Mert a tudás érték – Világhírű matematikusoktól tanulhatott Strasbourgban a szombathelyi gépipari tanára

Molnár Zoltán azután sem pihen, hogy tavaly tavasszal megreformálta az online oktatást.

Még 2020 tavaszán mutattuk be A szombathelyi gépipari egyik tanára megreformálja az online oktatást 2020. April 24. 07:59 olvasóinknak Molnár Zoltánt, a Vas Megyei Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Technikum matektanárát, aki úgy döntött, megreformálja az online oktatást. Létre is hozott egy saját weboldalt és egy YouTube-csatornát, hogy könnyebbé tegye a diákok életét a hirtelen jött távoktatás keszekuszaságában, mindezzel pedig óriási sikert aratott.

És bár az online oktatásnak azóta vége, Molnár Zoltán ugyanúgy folytatja a digitális anyagok gyártását és elindított egy matematikatörténeti videósorozatot is, amelyben a legmeghatározóbb tudósok életét mutatja be röviden. Ezek a videók mindig a matematikus születésnapján kerülnek fel a honlapjára, YouTube-csatornájára, valamint Facebook- és Instagram-oldalára.

De ez még nem minden. Közben részt vett egy kritikus gondolkodásról szóló online konferencián is, amelyet a gdanski egyetem szervezett, illetve nemrég egy másik nagy eseményen is. Szeptember végén rendezték meg a Nemzetközi Matematikai Unió (International Mathematical Union – IMU) által szervezett Mathematics without Borders, vagyis Matematika határok nélkül elnevezésű konferenciát Strasbourgban.

A Nemzetközi Matematikai Unió konferenciáján járt a szombathelyi gépipari tanára, Molnár Zoltán
Csoportkép a résztvevőkről. | Még több képért kattintson!
IMU

A konferenciát az 1920 óta működő szervezet létrejöttének századik évfordulója alkalmából rendezték meg, de a világjárvány miatt egy évvel később tudták csak megtartani – ugyanott, ahol a szakmai szervezetet alapították, azaz a strasbourgi egyetem központi épületében. Az Emmanuel Macron francia köztársasági elnök támogatásával rendezett konferencia eseményeit egyébként élőben közvetítették, most is bármikor visszanézhetők a felvételek itt.

A Nemzetközi Matematikai Unió konferenciáján járt a szombathelyi gépipari tanára, Molnár Zoltán
Az egyetem központi épülete.
Molnár Zoltán

És hogy miről is szólt, illetve milyen volt a centenáriumi konferencia? Erről mesél most Molnár Zoltán.

A rendezvényt az IMU elnöke, Carlos E. Kenig nyitotta meg. Először röviden ismertette a szervezet fejlődésének fontosabb állomásait (erről bővebben cikkünk végén – a szerk.), majd a Nemzetközi Matematikai Unió jövőjéről is beszélt. Bertrand Rémy, a francia matematikai társulat elnöke aztán kiemelte, hogy a matematikának és a tudományoknak fontos szerepe lesz a jövő kihívásaiban, így a klímaváltozás okozta feladatoknak a megoldásában is.

Michel Deneken, a strasbourgi egyetem rektora pedig arról szólt, mennyire fontos az oktatásban a tanári szabadság. A résztvevőket a francia kormány részéről Frédérique Vidal, a felsőoktatásért is felelős miniszter köszöntötte videóüzenetében.

A Nemzetközi Matematikai Unió különböző szervezeteinek vezetői is megszólaltak, és egy délutáni pódiumbeszélgetés során volt és jelenlegi vezetők, tisztségviselők értékelték a szervezet működését. Carlos E. Kenig regnáló elnök, Helge Holden jelenlegi titkár, Lovász László és John M. Ball korábbi elnökök, illetve Martin Grötschel korábbi titkár is jelen volt a rendezvényen, többen pedig online kapcsolódtak be a beszélgetésbe.

A Nemzetközi Matematikai Unió konferenciáján járt a szombathelyi gépipari tanára, Molnár Zoltán
Pódiumbeszélgetés.
Molnár Zoltán

Több matematikai témájú előadást is hallhattunk. Jean-Luc Dorier, aki a genfi egyetemen tanít matematikát, ismertette azt a programot, amely a fejlődő országokban élő fiatalok matematikára való tanítását, a tehetségek megtalálását célozta meg. Norbert Schappacher, a strasbourgi egyetem professzora pedig a Nemzetközi Matematikai Unió történetéről szóló könyvének kéziratát mutatta be. (Az Olli Lehto által készített összefoglaló 1998-ban készült, így időszerűvé vált egy újabb kiadvány megjelentetése.)

A legfrissebb kutatási eredményekről is hallottunk, párnapos bizonyításokról is értesültünk. Volt szó többek között kódokról, információelméletről, okostelefonoknál alkalmazott új képtömörítési eljárásokról, fraktálokról, a tökéletes gázok dinamikájáról, statisztikai közelítő módszerekről, a zene, a gráfok és a geometria kapcsolatáról.

Nagy élmény volt számomra a világhírű matematikusokkal való találkozás. Günter M. Zeigler a konferencia szervezőbizottságának tagja volt. Ő Martin Aignerrel együtt készítette a Bizonyítások a Könyvből című kötetet, amelyet Erdős Pál nyolcvanötödik születésnapjára szántak 1998-ban. (A magyar matematikus 1996-ban meghalt, így nem láthatta a végeredményt.) Erdős azt vallotta, hogy létezik „A Könyv”, amely a legszebb bizonyításokat tartalmazza. Ennek a könyvnek a szerkesztésére vállalkoztak a német matematikusok.

A sors úgy hozta, hogy a gálavacsorán Guillermo P. Curberával, a sevillai egyetem matematikaprofesszorával közös asztalnál ültünk. Ő tett említést arról a nemrég megjelent könyvéről, amelyet Giovanni Battista Guccia munkásságának, tudományos szervezetépítő tevékenységének szentelt. Hamarosan hozzá is fogok a könyv elolvasásához, mert Guillermo visszajelzést vár róla. Olga Gil Medrano, a valenciai egyetem professzora, a Spanyol Királyi Matematikai Társaság egykori elnöke is az asztaltársaság tagja volt, és Carlos E. Keniggel is sikerült pár szót váltanom.

A Nemzetközi Matematikai Unió konferenciáján járt a szombathelyi gépipari tanára, Molnár Zoltán
Guillermo P. Curberával.
Molnár Zoltán

A legnagyobb élmény a Lovász Lászlóval való találkozás és beszélgetés volt. Az Abel-díjas és a Szent István-renddel kitüntetett matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia és az IMU egykori elnöke feleségével, a szintén matematikus Vesztergombi Katalinnal érkezett a konferenciára. Tudomásom szerint Magyarországról így hárman vettünk részt ezen a rendezvényen.

A Nemzetközi Matematikai Unió konferenciáján járt a szombathelyi gépipari tanára, Molnár Zoltán
Lovász Lászlóval.
Molnár Zoltán

„A matematikus is ember”

Egy-egy szakmai találkozó rengeteg élményt, ötletet ad. Engem is megerősített abban, hogy érdemes matematikával foglalkozni, és folytatnom kell annak népszerűsítését. Tervben van már egy-egy előadás, segítségükkel bemutathatom a felvilágosodás kora matematikáját, valamint – az általam nagyon tisztelt – G. H. Hardy munkásságát és kivételes személyiségét. Ő igazi művész volt. A matematika művésze.

Manapság nem érezhetjük mindig, hogy a tudás érték. Pedig nagyon fontos lenne annak tisztelete. Sokan úgy gondolják, hogy a matematikusok olyan csodabogarak, akik – ha találkoznak – kockás papíron kezdenek el feladatokat oldani. De ez a rendezvény megmutatta, hogy a matekozás mellett jó hangulatú, személyes beszélgetésekre is sor kerülhet.

Egy-egy ilyen találkozó számomra két állítást is bizonyít. Az egyik, hogy a matematika mindenhol ott van, a másik pedig az, hogy a matematikus is ember. Nekünk, akik matematikával foglalkozunk, feladatunk az, hogy ezt minél szélesebb körben megmutassuk.

A Nemzetközi Matematikai Unió konferenciáján járt a szombathelyi gépipari tanára, Molnár Zoltán
Olli Lehto és Günter M. Ziegler könyve, illetve a centenáriumi konferenciára készített emlék az IMU logójával, amelyet minden résztvevő megkapott.
Molnár Zoltán

A Nemzetközi Matematikai Unió alapítása

A felvilágosodás koráig, a XIX. századra jellemző társadalmi változások megjelenéséig a matematika művelése leginkább csak a kiváltságosok számára volt lehetőség. Sokan úgy tartották, hogy ez elég öncélú dolog, kevés hasznot hoz. Sokszor nem is értesültek a tudósok egymás eredményeiről, nem volt jellemző az együttműködés.

A XIX. század, különösen második fele változást hozott ebben a felfogásban. Egyre többen tanulhattak egyetemeken, fontossá vált a fiatal matematikusok képzése, az utánpótlásnevelés. Tudományos szervezeteket alapítottak, szakmai folyóiratokat indítottak. Az ipari forradalomnak és a műszaki tudományok fejlődésének köszönhetően egyre fontosabbá, nélkülözhetetlenné vált a matematika. Felgyorsult a fejlődés, fontossá vált a tudásmegosztás, az együttműködés.

A XIX. és a XX. század fordulóján német és francia matematikusok felvetették már egy nemzetközi szervezet megalapításának gondolatát. Nemzetközi matematikai kongresszust többet is tartottak, a legendás 1900-ast például Párizsban, a világkiállítás apropóján. Itt ismertette David Hilbert azt a 23 problémát, amelynek megoldását ő a XX. század legfontosabb feladatának tartotta.

Az angol és az amerikai matematikusok nem nagyon vettek részt ebben a folyamatban. Angliában még érződött a Newton és Leibniz közötti prioritási küzdelem hatása, amelyben arról vitatkoztak, hogy kinek az érdeme a kalkulus, az analízis alapjainak kidolgozása. Jellemző az angolok elszigetelődésére az is, hogy a Newton-féle bonyolult jelölést nem cserélték le a Leibniz-félére még a XX. század elején sem. G. H. Hardy volt az, aki kezdeményezte a nyitást.

Az I. világháború előtti években megszületett a szándék a Nemzetközi Matematikai Unió megalapítására, de végül erre csak 1920-ban kerülhetett sor. Sajnos az I. világháború vesztes országainak matematikusait nem hívták meg erre. A győztes országok politikusainak döntése a helyszín kiválasztásánál nem véletlenül esett Strasbourgra. Egyértelművé akarták tenni a németeknek, hogy az már francia város.

A Matematikai Unió megalapítása után, az 1920-as és 1930-as években javult a helyzet, de sajnos a II. világháború megakasztotta a folyamatot. Végül 1950-ben ismét összegyűltek a világ matematikusai, és felélesztették a Nemzetközi Matematikai Uniót. Így 1952-től folyamatosan működik. A szervezetnek az egyes országok matematikai egyesületei a tagjai, a magyarokat a Bolyai János Matematikai Társulat képviseli, melynek Molnár Zoltán is tagja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech