A Spar nekiugrott a magyar kormánynak – Igaza van?

Az osztrák tulajdonú élelmiszerlánc az Európai Unióhoz fordult a kiskereskedelmi különadó miatt. Kérdés, hogy az Orbán-kormány mennyire gondolja komolyan a kiszorítósdit.

A Spar az Európai Bizottsághoz fordult, mert diszkriminatívnak és számos – többek között az áruk szabad mozgására vonatkozó – uniós jogszabályt sértőnek tartja a Magyarországon a kiskereskedelmi láncokra 2022 májusában kivetett különadót – szúrta ki a Financial Times cikkét a HVG.

„A kormány akkori kommunikációja szerint a rezsicsökkentés és a haderőfejlesztés finanszírozása érdekében meghozott szabályok szerint a 100 milliárd forintot meghaladó bevételnél az addig 2,7 százalékos elvonást 4,1 százalékra emelték, a 30–100 milliárd forintos sávra pedig 1 százalékos adót vetettek ki, szemben a korábbi 0,4 százalékossal” – emlékeztet a lap.

A Spar számítási szerint az új szabályozás a költségeiket 90 millió euróval (kb. 35 milliárd forint) emelte, a tavaly pedig 50 millió eurós veszteséget okozott.

olvaso

Az Optenen egyelőre még nincsenek meg a hivatalos 2023-as adatok, de azt látni, hogy a cég már 2022-ben is veszteséges volt és 13 milliárd forintos mínuszt produkált.

"A Spar azt állítja, hogy a szóban forgó intézkedések egyértelműen összeegyeztethetetlenek az uniós joggal, mivel különösen sértik (. . .) az áruk szabad mozgását, a letelepedés szabadságát és az alapvető jogok chartáját"

– idézi a Financial Times az EU-hoz múlt héten benyújtott panaszt.

A tekintélyes szaklap arra emlékezteti az olvasókat, hogy Orbán Viktor régóta a külföldi vállalatokat okolja a magasabb élelmiszerárakért, azt állítva, hogy azok "az indokoltnál jobban megemelték az árakat", és a kormánynak "erőt kell mutatnia" ennek kezelésére.

Az unióhoz benyújtott panaszt egyelőre sem a Spar, sem a magyar kormány nem kommentálta, de arra tippelünk, hogy egy ilyen fejlemény nem használ a külföldi élelmiszerláncok és a magyar kormány eddig sem felhőtlen viszonyának.

„A háborúból és a szankciókból következik valamennyi áremelés, de az áremelések mértéke a boltokban nagyobb volt, mint amekkorát a gazdasági helyzet indokolt, ez pedig árspekuláció és a multik ebben élen jártak”

mondta Az árspekuláns multik főleg Magyarországon aktívak 2023. August 18. 16:00 például a miniszterelnök tavaly augusztusban.

Kiszorítósdi vagy csak ostorcsattogtatás?

A legújabb egymásnak feszülés kapcsán nem tudunk nem emlékezni, hogy Lázár János 2020 decemberében arról beszélt „Nem lehetetlen” - Indul a nagy élelmiszer-diszkontlánc kiszorítósdi? 2022. April 07. 11:22 , hogy a következő 10 év, de leginkább a következő uniós költségvetési ciklus az utolsó lehetőség arra, hogy Magyarország erős élelmiszeriparral rendelkező, önellátó ország legyen. Ha ezt az esélyt elszalasztja, akkor a jövőben képtelen lesz magát élelmiszerrel ellátni, és importra fog szorulni húsból, tejből, tejtermékből, zöldségből és gyümölcsből is.

És ekkor azt is mondta, hogy

a kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása is, amihez „nyíltan protekcionista politikát fognak folytatni”, illetve „ezt a piacot uralnunk kell, a saját érdekünkben”.

Lázár kijelentése annak idején nagy hullámokat vert, amelyek kisebbek lettek ugyan később, de a víztükör nem simult ki, és időről-időre érkeztek hírek Ismét belengették, hogy magyar tulajdonosa lesz a hazai Tesco és Penny Market üzleteknek 2021. September 23. 15:54 arról, hogy a kormány nem tett le erről a szándékáról.

„Nem lehetetlen.”

Ezt például 2022 áprilisában mondta „Nem lehetetlen” - Indul a nagy élelmiszer-diszkontlánc kiszorítósdi? 2022. April 07. 11:22 a nemzetközi sajtótájékoztatón egy rejtélyes mosoly kíséretében Orbán Viktor egy újságírónak, aki konkrétan rákérdezett, ki akarják-e szorítani a külföldi kiskereskedelmi láncokat.

Természetesen nagyon könnyen elképzelhető, hogy Orbán Viktor azért lebegteti a kérdést, hogy sakkban tartsa, és amennyire lehet, megpumpolja a külföldi kiskereskedelmi láncokat.

A Lidl, az Aldi és a többiek összehasonlíthatatlanul hatékonyabban működnek, mint hazai vetélytársak (Coop, CBA stb.), jobb árakkal, választékkal és vásárlói környezettel vonzzák magukhoz a magyar vásárlókat, akik egészen biztosan nem örülnének, ha a külföldiek valamiért elmennének.

Ugyanakkor néhány évvel ezelőtt még az is teljesen elképzelhetetlen volt, és politikai öngyilkosság legbiztosabb formájának tűnt, hogy Magyarországon több százezer külföldi vendégmunkás jelenik meg, mégis megtörtént.

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság