Nem úgy tűnik, mintha ki akarna vonulni a Tesco – Újabb miniboltokat nyitnak a benzinkutaknál

Ugyanakkor a cég az elmúlt öt év alatt elbocsátotta alkalmazottainak 40 százalékát. Ön tudta, hogy annak idején Szombathelyen nyílt az ország első Tescója?

Nyár közepén lapunk is beszámolt Mégis kivonulhat a Tesco Magyarországról? 2020. July 13. 09:35 arról a feltételezésről, hogy a Tesco búcsút mond Magyarországban.

Londoni tőzsdei elemzők az után jutottak erre a következtetésre, hogy a brit hipermarket-óriás eladta lengyelországi üzlethálózatát. Lengyelországból kivonul a Tesco - de mi lesz Magyarországon? 2019. September 11. 07:18

Mivel a négy kelet-európai országban ez volt a legnagyobb falat, így logikusnak tűnt, hogy a cég az egész régióban bedobja a törölközőt a kisebb alapterületű diszkontláncok ellen vívott küzdelemben.

sadness

A cég ugyan cáfolta a magyarországi (csehországi és szlovákiai) kivonulást, de mivel korábban cáfolták a lengyelt is, így senki nem volt biztos benne, mi is történik.

Most viszont a Magyarországi Tesco ügyvezetője a Világgazdaságnak adott hosszabb interjút, és habár a vezető nem minden kérdésre adott egyértelmű választ, az írásból nemcsak az derül ki, hogy a lánc marad, de az is, hogy további fejlesztésekben gondolkodik.

Ilyen például az online szolgáltatások bővítése (Szombathelyen idén májusban indult a házhozszállítás) Jövő héttől már Szombathelyen is elindítja a házhozszállítást a Tesco - itt vannak a részletek 2020. May 07. 10:50 és a benzinkutak mellett nyitott boltok. Az ügyvezető arról számol be, hogy jelenleg 19 minishopjuk Indulnak a Tescók a Shell-kutaknál 2020. January 30. 07:40 működik a Shell-kutakon, és ezt az expanziót is folytatni szeretnék.

Ugyanakkor az is biztos, hogy Magyarországon is lépéskényszerben van a brit hipermarket-lánc: az utóbbi időben számos áruháznak csökkent az alapterülete, és a kínálata is beszűkült.

Ezt a vezető a vásárlói igények változásával indokolja, például azzal, hogy a nem élelmiszertermékek kereskedelmének egy jó része áttevődött az internetre, és az élelmiszerek esetében is érezhető már a trend.

Azt mondja, a felszabadult helyeken nyíló ruházati üzletek, éttermek, gyógyszertárak vagy posták „komplexebb, vonzóbb szolgáltatási palettát” hoznak létre.

A zsugorodás – vagy legalábbis az átrendeződés – jól látszik a cég alkalmazotti létszámának alakulásában.

Az Opten adatai szerint a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.-nek 2015 végén még több mint 20 ezer alkalmazottja volt, ami 2020 szeptemberére 12 ezer 300-ra apadt, ami kb. 40 százalékos csökkenést jelent.

Az oladi volt az első fecske az országban.
Mészáros D. Zsolt

Azt majd a jövő dönti el, hogy mennyire életképes a Tesco stratégiája, az viszont biztos, hogy annak idején az ország első Tesco-áruháza Szombathelyen nyílt.

Az oladi kis Tesco 1994 novemberében nyitotta meg kapuit, és egy online szavazáson idén tavasszal beverekedte magát A szombathelyi kis Tesco az ország legjobb boltjai között 2020. May 11. 18:59 a legjobb szupermarketek közé.

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság