Nincs ársapka, drága a benzin, kevesebbet autózunk

Az autósok tizenhét százaléka le is mondott az efféle közlekedésről.

Aki teheti, visszafogja a gépkocsihasználatát, de csak az autósok hetede lát kevesebb autót az utakon – írja az Impetus Research friss felmérése alapján a Portfolio.

A kutatás szerint a magyar autósok kétharmada számára az autó nélkülözhetetlen, de csupán a sofőrök egyharmadának mindennapi munkaeszköze a gépkocsi.

A felmérés leglényegesebb eredményei:

- Az autósok 67 százalékának komoly kiadást jelent az autó megtankolása.

- 58 százalékuk kevesebbet használja a kocsiját a hatósági árszabályozás kivezetése óta. Az autósok kétötöde csak kis mértékben fogja vissza az autózását, ezzel szemben 17 százalék sokkal kevesebbet használja a kocsit az emelkedő benzinárak miatt.

- A hatósági ár eltörlése óta az autósok közel fele jobban megfontolja, hogy autóba üljön, vagy inkább más módon közlekedjen.

- Az autósok harmada igyekszik olyan módon vezetni autóját, hogy az kisebb fogyasztást eredményezzen.

- Minden negyedik autós jobban megszervezi az autózást – azaz többen utaznak együtt, vagy az útvonalat előre kigondolják.

- Az autósok ötöde választja inkább a tömegközlekedést, ez különösen igaz a budapesti és fiatalabb autósokra.

- Kerékpárra vagy robogóra az autósok tizede vált spórolás céljából, elsősorban a kisvárosi sofőrök.

- Az autósok háromnegyede megváltoztatta a tankolási szokásait a magas árak miatt. Minden negyedik autós tudatosan keresi az olcsóbb benzinkutakat, majdnem minden negyedik autós ritkábban tankol, minden ötödik pedig aktívabban használja a benzinkutak kedvezmény- vagy pontgyűjtő akcióit.

- A hazai sofőrök hat százaléka tankol inkább külföldön, ez kis aránynak tűnik, de a valóságban 240 ezer autóst jelent, amely már érezhető vásárlási potenciál.

- A megkérdezettek 13 százaléka véli úgy, hogy kevesebb autó közlekedik a magyar utakon.

- Az autósok 64 százaléka az üzemanyagárak további növekedésére számít a következő hónapokban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság