Nincs feketedoboz az autójában? Hamarosan lesz

Nemsokára kötelező lesz az új autókban az adatrögzítő, amely rengeteg információt gyűjt a járművek viselkedéséről.

Bár a feketedoboz csak július 6-ától kötelező, már most is vannak országok, ahol előírják az adatrögzítők beszerelését. Franciaországban például május elseje óta kötelező a repülőgépek feketedobozához hasonló szerkezettel ellátni az új típusú járműveket – írja a hvg.hu .

A doboz tűzálló lesz, általában a vezetőülés alá kerül és a jármű tulajdonosa elvileg semmilyen körülmények között nem manipulálhatja. A rendszer fő célja, hogy lehetővé tegye a közúti balesetek körülményeinek tisztázását és a felelősség könnyebb és egyértelmű megállapítását.

Az eszköz képes elmenteni a jármű sebességét, egy fékezés intenzitását, a kormánykerék dőlésszögét, az autó dőlésszögét, valamint a kocsiban lévő különféle segédrendszerek működését, illetve éppen azt, ha ezek ki voltak kapcsolva.

A rendszer hivatalosan bár folyamatosan dolgozik, 40 másodpercenként törli az adatokat, ugyanakkor egy incidens esetén, amikor kinyílnak a légzsákok, nem törlődnek az adatok. Ilyenkor az esemény előtti 30 másodperctől lehet elemezni az rögzített adatokat a rendőrségnek, valamint az igazságügyi szakértőknek, valamint a baleset utáni 10 másodpercet. Ha semmi nem történik, akkor újraindul a folyamat, és 40 másodpercenként felülíródnak a felvett adatok.

Hivatalosan ezek az adatok csak a rendőrség számára lesznek elérhetőek, a biztosítók számára nem, de a biztosítók például előírhatják a használatát, viszont cserébe kedvezőbb ajánlatokat kínálhatnak, mondván, a rendszer képes bizonyítani, ki hibázott.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech