Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A kukaholding a vidéki városok után Budapestre is lecsapott, Szombathelynek már félmilliárdjába került a működése

Már a fővárosnak sem akarja kifizetni a hulladékszállítás árát az állami cég.

Az állami hulladékkezelő NHKV Zrt. csökkentett összeget utalna a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-nek (FKF), ez azonban fennakadásokat okozhat a szemétszállításban – írja több lap is.

Tarlós alatt még rendesen fizettek, most már nem

Mártha Imre, az FKF felügyelő-bizottságának elnöke azt mondta , a kukaholding néhány hete arról küldött értesítést, hogy az eddigi megállapodástól eltérően a beszedett pénzt már nem is fogja teljes összegben továbbutalni az FKF-nek, hanem különböző dolgokat levon belőle, és a levonás akár a pénz egyharmadát is kiteheti.

Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy a kormányhoz fordul a helyzet megoldása érdekében, mert azt nem engedhetik, hogy fennakadások legyenek a főváros hulladékszállításában.

Bonyhádi Zoltán

A drámai hangú hírek és nyilatkozatok némileg meglepőek, hiszen a vidéki önkormányzatok évek óta küzdenek ezzel a problémával. Budapest eddig kimaradt belőle, mert Tarlós István volt főpolgármester sikeresen állapodott meg az NHKV-val, így a budapesti szolgáltató, az FKF a lakosság által befizetett hulladékszállítási díj egészét megkapta a díjakat beszedő kukaholdingtól.

Miután Tarlós a választásokon kikapott az összellenzéki támogatottságú Karácsony Gergelytől, az NHKV-nál úgy gondolták, az országosan már ismert modellt bevezetik Budapesten is, kérdés, hogy a főváros jelenlegi vezetése képes lesz-e kivédeni ezt a lépést.

A rezsicsökkentés jelszava jó indok volt a lakossági befizetések lenyúlására

A rezsicsökkentés jegyében hozták létre évekkel ezelőtt az állami NHKV Zrt.-t. Ez a cég szedi be a lakosságtól a hulladékszállítási díjakat, viszont a munkát ténylegesen elvégző, döntő többségében önkormányzati szolgáltatóknak csak a beszedett összeg egy részét utalják át, azt is késéssel.

De az NHKV a kezdetektől anyagi gondokkal küzd. Az állam ugyan önti a közpénzből származó tízmilliárdokat a cégbe 26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására 2018. October 31. 10:56 , ennek ellenére az NHKV több hónapos, sokszor féléves csúszással fizet a helyi szolgáltatóknak. Igaz, időnként leváltják a cég teljes vezetőségét Kirúgták a kukaholding teljes igazgatóságát 2019. March 15. 12:08 , jelenleg már a harmadik vezetése van a három éves vállalatnak.

Szombathelyen szintén a rezsicsökkentés miatt kellett létrehozni a Szomhull Kft.-t, ami tulajdonképpen egy technikai cég, a hulladékkezelést gyakorlatilag a SZOVA végzi. A Szomhull alvállalkozójaként a munkát elvégző SZOVA-nak ki kell fizetnie az üzemanyagot és a munkadíjakat, viszont nem kapják meg az NHKV-től az elvégzett munka ellenértékét, amit kapnak, az ennél jóval kevesebb, és késve érkezik.

Szombathelyen már több százmillió forintról van szó

Tavaly májusra már félmilliárd forinttal tartozott Félmilliárd forinttal tartozik a tavalyi évre a kukaholding a Szomhullnak, újabb ígéretet kaptak 2019. May 04. 07:39 a kukaholding a Szomhullnak, ezért tavaly részben a SZOVA, részben az önkormányzat nyújtott átmeneti támogatást Félmilliárd forint közpénzzel segíti ki a szombathelyi önkormányzat a hulladékgazdálkodó cégét 2018. December 05. 08:07 a Szomhullnak. A kintlévőség őszre már 800 millió forintra nőtt Szombathely költségvetése papíron jó, de az új vezetésnek gatyába kell ráznia a városi cégeket 2019. October 21. 13:00 , az év végén ezért az önkormányzat megelőlegezett 500 milliót a Szomhullnak, abban bízva, hogy az NHKV kifizeti a hátralékot.

Azt már mindenki látja valószínűleg, hogy a helyzet nem tartható így sokáig, de a kormány nem akar engedni a rezsicsökkentés jegyében hozott államosításból és központosításból. Most Budapestre is lecsapott a kukaholding, kérdés, hogy a fővárosnak van-e akkora politikai súlya, hogy végre történjen valami az elmúlt évek hulladékszállítási és fizetési botrányai után.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra