Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Egy éve győzött az Éljen Szombathely választási összefogás az önkormányzati választáson

Cikkünkben értékelheti is az egy éves munkájukat.

2019. október 13. vasárnap volt, és ezen a napon voltak az önkormányzati választások.

Szombathelyen nagy reményekkel készült az ellenzéki Éljen Szombathely választási összefogás, hiszen gyakorlatilag február óta Van költségvetés, működik a Fideszen kívüli többség Szombathelyen 2019. March 27. 08:33 ők irányították a várost, annak ellenére, hogy a polgármester még Puskás Tivadar (Fidesz) volt.

A választási kampány heves volt, de nem túl hangos, volt, hogy hetekig arról szólt, legyen-e nyilvános vitája a polgármester-jelölteknek. Az Éljen Szombathely a személyes mozgósításra helyezte a hangsúlyt, a Fidesz pedig a szokásos formáját hozta, nagygyűléssel, kommunikációs cunamival.

Még ma is vita tárgya, hogy Hende Csaba hazaárulóztatós akciója Mit mondott pontosan Hende Csaba hétfőn az MMIK-ban? 2019. September 26. 17:53 a Fidesz választási gyűlésén Hétfőn az MMIK-ban sok minden kiderült, például hogy tud még mozgósítani a szombathelyi Fidesz 2019. September 24. 00:12 hozott-e a pártnak szavazókat vagy inkább vitt el, de ma már ez is történelem.

Szombathelyen simán nyert az ellenzék

Az előző évi, a Fidesznek újabb kétharmadot hozó országgyűlési választások után nagyon kellett a siker az ellenzéknek, az is benne volt a pakliban, hogyha most elbuknak, szétesik a sokszínű választási összefogás. Amiben egyébként a Szombathelyen működő, Fideszen kívüli politikai pártok és szervezetek mind részt vettek a Jobbik és a Pro Savaria kivételével.

Nemény András a levegőben a választások éjszakáján.
Mészáros D. Zsolt

A választásokon aztán meglepő ellenzéki siker született. Szombathelyen baloldali városvezetés alakult meg, Nemény András lett a polgármester, az Éljen Szombathely kilenc mandátumot szerzett. A Fidesz nyolcat, plusz egyet a Pro Savaria és egy független, Czeglédy Csaba is bejutott a közgyűlésben. Így a korábbi ellenzéknek kényelmes többsége lett.

Országosan is jól szerepeltek a Fideszen kívüli erők. Az ellenzék a 23 megyejogú városból tízben győzött, a 23 budapesti kerületből 14-ben nyert az ellenzék, és a főpolgármesteri szék is az övék lett.

A kisebb városokban, településeken viszont maradt, sőt, 2014-hez képest még nőtt is a Fidesz előnye, így nem lehetett felhőtlen az ellenzék öröme.

Csendes egy év, járvánnyal súlyosbítva

A választások óta eltelt egy év viszonylag csendesen zajlott, amihez azért a koronavírus-járványnak is köze volt. Március közepétől június közepéig az október vége óta hivatalban lévő Nemény András polgármester vezette a várost az országgyűléstől kapott rendkívüli felhatalmazással, közgyűlést nem is tarthattak. A vírushelyzetet jól kezelte a város, a minden szombathelyi kapjon maszkot az önkormányzattól akcióval úttörők voltak.

Nem voltak nagy botrányok, de hangos sikerektől sem visszhangzott a szombathelyi Fő tér, a most következő időszak a járvány okozta gazdasági visszaesés Bizonytalan a szombathelyi gazdasági helyzet – Most kellene átállítani a váltót 2020. September 15. 20:37 miatt nagyon nehéz lesz.

Az évfordulót nem csak mi vettük észre, a városvezetés is, és egy videót készítettek, amiben megszólal a polgármester, a három alpolgármester és a három tanácsnok is.

Nálunk pedig leosztályozhatja a városvezetés, a közgyűlés és az Éljen Szombathely alkotta többség egy éves munkáját.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet