Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem kezelik felszínesen - Izgalmas műhelykiállítás a Művészetiben

A megyeszékhely művészpalántáinak kiállítótermében most bepillanthatunk a rajzos alapozó képzés mindennapi titkaiba.

Időről-időre hírt adunk a Művészeti Szakközépiskola nyilvánosan látogatható tárlatairól. Tesszük ezt azért is, mert sokféle kreatív alkotói terület innen kikerült és időközben akár már diplomát szerzett, a művészeti életben beilleszkedett képviselőinek munkáin keresztül alaposabb képet lehet itt kapni, hogyan működik a hétköznapokban ez a sokaknak még ma is elvontnak és különlegesnek tartott képzés. Az iskola földszinti galériájában szerdától ezúttal a képző- és iparművészeti tagozat 10. évfolyamosai rajz-festés óráinak tananyagából látható egy érdekes és bőséges válogatás Felszín alatt címmel.

Felszín alatt - kiállítás a Művészetiben
A kiállító diákok egy része
Vágvölgyi Bálint

Első pillantásra pusztán egyszerű tanulmányrajzok: állatcsontvázak, állati és emberi koponyák változatos technikákkal megjelenített összehasonlító és elemző feldolgozásai. Ám szaktanáraik a kötelező feladatot különféle csavarokkal tették vonzóvá a másodikos diákoknak. Az órai munka kiegészítéseként az ismeretanyag feldolgozásával a diákoknak képzelt lényeket, ún. hibrideket kellett létrehozniuk különböző állatok jellegzetes tulajdonságainak keresztezésével. Feladatuk volt ezen túl a hibrid-csontvázak leegyszerűsített, sematikus alapformáinak kialakítása rajzban - majd a vázszerkezetek szabadon választott anyagokból történő elkészítése is. A formát ezután funkcióval ruházták fel, leírták, lerajzolták a lények megjelenését, életmódját, mozgását, vagy akár saját világot teremtethettek nekik.

Felszín alatt - kiállítás a Művészetiben
Felszín alatt - kiállítás a Művészetiben
Vágvölgyi Bálint

Ebből az utóbbi két lépésből kerülnek ki a tárlat legizgalmasabb darabjai: tárlókban a legkülönfélébb anyagokból és technikákkal megvalósított csontvázakat és egyéb „leleteket” vehetünk szemügyre. Ahogyan Masszi Ferenc tanár úr (aki Károlyi Annával együtt tanítja az osztályt rajz-festésből) fogalmazott a megnyitón: ebből a fajta munkából akár még számosabbra is vevő lenne az érdeklődő. Mert ezek a „kötelező” tanulmányrajzok egyedi, utánozhatatlanul eredeti, működésbe hozott, élettel teli és térbeli változatai. Hogy a kreativitás irányait és végtelen lehetőségeit érzékeltesse, felemlegetett néhány fejezetet Borges Képzelt lények könyve című híres, vonatkozó könyvéből. A diáktársak, tanáraik és a megnyitóra eljött büszke családtagok előtt megnyílott kiállítás megtekinthető a következő hetekben, az iskola rendes nyitva tartása alatt.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra