, amely egy olyan problémára hívja fel a figyelmet, amiről nem tudtunk, vagy ha tudtunk is, nem tulajdonítottunk neki nagy jelentőséget.

„Tisztelt Szerkesztőség! Úgy vélem, egy közérdekű problémára irányítom rá figyelmüket levelemmel, felhívásommal. Számos szakrendelésen, vizsgálaton, csak több hetes, vagy több hónapos várakozás után tudunk részt venni. Ráadásul a Covid-hullámok során felgyülemlett sorokban várjuk a fontos vizsgálatokat”

– kezdődik a levél.

A lényeg ezek után érkezik.

Az egyik vizsgálaton, hogy nincs-e megüresedett hely, és ne kellene hónapokat várni, a szakasszisztens nővér válasza az volt, hogy:

a vizsgálatokat a betegek nem mondják le, hanem egyszerűen nem jönnek el, így nem tudnak másik, vizsgálatra váró beteget behívni.

Valóban elfelejtjük, vagy nem tartjuk fontosnak lemondani a vizsgálatokat, amelyekre nem megyünk el?
Pixabay.com

„Körmöst, fodrászt, asztalossal időpontot le tudunk mondani. Ezt nem” – írja olvasónk, aki szerint mindnyájunk, egészségünk és a gördülékeny egészségügyi ellátás érdeke, hogy időben lemondjuk a vizsgálatokat, ha nem tudunk elmenni a kapott időpontban, és ezzel valószínűleg egyetértünk.

„Más betegek életét is megmenthetjük ezzel, aki így időben sorra kerülhet az ellátásban” – vonja le a tanulságot olvasónk, akivel időközben volt egy rövid levélváltásunk, és megtudtuk, hogy mindez történetesen egy szombathelyi kolonoszkópia vizsgálat kapcsán derült ki, ami különösen fontos lehet néhány betegnek, de olvasónk ugyanezt tapasztalta például a bőrgyógyásznál is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem