Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ön kitalálná, mi köti össze az Abért-tavat a világűrrel?

Mondjuk az, hogy E.T. hazatelefonál?

A lukácsházi víztározó mesterséges volta ellenére vonzza az embereket, ami nem is csoda, hiszen nagyszerű kikapcsolódást jelent egy séta a parton, vagy házikedvenceinkkel játszani a nemrég kialakított kutyastrandon Átadták Vas megye egyetlen kutyastrandját 2019. August 21. 07:32 .

Ha tél van, gyönyörű jeges formákat Így tündököl a naplementében a jégbe zárt világ az Abért tavon February 14. 11:44 hoz létre, és mikor kezd elfogyni a fény, csodálhatjuk a szikrázó naplementét a víztükör felett.

De ha elindulunk a töltésen, már messziről elkezd ezüstösen csillogni valami a napfényben. Ahogy közelebb érünk, különleges tetraéderekbe botlunk a lukácsházi árvíztározó gátján.

inSAR rendszer Lukácsházán
Innen még csak a napfény csillan meg rajta
Mészáros D. Zsolt

Kinézetük már-már nem is e világi érzést kelt. Az egész olyan földönkívülinek hat a betonszörny tetején. Talán titkos katonai projekt? Vagy E.T. dobta össze őket, hogy hazatelefonálhasson?

inSAR rendszer Lukácsházán
Mint valami űrkutató-bázis
Mészáros D. Zsolt

A válaszhoz tényleg kissé el kell rugaszkodni földtől, nagyjából úgy 786 kilométer. Itt keringenek ugyanis azok a földmegfigyelő űrgeodéziai műholdak, amikkel kommunikál ez a két eszköz: mert bármilyen furcsa is, egyfajta antennák, úgynevezett sarokreflektorok.

inSAR rendszer Lukácsházán
Reflektorok a napfényben láthatatlan sugarakat pattintanak vissza a világűrbe
Mészáros D. Zsolt

Ezek olyan fémlemezekből összeállított testek, amelyek bármilyen irányból érkező radarhullámokat képesek a beérkezés irányába visszatükrözni.

De mi értelme van egyszerűen csak egy fonákkal visszapattintani egy rádiójelet az űrbe?

A dolog amúgy nem újkeletű, hiszen már Neil Armstrongék is helyeztek el úgynevezett retroreflektorokat a hold felszínén, hasonló céllal.

Valamikor a 2000-es években kezdték bevezetni Magyarországra az inSAR rendszert, amit a távérzékelésben, az űrgeodéziában és a geofizikában használnak gyakran, ennek egyik eleme a FIR, azaz a Földmegfigyelési Információs Rendszer.

inSAR rendszer Lukácsházán
A reflektorok a műhold két ellentétes, azaz felszálló és leszálló ágára lettek pozícionálva.
Mészáros D. Zsolt

Ez az űrgeodéziai technológia lehetőséget ad arra, hogy műholdak segítségével hihetetlenül pontos, akár 1 milliméteres földfelszíni elmozdulást is detektálni lehessen. Nem kell nagyon rágódnunk azon, hogy rájöjjünk, mennyi lehetőség rejlik a dologban, mert a rendszer segítségével nyomon követhetővé válik a földbolygó állapota, az épített környezet, valamint a természeti folyamatok és a krízishelyzetek is.

inSAR rendszer Lukácsházán
Így néz ki hátulról
Mészáros D. Zsolt

A válasz tehát az, hogy ezen sarokreflektorok közreműködésével a műtárgy elmozdulását tudják detektálni műholdak segítségével, rendkívül nagy pontossággal.

Ennek egy gát esetében kiemelt jelentősége lehet.

Az országban egyébként még hét vízügyi objektumon került sor sarokreflektor telepítésére, többek között Hortobágy-Berettyói árvízkapura és a Gyulai duzzasztóműre is.

Bár az űrgeodézia nem egy olyan dolog, ami egy átlagemberrel szembe jön a sarki boltban, de ennek ellenére, akit egy kicsit is érdeklődik a technológiák iránt, annak érdekes lehet betekinteni a kulisszák mögé és részletesebben is elolvasni a vízügyi igazgatóság lapját , illetve az inSAR rendszer részleteit, amit ezen a linken tehet meg

A fotók a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság engedélyével készültek, egyébként a műtárgyra lépni és azon tartózkodni tilos és életveszélyes.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra