Túl későn, a hónap végén viszi ki a postás a nyugdíjat - panaszolta el olvasónk

Nyugdíjas olvasónk azt szeretné, ha folyó hó 20-ig megkaphatná a nyugdíjat.

"Éveken keresztül mindig kijjebb tolja a nyugdíj kézbesítésének időpontját a Posta" - írja levelében szombathelyi olvasónk.

Hozzáteszi, most már a hónap utolsó napjaiban kapják meg a nyugdíjat, tavaly kétszer módosították az időpontot, így most már 29-én és 30-án kézbesítik a nyugdíjat.

Olvasónk sérelmezi, hogy a folyószámlával rendelkező nyugdíjasok már 12-én megkapják az utalást, akinek viszont a postás viszi ki a nyugdíjat, annak a hónap végéig várnia kell.

Olvasónk tavalyi nyugdíj kifizetési naptára. A fekete vonallal aláhúzott napokon kapja meg a nyugdíjat
nyugat.hu

Azt is írta, hogy nyugdíjas-társaival közösen választókerületük képviselőjéhez, Horváth Soma alpolgármesterhez fordultak panaszukkal, ő viszont közölte, hogy a nyugdíjak kézbesítése nem tartozik a hatáskörébe.

Olvasónk kérést is megfogalmazott, szeretnék, ha minden hónapban legalább 20-ig megkapnák a nyugdíjukat.

Utánanéztünk, a nyugdíjakat a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága intézi és fizeti ki. A kifizetés két módon lehetséges, a lakossági bankszámlával rendelkezőknek valóban minden 12-én átutalják a nyugdíjat.

A másik a postai kézbesítés. A kézbesítést a Magyar Posta végzi, a nyugdíjat a bejelentett lakcímre viszi ki a postás.

Mivel ez komoly logisztikai feladat, a Posta nem tudja mindenkinek ugyanazon a napon kézbesíteni a nyugdíjat. Minden hónapban 12 napig tart a kézbesítés, amit egy ütemterv szerint végeznek, az időpontokat az úgynevezett postai kifizetési naptárban rögzítik ezt.

Az adott évre vonatkozó időpontokat a Posta a tárgyévet megelőző novemberben kiküldi az érintetteknek, így ők előre tudják, hogy a következő évben mikor hozza a postás a nyugdíjat.

Olvasónk idei nyugdíj kifizetési naptára. A fekete vonallal aláhúzott napokon kapja meg a nyugdíjat
nyugat.hu

Természeten megkérdeztük a Magyar Postát, hogy lehetséges lenne-e a kézbesítési időpontok előbbre hozása. Válaszukat szó szerint közöljük:

"A Magyar Posta a nyugellátások kifizetésének ütemezéséről a nyugdíj kifizetési naptár kézbesítésével tájékoztatja a jogosultakat a tárgyévet megelőző év novemberében, a következő évi ütemezésről.

Az ütemezés azért szükséges, mert ezzel biztosított, hogy az ellátottak minden hónapban ugyanazon kifizetési napon kaphassák kézhez a nyugdíjukat. A két ellátás kifizetése között eltelt idő egyenletes, az érintett számára kiszámítható.

A nyugdíjak kézbesítése az országban egységesen kezdődik el, így országosan oszlik meg az is, hogy egy adott kifizetési napon melyik körzetben, milyen sorrendben történik meg a nyugellátási utalványok kifizetése. A sorrend a kézbesítő számára kötelezően betartandó.

A Posta havonta közel 1 millió emberhez juttatja el összeghatártól függetlenül a nyugdíj ellátást. A kézbesítés tehát kizárólag szabályozott működési keretek között történhet."

Mi annyit tudunk hozzátenni, hogy a banki utalás minden hónap 12-én megérkezik. Persze, megértjük, ha valaki nem akar bankszámlát nyitni, hiszen annak vannak költségei, és a pénzt sem hozza házhoz senki.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem