Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem kezelik felszínesen - Izgalmas műhelykiállítás a Művészetiben

A megyeszékhely művészpalántáinak kiállítótermében most bepillanthatunk a rajzos alapozó képzés mindennapi titkaiba.

Időről-időre hírt adunk a Művészeti Szakközépiskola nyilvánosan látogatható tárlatairól. Tesszük ezt azért is, mert sokféle kreatív alkotói terület innen kikerült és időközben akár már diplomát szerzett, a művészeti életben beilleszkedett képviselőinek munkáin keresztül alaposabb képet lehet itt kapni, hogyan működik a hétköznapokban ez a sokaknak még ma is elvontnak és különlegesnek tartott képzés. Az iskola földszinti galériájában szerdától ezúttal a képző- és iparművészeti tagozat 10. évfolyamosai rajz-festés óráinak tananyagából látható egy érdekes és bőséges válogatás Felszín alatt címmel.

Felszín alatt - kiállítás a Művészetiben
A kiállító diákok egy része
Vágvölgyi Bálint

Első pillantásra pusztán egyszerű tanulmányrajzok: állatcsontvázak, állati és emberi koponyák változatos technikákkal megjelenített összehasonlító és elemző feldolgozásai. Ám szaktanáraik a kötelező feladatot különféle csavarokkal tették vonzóvá a másodikos diákoknak. Az órai munka kiegészítéseként az ismeretanyag feldolgozásával a diákoknak képzelt lényeket, ún. hibrideket kellett létrehozniuk különböző állatok jellegzetes tulajdonságainak keresztezésével. Feladatuk volt ezen túl a hibrid-csontvázak leegyszerűsített, sematikus alapformáinak kialakítása rajzban - majd a vázszerkezetek szabadon választott anyagokból történő elkészítése is. A formát ezután funkcióval ruházták fel, leírták, lerajzolták a lények megjelenését, életmódját, mozgását, vagy akár saját világot teremtethettek nekik.

Felszín alatt - kiállítás a Művészetiben
Felszín alatt - kiállítás a Művészetiben
Vágvölgyi Bálint

Ebből az utóbbi két lépésből kerülnek ki a tárlat legizgalmasabb darabjai: tárlókban a legkülönfélébb anyagokból és technikákkal megvalósított csontvázakat és egyéb „leleteket” vehetünk szemügyre. Ahogyan Masszi Ferenc tanár úr (aki Károlyi Annával együtt tanítja az osztályt rajz-festésből) fogalmazott a megnyitón: ebből a fajta munkából akár még számosabbra is vevő lenne az érdeklődő. Mert ezek a „kötelező” tanulmányrajzok egyedi, utánozhatatlanul eredeti, működésbe hozott, élettel teli és térbeli változatai. Hogy a kreativitás irányait és végtelen lehetőségeit érzékeltesse, felemlegetett néhány fejezetet Borges Képzelt lények könyve című híres, vonatkozó könyvéből. A diáktársak, tanáraik és a megnyitóra eljött büszke családtagok előtt megnyílott kiállítás megtekinthető a következő hetekben, az iskola rendes nyitva tartása alatt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra