A kukaholding a vidéki városok után Budapestre is lecsapott, Szombathelynek már félmilliárdjába került a működése

Már a fővárosnak sem akarja kifizetni a hulladékszállítás árát az állami cég.

Az állami hulladékkezelő NHKV Zrt. csökkentett összeget utalna a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-nek (FKF), ez azonban fennakadásokat okozhat a szemétszállításban – írja több lap is.

Tarlós alatt még rendesen fizettek, most már nem

Mártha Imre, az FKF felügyelő-bizottságának elnöke azt mondta , a kukaholding néhány hete arról küldött értesítést, hogy az eddigi megállapodástól eltérően a beszedett pénzt már nem is fogja teljes összegben továbbutalni az FKF-nek, hanem különböző dolgokat levon belőle, és a levonás akár a pénz egyharmadát is kiteheti.

Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy a kormányhoz fordul a helyzet megoldása érdekében, mert azt nem engedhetik, hogy fennakadások legyenek a főváros hulladékszállításában.

Bonyhádi Zoltán

A drámai hangú hírek és nyilatkozatok némileg meglepőek, hiszen a vidéki önkormányzatok évek óta küzdenek ezzel a problémával. Budapest eddig kimaradt belőle, mert Tarlós István volt főpolgármester sikeresen állapodott meg az NHKV-val, így a budapesti szolgáltató, az FKF a lakosság által befizetett hulladékszállítási díj egészét megkapta a díjakat beszedő kukaholdingtól.

Miután Tarlós a választásokon kikapott az összellenzéki támogatottságú Karácsony Gergelytől, az NHKV-nál úgy gondolták, az országosan már ismert modellt bevezetik Budapesten is, kérdés, hogy a főváros jelenlegi vezetése képes lesz-e kivédeni ezt a lépést.

A rezsicsökkentés jelszava jó indok volt a lakossági befizetések lenyúlására

A rezsicsökkentés jegyében hozták létre évekkel ezelőtt az állami NHKV Zrt.-t. Ez a cég szedi be a lakosságtól a hulladékszállítási díjakat, viszont a munkát ténylegesen elvégző, döntő többségében önkormányzati szolgáltatóknak csak a beszedett összeg egy részét utalják át, azt is késéssel.

De az NHKV a kezdetektől anyagi gondokkal küzd. Az állam ugyan önti a közpénzből származó tízmilliárdokat a cégbe 26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására 2018. October 31. 10:56 , ennek ellenére az NHKV több hónapos, sokszor féléves csúszással fizet a helyi szolgáltatóknak. Igaz, időnként leváltják a cég teljes vezetőségét Kirúgták a kukaholding teljes igazgatóságát 2019. March 15. 12:08 , jelenleg már a harmadik vezetése van a három éves vállalatnak.

Szombathelyen szintén a rezsicsökkentés miatt kellett létrehozni a Szomhull Kft.-t, ami tulajdonképpen egy technikai cég, a hulladékkezelést gyakorlatilag a SZOVA végzi. A Szomhull alvállalkozójaként a munkát elvégző SZOVA-nak ki kell fizetnie az üzemanyagot és a munkadíjakat, viszont nem kapják meg az NHKV-től az elvégzett munka ellenértékét, amit kapnak, az ennél jóval kevesebb, és késve érkezik.

Szombathelyen már több százmillió forintról van szó

Tavaly májusra már félmilliárd forinttal tartozott Félmilliárd forinttal tartozik a tavalyi évre a kukaholding a Szomhullnak, újabb ígéretet kaptak 2019. May 04. 07:39 a kukaholding a Szomhullnak, ezért tavaly részben a SZOVA, részben az önkormányzat nyújtott átmeneti támogatást Félmilliárd forint közpénzzel segíti ki a szombathelyi önkormányzat a hulladékgazdálkodó cégét 2018. December 05. 08:07 a Szomhullnak. A kintlévőség őszre már 800 millió forintra nőtt Szombathely költségvetése papíron jó, de az új vezetésnek gatyába kell ráznia a városi cégeket 2019. October 21. 13:00 , az év végén ezért az önkormányzat megelőlegezett 500 milliót a Szomhullnak, abban bízva, hogy az NHKV kifizeti a hátralékot.

Azt már mindenki látja valószínűleg, hogy a helyzet nem tartható így sokáig, de a kormány nem akar engedni a rezsicsökkentés jegyében hozott államosításból és központosításból. Most Budapestre is lecsapott a kukaholding, kérdés, hogy a fővárosnak van-e akkora politikai súlya, hogy végre történjen valami az elmúlt évek hulladékszállítási és fizetési botrányai után.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet