Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Most akkor hogy is van ez? A közterületesek így is büntethetnek?

Meglehetősen érdekes helyzetben kapta lencsevégre olvasónk a szombathelyi közterület-felügyelet egyik autóját.

Nem megy ritkaságszámba, hogy necces, szabálytalan helyzetekben sikerül lekapni hivatlos szervek járműveit. Volt egy olvasónk, aki tavaly év elején kapta rajta a szombathelyi parkolásfelügyelet autóját egy mozgássérült parkolóhelyen, Mozgássérült parkolóban fotózták le a szombathelyi parkolásfelügyelet autóját 2020. January 17. 09:56 egy évvel ezelőtt pedig egy „rokkant” halőrről kaptunk képet. Szabálytalan és kreatív parkolások Szombathelyen: a rokkant halőr 2020. May 02. 19:09

Most pedig egy újabb érdekességgel bővül a sor, ezúttal a szombathelyi közterület-felügyelet került pellengérre és egy olvasónk bögyébe is.

„Ezt valaki magyarázza már meg... A közterületesek büntethetnek szabálytalanul? A kép a Selyemrét utcában készült. A megállni tilos tábla a Schaeffler kamionparkolójánál van, ahol akadályozzák a kihajtást...” – írta felháborodott olvasónk, aki természetesen fotót is csatolt a szóban forgó autóról, háttérben egy csapat közterület-felügyeletessel.

Olvasó

Mi pedig utána is jártunk a dolgoknak, elküldtük a képet a közterület-felügyeletnek, és megkérdeztük, hogy pontosan mi is történt, milyen szabályok vonatkoznak a közterület-felügyeletre és hogy büntethetnek-e szabálytalanul? Tehát a lényeg, hogy mit szabad nekik és mit nem?

A válaszban azt írták, a fotón is jól látható, hogy több autó is szabálytalanul, a „Megállni tilos” tábla ellenére parkol a szombathelyi Selyemrét utcában. Ez pedig egy tavaly december óta fennálló probléma, folyamatosan érkeznek innen bejelentések, lakossági panaszok.

És ezt valóban így is van, mi is foglalkoztunk a témával Tilosban parkoló autók torlaszolják el a Schaeffler gazdasági bejáratát 2020. December 01. 07:56 tavaly év végén. Egy teherautó sofőrje mesélt arról, hogy évek óta nehéz rendeltetésszerűen használni a Schaeffler gazdasági bejáratát, mert a tilosban parkoló autók eltorlaszolják, de mégsem történik semmi.

Mészáros D. Zsolt

A közterület-felügyelet pedig azt mondja, kiemelten ellenőrzik a területet és osztogatják is a bírságokat a szabálytalankodóknak. Na de szabad ezt nekik úgy, ahogy azt olvasónk képén tették?

Válaszukban az áll, hogy bár a fotón nem látszik, de ez a helyszín nem minősül útkereszteződésnek, „tekintettel arra, hogy a jobb kéz felé eső rész egy ingatlan ki- és behajtására szolgáló terület”. A KRESZ szerint ugyanis az útkereszteződés két vagy több útnak azonos szintben való kereszteződése, egymásba torkollása, illetőleg elágazása.

A KRESZ-ben egyébként az is szerepel, hogy tilos várakozni olyan helyen, ahol az útmenti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást akadályozzuk, hacsak nem járul hozzá ehhez az ingatlannal rendelkezni jogosult (Az a személy, akinek a polgári jog szabályai szerint az ingatlan birtoklásáról, használatáról, felhasználásáról döntési joga van, aki az ingatlannal rendelkezhet.).

A közterület-felügyelet pedig ezt nem akadályozta, ráadásul a felügyelők folyamatosan a kocsi közelében voltak. Hozzáteszik azt is, hogy az ingatlannal rendelkezni jogosult cég vezetőjétől is van engedélyük a szóban forgó terület használatára, illetve ha szükséges, akadályoztathatják is a közlekedést.

„A fentiek értelmében álláspontunk szerint a Közterület-felügyelet szolgálati gépjárműve a beküldött fényképfelvétel alapján szabályosan állt meg” – zárták levelüket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra