Három önkormányzati cég vezetőjét váltotta le az új szombathelyi városvezetés

Molnár Miklós volt alpolgármester lesz a Vasivíz Zrt. új vezérigazgatója.

Nem csak alpolgármestereket, tanácsnokokat és bizottsági tagokat választották meg a képviselők az új felállású közgyűlés első ülésén Megvannak az új alpolgármesterek, bizottságok, Molnár Miklós lesz a Vasivíz vezérigazgatója 2019. October 31. 09:59 , hoztak több személyi döntést is. Ezek közül hármat a nyilvános ülésen.

Három önkormányzati tulajdonú cég ügyvezetőjét, igazgatóját váltották le. Illetve az egyiknél csak kezdeményezték a leváltást, de erről később.

Városfejlesztési Kft.

A Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft. éléről leváltották Ajkay Adrián ügyvezető igazgatót. A cég száz százalékban a szombathelyi önkormányzat tulajdonában van, az önkormányzat beruházásaival, pályázataival foglalkozik. A leváltás nem is okozott vitát a közgyűlésen Megvannak az új alpolgármesterek, bizottságok, Molnár Miklós lesz a Vasivíz vezérigazgatója 2019. October 31. 09:59 , Nemény András polgármester jelezte is, hogy közös megegyezéssel távozik az igazgató.

Helyére Kovácsné Takács Klaudiát nevezték ki, akinek bére megegyezik a többi önkormányzati cégvezető bérével, havi bruttó 600 ezer forint.

Vasivíz Zrt.

A Vasivíz Zrt. vezérigazgatójának, Kohut Viktornak a leváltását is kezdeményezték. A Vasivíz ugyanis több Vas megyei önkormányzat közös tulajdonában van, igaz, Szombathelynek egyedül többségi tulajdona van a cégben. Így a döntést minden bizonnyal elfogadják majd, de azt az igazgatóságnak kell meghoznia.

Molnár Miklós
Józing Antal

Ahogyan korábban írtuk már Molnár Miklós is visszaadja mandátumát? 2019. October 29. 19:34 , Molnár Miklóst javasolja a szombathelyi közgyűlés a Vasivíz vezérigazgatói posztjára, ezt is jóvá kell hagynia az igazgatóságnak. Molnár bérét havi bruttó 1 millió 350 ezer forintban határozták meg.

Molnár több cikluson át volt városi képviselő, 2014 és 2019 között alpolgármester volt. Hozzá kötődik, hogy a túlóratörvény körül kialakult vita miatt szakított az akkori fideszes városvezetéssel, és így jött létre ez év elején a közgyűlésben a Fideszen kívüli többség.

Az októberi önkormányzati választásokon a Pro Savaria színeiben indult, a szervezet kompenzációs listájáról szerzett mandátumot. Ahogy írtuk nemrég Molnár Miklós is visszaadja mandátumát? 2019. October 29. 19:34 , valószínű, hogy lemond a mandátumáról, és helyét Koczka Tibor veszi át a közgyűlésben. Ennek ellenére az év végéig költségvetési tanácsnoknak választották meg a mai közgyűlésen, de Nemény András polgármester jelezte, átmeneti megbízásról van szó.

Egy önkormányzati cég igazgatói állása és a városi képviselői poszt összeférhetetlen, az összeférhetetlenséget 30 napon belül kell megszüntetni.

Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.

A stadion és a munkacsarnok üzemeltetését végző cég száz százalékban a szombathelyi önkormányzaté, az elmúlt években rengeteg kritika érte. Főleg azért, mert a sportkomplexum fenntartása veszteséges, évente mintegy 300-350 millió forintot kell pótolni. Ezt először az önkormányzat tette meg, idén májusban egy kormányhatározat kétszer 300 millió, összesen 600 millió állami támogatást Két év alatt 600 millió forint közpénzt fordít a kormány a szombathelyi stadion üzemeltetésére 2019. May 01. 07:06 adott a működtetés támogatására.

Gál Sándor
Józing Antal

Ezzel az idén és jövőre megoldódott a hiány pótlása, de az új városvezetés szerint a komplexumnak több saját bevételt kellene termelnie, erről Nemény András polgármester is beszélt lapunknak adott interjújában Nemény András: Átláthatóak és láthatóak leszünk, közös városvezetést szeretnék 2019. October 18. 18:38 .

Az SZKKA női kézilabdacsapat háttérbe szorítását is kritizálták. A csapat feljutott az NBI-be, 44 után van újra első osztályú kézilabdacsapata a városnak, ennek ellenére nem edzhetnek és nem játszhatnak a sportkomplexumban Egészen elképesztő helyzetbe kerültek a szombathelyi kézilabdázók 2019. August 28. 14:39 , az üzemeltető cég szerint a csarnok minden ideje le van foglalva, Ezért az SZKKA kénytelen más városokban játszani a hazai mérkőzéseit is.

A cég ügyvezetője, Gál Sándor ellen az a vád is felmerült, hogy nem teljesítette a tulajdonos közgyűlés utasítását. Gál egyébként a Fidesz szombathelyi alelnöke, legmagasabb iskolai végzettsége érettségi. Itt írtunk róla bővebben Határozatlan ideig vezetheti a Haladás-sportkomplexumot a helyi Fidesz alelnöke, akinek csak érettségije van 2018. November 26. 10:24 .

Noha a mai közgyűlésen a fideszes képviselők megpróbálták megvédeni az igazgatót, a többség megszavazta a leváltását.

Helyére Jagodits Rómeót nevezték ki, akinek havi bére bruttó 600 ezer forint lesz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet