Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem kellett foltokat számolni a 30Y sportházas kocsmakoncertje után

A Szerda Esti Akusztik ezen a héten az ipszivel csinált ivót az MSH-ból.

Az, hogy tulajdonképpen mit is takar a ’kocsmakoncert’ kifejezés, nem volt egészen világos, úgyhogy most - közel húsz 30Y koncerttel a hátam mögött - hosszú idő után először kíváncsian indultam el a Sportházba.

30Y Kocsmakoncert az Agora-MSH-ban
Bonyhádi Zoltán

Szóval mitől is volt ez kocsmakoncert?

 • Nem kocsmában volt, de valahogy meg kellett oldani a kocsmahangulatot, ami egy elég nagy lelátókkal ellátott előadóban elég necces. Itt jött a jól bejáratott atombiztos trükk: sörpadok.
 • Nem volt színpad se, mert ugye az általában a kocsmában sincs, úgyhogy a zenekar a sörpadok között, majdnem középen helyezkedett el, kivéve amikor elmentek onnan, mert
 • bizony volt, hogy ezt megtették, mondván a vendéglőkben a zenekar is oda szokott menni asztalokhoz játszani. Ezt megtette a 30Y is, az egyik számukat egy, a terem széle felé lévő asztalnál játszották el, de mivel mikrofont, meg erősítőt nem vittek magukkal, ebből a szerencsés asztaltársaságon meg néhány közel ülőn kívül senki nem hallott semmit, úgyhogy a központi, hangtechnikával jobban felszerelt fellépőhelyükre visszatérve lejátszották a dalt még egyszer.
 • A kocsmahelyzet azt is hozta magával, hogy a közönség ülve sörözgetett, és nem mondjuk izzadtan ugrabugrált, úgyhogy ehhez a tényhez a dallista is idomult. Több volt a lassú szám, én a Pécsi Tánctanárnak külön örültem, mert általában hiányolni szoktam, ugrálós koncerten elég ritkán játsszák. A gyorsabb dalok is át voltak hangszerelve kicsit, ami volt hogy sikerült, de a Bogozd Kit például én még nem untam ennyire soha, a Felhő meg egyáltalán nem volt, vagy csak pont akkor voltunk kint cigizni, meg az összes ismerősöm is, akitől megkérdeztem, hogy tényleg nem volt-e a Felhő. Egyébként a ki-be járogatás is sokkal jellemzőbb volt, mint egy átlag koncerten.
 • Aztán ott volt az is, hogy ami a harmincipszinek amúgy nagy erőssége, a közönséggel való kommunikáció, az ebben a miliőben még jobban kijött, és ilyen sztorizgatós, poénkodós haverkodás lett az egész buliból.
 • 30Y Kocsmakoncert az Agora-MSH-ban
  Bonyhádi Zoltán

  Ami végül is tök jó. Így szerda este még jobban is esik egy ilyen laza, ülős, alter sörözgetés, mint egy tomboló koncert. Nem kell foltokat számolni utána, és a munkahelyen sem olyan a másnap, mint egy másnap.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra

  Tovább az oldalra