"Ön hogyan és hol ebédel munkaidőben?" - tettük fel a kérdést 2500 forint alatt kevés helyen úszod meg - Négy év alatt közel a duplájára nőtt az éttermi menük ára May 14. 07:09 olvasóinknak a múlt héten.
A KSH adatai ugyanis azt mutatják, hogy öt év alatt, 2019-tól 2024-ig 81 százalékkal drágultak az éttermi menük. Márpedig az éttermi árakban benne van minden: energia, munkaerő, nyersanyagok, bérleti díj, adók és azok változása. Tehát jól mutatják a valós inflációt, a drágulás mértékét.
És az életszínvonal alakulását is. Ha magasabb az életszínvonal, akkor megfizethető a mindennapos éttermi menü, és kevesebben kényszerülnek rá a hideg ebédre.
A menük átlagára 2021 elején 1270 forinton állt, most, 2025 áprilisában 2300-nál tartott, ez 81 százalékos emelkedést jelent bő négy év alatt.
Szombathelyen a legolcsóbb menüket az önkiszolgáló éttermek kínálják, 1900 és 2600 között, de az Uránia udvari étteremben 3000-ért is van menü.
A nem önkiszolgáló éttermek árai 2100-tól 2700-ig, a Fő téren és a szűkebben vett belvárosban 2400-tól 3400-ig terjednek. Az egyik beülős, belvárosi, csak menüket kínáló étteremben a napi menü 1850 és 2050 között kapható, de van kiemelt és hetente változó kínálatuk is 2450 és 2890 között.
Kíváncsiak voltunk, hogy olvasóink hogyan oldják meg az ebédet, íme az eredmény:
A legtöbben (52 százalék) otthonról viszik az ebédjüket, a második helyre, jóval kisebb, 16 százalékos aránnyal az étteremben menüzők futottak be.
12 százalék délben csak szendvicset eszik, a végén 9-9 százalékot ért el az ebédet házhoz szállíttatók csoportja és azoké, akik nem szoktak ebédelni.
Olvasóink véleményét várjuk kommentben.