Olvasóink szerint a Sparnak van igaza kormánnyal való konfliktusában, pedig akkor még nem is ismertük a szaftos részeket

A cég állítólag menekíti a vagyonát, a Spar-vezér pedig azt mondta, Orbán Viktor egyik rokona szeretne tulajdont a cégben.

E hét elején járt le lapunk azon szavazása A Spar nekiugrott a magyar kormánynak – Igaza van? March 12. 16:43 , amelyben azt kérdeztük, igaza van-e a Sparnak, amikor a kormányt uniós törvényszegéssel vádolja.

Ahogy az ábrából látszik, olvasóink 45 százaléka egyértelműen a Sparnak ad igazat, 27 százaléka azzal a véleményével áll az osztrák cég mellé, hogy a rekordmagas magyar inflációt nem az élelmiszerláncok, hanem a kormány okozta.

Józing Antal

Mindössze 15 százalék szavazott arra, hogy a kormánynak van igaza, mert eddig túl sokat kaszálnak a multik, 13 százaléknak egyik fél sem igazán szimpatikus.

Mindezt az után kérdeztük A Spar nekiugrott a magyar kormánynak – Igaza van? March 12. 16:43 , hogy kiderült, a Spar az Európai Bizottsághoz fordult, mert szerintük a kiskereskedelmi láncokra 2022 májusában kivetett különadó diszkriminatív és számos – többek között az áruk szabad mozgására vonatkozó – uniós jogszabályt sért.

A Spar számítási szerint az új szabályozás a költségeiket 90 millió euróval (kb. 35 milliárd forint) emelte, a tavaly pedig 50 millió eurós veszteséget okozott.

A cég menekíti a vagyonát

A szavazás után felidéztük A Spar nekiugrott a magyar kormánynak – Igaza van? March 12. 16:43 a kormány és a külföldi élelmiszerláncok feszült viszonyát, aminek egyik mérföldköve Lázár János 2020-as bejelentése volt, mely szerint a kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása is, amihez „nyíltan protekcionista politikát fognak folytatni”, illetve „ezt a piacot uralnunk kell, a saját érdekünkben”.

Ezt a lehetőséget Orbán Viktor is meglebegtette „Nem lehetetlen” - Indul a nagy élelmiszer-diszkontlánc kiszorítósdi? 2022. April 07. 11:22 , amikor erre konkrétan rákérdeztek egy kormányinfón.

Mélynek látszik a nyúl ürege
Mészáros D. Zsolt

Amikor a kérést a múlt hét elején feltettük A Spar nekiugrott a magyar kormánynak – Igaza van? March 12. 16:43 , még nem sejtettük a későbbi fejleményeket, amelyekre kevesen számítottak, és amelyek azt jelzik, mély lehet a nyúl ürege.

Osztrák sajtóértesülések Az osztrák Spar-csoport Orbán Viktor oligarchái elől menekül March 17. 08:29 szerint a Spar időközben kimenekítette magyarországi vagyona egy részét, így védekeznek az ellen, hogy „Orbán Viktor oligarchái” megszerezzék a magyar piacon második legerősebb kiskereskedelmi céget.

Ezért a céget átszervezték, megvonták a magyarországi a telek- és épületjogokat, illetve a nagykereskedelmi és logisztikai jogokat, kezelésüket Svájcba telepítették át, a szupermarket-üzletág pedig az anyaországhoz, Ausztriához kapcsolódik.

Egy miniszterelnöki rokon is képbe került

Hans Reisch, a Spar Austria csoport vezérigazgatója arról is beszélt, hogy maga Orbán Viktor üzente meg, engedjék meg rokonának, hogy befektessen a magyar leányvállalatba, alapvetően a magyar kormány részesedésen keresztül. És hogy könnyebb helyzetben lenne a Spar, ha engedne a nyomásnak.

A Spar a gazdálkodással foglalkozzon, ne az álhírekkel!

Ezek az állítások meglehetősen rossz képet festenek a magyar politika működéséről, így nem csoda, hogy a kormány reagált rá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn kiadott közleményében egyrészt arra hívta fel a Spar figyelmét, hogy a különadókat korábban már jogszerűnek minősítette az Európai Unió, ami pedig a cég veszteségét illeti, az a rossz gazdálkodásnak köszönhető, és inkább ezzel kellene törődni, mintsem „álhírek terjesztésével”

A magyar állam tulajdonszerzési törekvéseire vonatkozó állításokra nem tért ki a minisztérium közleménye.

Nem nehéz megjósolni, hogy a történet itt még nem ért véget.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság