Egy éve győzött az Éljen Szombathely választási összefogás az önkormányzati választáson

Cikkünkben értékelheti is az egy éves munkájukat.

2019. október 13. vasárnap volt, és ezen a napon voltak az önkormányzati választások.

Szombathelyen nagy reményekkel készült az ellenzéki Éljen Szombathely választási összefogás, hiszen gyakorlatilag február óta Van költségvetés, működik a Fideszen kívüli többség Szombathelyen 2019. March 27. 08:33 ők irányították a várost, annak ellenére, hogy a polgármester még Puskás Tivadar (Fidesz) volt.

A választási kampány heves volt, de nem túl hangos, volt, hogy hetekig arról szólt, legyen-e nyilvános vitája a polgármester-jelölteknek. Az Éljen Szombathely a személyes mozgósításra helyezte a hangsúlyt, a Fidesz pedig a szokásos formáját hozta, nagygyűléssel, kommunikációs cunamival.

Még ma is vita tárgya, hogy Hende Csaba hazaárulóztatós akciója Mit mondott pontosan Hende Csaba hétfőn az MMIK-ban? 2019. September 26. 17:53 a Fidesz választási gyűlésén Hétfőn az MMIK-ban sok minden kiderült, például hogy tud még mozgósítani a szombathelyi Fidesz 2019. September 24. 00:12 hozott-e a pártnak szavazókat vagy inkább vitt el, de ma már ez is történelem.

Szombathelyen simán nyert az ellenzék

Az előző évi, a Fidesznek újabb kétharmadot hozó országgyűlési választások után nagyon kellett a siker az ellenzéknek, az is benne volt a pakliban, hogyha most elbuknak, szétesik a sokszínű választási összefogás. Amiben egyébként a Szombathelyen működő, Fideszen kívüli politikai pártok és szervezetek mind részt vettek a Jobbik és a Pro Savaria kivételével.

Nemény András a levegőben a választások éjszakáján.
Mészáros D. Zsolt

A választásokon aztán meglepő ellenzéki siker született. Szombathelyen baloldali városvezetés alakult meg, Nemény András lett a polgármester, az Éljen Szombathely kilenc mandátumot szerzett. A Fidesz nyolcat, plusz egyet a Pro Savaria és egy független, Czeglédy Csaba is bejutott a közgyűlésben. Így a korábbi ellenzéknek kényelmes többsége lett.

Országosan is jól szerepeltek a Fideszen kívüli erők. Az ellenzék a 23 megyejogú városból tízben győzött, a 23 budapesti kerületből 14-ben nyert az ellenzék, és a főpolgármesteri szék is az övék lett.

A kisebb városokban, településeken viszont maradt, sőt, 2014-hez képest még nőtt is a Fidesz előnye, így nem lehetett felhőtlen az ellenzék öröme.

Csendes egy év, járvánnyal súlyosbítva

A választások óta eltelt egy év viszonylag csendesen zajlott, amihez azért a koronavírus-járványnak is köze volt. Március közepétől június közepéig az október vége óta hivatalban lévő Nemény András polgármester vezette a várost az országgyűléstől kapott rendkívüli felhatalmazással, közgyűlést nem is tarthattak. A vírushelyzetet jól kezelte a város, a minden szombathelyi kapjon maszkot az önkormányzattól akcióval úttörők voltak.

Nem voltak nagy botrányok, de hangos sikerektől sem visszhangzott a szombathelyi Fő tér, a most következő időszak a járvány okozta gazdasági visszaesés Bizonytalan a szombathelyi gazdasági helyzet – Most kellene átállítani a váltót 2020. September 15. 20:37 miatt nagyon nehéz lesz.

Az évfordulót nem csak mi vettük észre, a városvezetés is, és egy videót készítettek, amiben megszólal a polgármester, a három alpolgármester és a három tanácsnok is.

Nálunk pedig leosztályozhatja a városvezetés, a közgyűlés és az Éljen Szombathely alkotta többség egy éves munkáját.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet