Néha meglepődik az ember, mennyi mindent lehet megtudni egy 40 perces buszozás alatt a pálinkakészítésről

Elkezdődött az iskola, a kollégisták közül pedig nem mindenki csak telefonozik fülhallgatóval a fülén, hanem vannak, akik beszélgetnek is, egészen meglepő témákról.

Hetente kétszer biztos, hogy buszra szállok, távolsági buszra. Nyáron nagyon csendes utak voltak ezek a hétvégi buszozások: akadt bőven szabad hely, csak a táj, a légkondi zúgása - ami néha majdnem odafagyasztotta az embert a buszülésre -, és egy-egy elcsípett beszélgetésfoszlány jutott érdekességként az utazás idejére. Szeptember elseje után viszont ez megváltozott.

„Talán hátul lesz még szabad hely” – mondta a sofőr a vasárnap délutáni járaton, amikor a kezembe adta a jegyet. Először nem is értettem, miért mondja ezt, aztán ahogy elindultam, láttam: tele busz. Akkor esett le, igyekeznek vissza a diákok a kollégiumba. Akkor még nem is sejtettem, hogy mire Szombathelyre érünk, minden fontosat megtudok a cefrekészítésről.

Tényleg csak hátrébb találtam helyet magamnak, a többség filmet nézett a telefonján fülhallgatóval. Mögöttem viszont két, talán középiskolában végzős srác beszélgetett éppen. Elég hangosan, így először kiderült számomra, hogy barátjuk, Laci a másik busszal ment, ami ugyanakkor indult, de egy kicsit rövidebb az útvonala, és lehet, kevesebben is vannak rajta. Mivel Laci így döntött, a srácok egyhangúlag megállapították róla: Lacinak úri feneke van.

Arról is beszéltek, Laci biztosan megint sok kaját hoz magával otthonról a koleszba, neki minden napra van egy doboza, amiben van egy kis hazai. De, mint kiderült, a mögöttem ülők sem panaszkodhattak, egyiküknek székelykáposztát csomagoltak, amire a másik fiú rögtön irigykedett is egy kicsit, meg én is.

Aztán gyorsan témát váltottak, megtudtam, mindkét srác elindulás előtt ellenőrizte, hogy a cefrével minden rendben van-e. Ekkor kerekedtek ki a szemeim, nem gondoltam volna, hogy a fiatalokat érdekli a pálinkafőzés, inkább csak a végtermék elfogyasztása.

Egyikük már jóval tapasztaltabbnak tűnt a cefrekészítésben, a kevésbé tapasztalt viszont nagyon figyelmesen hallgatta a tanácsokat, ahogy én is, bár nagy részét nem sikerült megjegyeznem, így a hallottak alapján azért nem vágok még bele a cefrekészítésbe.

Azt mindenesetre megtudtam, mennyire fontos, hogy:

  • légmentesen zárható műanyag hordókba tegyük a gyümölcsöt,
  • csak ép gyümölcsöt szedjünk bele, mert, ha rohadt, penészes is van benne, akkor a pálinka illata, íze is dohos lesz
  • a hordót ne teljesen pakoljuk meg, hiszen a cefrének a térfogata is megnő, ahogy a hőmérséklete is
  • minél apróbb darabokra vágjuk a gyümölcsöt
  • a szilvának és a baracknak a magja semmiképpen se kerüljön a cefrébe
  • a pH-beállítás elhagyható, de a borélesztő nem
  • erjedés közben ne nyissuk ki a hordót, ne tegyünk bele új gyümölcsöt, mert a már erjedésnek indult anyag az újjal nem fog újra erjedni, kotyogó viszont kell, aminek segítségével távozik a szén-dioxid
  • Azon volt némi vita, hogy 8 vagy 10 nap kell ahhoz, hogy kész legyen a cefre.

    Aztán persze kiderült az is, nemcsak főzik, fogyasztják is a srácok a pálinkát, legtöbbször sörhöz. Egyiküknek négy feles után még semmi baja, az ötödik már beüt, a másikuknak, ha négyet meg kellene innia, rosszul lenne.

    Megtudtam, ha itt lesz az ideje, diópálinka is készül majd, sőt diólikőr is a nagymamának, annak a receptjét talán jövő vasárnap beszélik meg, mert arra már nem volt idő, hiszen közben beértünk Szombathelyre.

    Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

    Vélemény