Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Önálló lesz a Savaria Egyetemi Központ, darabjaira szedik a Nyugat-magyarországi Egyetemet

Több egyetemet és főiskolát is szétdarabolnak vagy összevonnak. Szombathelyre állítólag Orbán Viktor hozza el a jó hírt.

Az elmúlt években világossá vált, hogy a felsőoktatási intézmények közül a soproni központú Nyugat-magyarországi Egyetem küzd a legtöbb problémával. Voltak olyan időszakok, amikor az egyetem nem tudta kifizetni időben az alkalmazottakat. A soproni, mosonmagyaróvári, szombathelyi, zalaegerszegi, győri karokat hosszú évek alatt sem sikerült működőképes szerkezetbe foglalni - írja az Index .

Nem volt sikeres az integráció

Palkovics László a múlt héten egy háttérbeszélgetésen azt mondta: ki kell mondani, hogy az integráció a Nyugat-magyarországi Egyetem esetében nem volt sikeres. Megelégelve a folyamatos csődhelyzetet és fizetésképtelenséget, a mosonmagyaróvári Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kar és a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ már korábban bejelentette, hogy ki akar válni az NYME-ből.

Nemrég vették el az önállóságot

A Savaria Egyetemi Központban valóban régóta megy a vita Most Sopron nyert, de ettől még a szombathelyi egyetem önállóvá válhat a jövőben 2015. February 05. 12:56 az önállósodásról Mérnökképző fellegvár vagy kihalt csóró egyetem lesz Szombathelyen? 2015. January 29. 12:10 , erre reagálva a NYME idén márciusban a meglévő önálló jogköröket is elvette, hivatalosan a SEK meg is szűnt Megszűnt a Savaria Egyetemi Központ 2015. March 20. 19:37 . A városi közgyűlés egyébként ez év elején adott ki egy állásfoglalást A Fidesz belső leszámolásáról és a rektorok érdekeiről 2015. January 30. 15:31 , amelyben kiállnak a SEK önállósága mellett.

Sopronban önálló egyetem marad

A mostani elképzelések szerint a NYME magját alkotó soproni Erdőmérnöki Kar és az azóta köré épült más karok önálló egyetemmé alakulnak. Ez a képzés egyedülálló Magyarországon, és a karon komoly tudományos munka is folyik, külföldi hallgatókat is tudnak fogadni. Az önállósodó egyetem része maradna a Közgazdaságtudományi Kar és a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar nagy része is.

A mosonmagyaróvári kar a győri Széchenyi Egyetemhez csatlakozik

A nagy hagyományokkal rendelkező mosonmagyaróvári Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kar a győri Széchenyi Egyetemhez kapcsolódik. A pedagógusképzést és műszaki képzéseket folytató Széchenyi Egyetem profiljához azonban Mosonmagyaróvárról inkább csak az élelmiszeripari képzésre van szükség. A mosonmagyaróvári agrárképzés egyelőre megmarad, de későbbi szerepét újra kell gondolni. A Dunántúlon ugyanis Kaposvárnak szánják az állattenyésztési, Keszthelynek pedig a növénytermesztési profilt.

A győri Apáczai Csere János kar is Győrhöz csatlakozik

Bár Győrben ott van a Széchenyi Egyetem, az integráció idején a pedagógusképzéssel, turizmussal, bölcsész- és társadalomtudományokkal foglalkozó, szintén győri Apáczai Csere János Kar inkább a soproni központú NYME-hez csatlakozott. Most az "egy város egy egyetem" elv jegyében ez is a Széchenyi Egyetemhez kerülne.

A Savaria Egyetemi Központ önálló lesz

Az egykori szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolából lett Savaria Egyetemi Központ esetében azt kell megvizsgálni, képes lesz-e hosszú távon önállóan működni, mondta a felsőoktatási államtitkár. A SEK-en két kar működik: a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar, valamint a Természettudományi és Műszaki Kar.

Az államtitkárság szerint ez az intézmény jó gazdasági környezetben inkább az informatikai és műszaki képzések felé indulhat el. Ennek jegyében az amúgy az erdészeti egyetemhez kerülő Simonyi-karhoz tartozó, zalaegerszegi mechatronikaimérnök-képzést a Pannon Egyetemhez kapcsolnák, mivel az már egyébként is jelen van Zalában, és az oktatási portfóliójában megtalálható ez a tudományterület.

Át kell gondolni azt is, hogy Szombathely esetében szükség lesz-e három karra és dékánra, illetve elég lesz-e az önálló működéshez a mostani kb. 2000 hallgató.

Információink szerint a kétségkívül jó hírt, a SEK önállósodását maga Orbán Viktor jelenti be augusztus végi látogatásán Orbán Viktor látogatása miatt kellett augusztus legvégére tolni a karnevált? 2015. July 13. 16:32 , amikor megnyitja a Savaria Történelmi Karnevált is.

Az intézkedések több főiskolát és egyetemet érintek az országban, részletek az Index cikkében .

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra