Hétfőn az MMIK-ban sok minden kiderült, például hogy tud még mozgósítani a szombathelyi Fidesz

Nemcsak Balázsy Péter programját ismertük meg, de fellebbent a fátyol, miért is ment Nemény András Brüsszelbe. Hende Csaba pedig bekeményített.

Háromnegyed hat felé telefonon beszélek Zsolttal, a fotósunkkal, és abban állapodunk meg, hogy foglal egy széket az MMIK-ban, mert azt mondja, sokan vannak már a teremben.

Mire odaérek, kiderül, nem sikerült a foglalás, már egyetlen szék sem volt szabad. És én még szerencsés vagyok, hogy a lépcsőn helyet találok magamnak, mert a később érkezőknek már csak állóhely jut, a még későbbeknek már az sem. Ők kint rekednek a folyosón, a szervezők székeket hozatnak és intézik a folyosói hangosítást.

Fidesz programbemutató
Ajándékot itt nem osztottak az előtérben, de regisztrálni lehetett
Mészáros D. Zsolt

Na ezt lássák meg a kommunisták meg a Nyugat.hu

– konstatálja nem mesze tőlem valaki.

Istenem, de jó, hogy jó, hogy így van, és így is marad

– értékeli másvalaki a helyzetet, egy férfihang pedig annyit tesz hozzá, hogy a győzelemhez talán az is elég lenne, ha csak a jelenlevők mennének el szavazni, olyan sokan vannak.

Fidesz programbemutató
Kb. 120 százalékos volt a terem foglaltsága
Mészáros D. Zsolt

Ez utóbbi nyilván túlzás, de az mindenképpen kiderült, hogy a szombathelyi Fidesz azért még nagyon tud mozgósítani, ha kell.

És hát úgy tűnik, most nagyon kell. Ha a párt bebukja a várost, annak minden bizonnyal következményei lesznek. Igaz, a másik oldalon is.

Puskás Tivadar: Munkát és böcsületet ígértünk

Az este egy Szombathely-videóval indul, a Konyha zenekar zseniális dala (Százszor visszajátszott) aláfestésével a város szép részei felett-mellett suhanunk el, különös tekintettel az utóbbi idők fejlesztéseire.

Fidesz programbemutató
Puskás Tivadar
Mészáros D. Zsolt

Az est első szónoka Puskás Tivadar. Szombathely leköszönő polgármestere felidézi, hogy 2010-ben „munkát és böcsületet” ígért, amit be is tartottak. Majd következik egy szokásos termelési beszámoló az emelkedő ipariadó-bevételekről, az adósság csökkenéséről, a 86-os útról, a kórházi fejlesztésekről, a csökkenő bűnözésről, Magyarország boldogságtérképéről.

Új elem nem hangzik el, de a polgármester így is szép tapsot kap a feldobott hangulatban lévő közönségtől.

Balázsy szikár pontokba szedi a programját

És már színpadon is a Fidesz polgármesterjelöltje. Ő is kap egy külön, főleg a lokálpatriotizmust hangsúlyozó klipet, amely méltatja a fejlesztéseket is, de kimondja, hogy mindez nem elég, tovább kell dolgozni.

Itt akár elemezni is lehetne az „Adjunk együtt új lendületet Szombathelynek!” szlogent, de ettől most tekintsünk el, mert nagyon messze van még a mintegy két órás esemény vége.

Fidesz programbemutató
Balázsy Péter
Mészáros D. Zsolt

Balázsy első körben röviden magáról beszél, majd arról, hogy Szombathelynek békére és konszenzusra, nyugodt polgári fejlődésre van szüksége.

Nem sokkal később, pedig megtudjuk magát a programot is, melyeket szikár pontokba foglalva kapunk meg.

Mi is hasonló módon szemezgetünk belőle:

 • Évente 20, összesen 100 utca teljes felújítása
 • A kerékpárút-hálózat fejlesztése, az elkészült szakaszok összekapcsolása
 • Korszerű, környezetbarát buszok beszerzése
 • Új parkolók és parkolóház építése
 • A parkolási türelmi idők meghosszabbítása
 • A várost körülvevő körgyűrű tovább építése, befejezése (M86, 87-es utak)
 • A lakóparkok építésének szigorítása
 • Az egyetem környékének és magának az egyetemnek a fejlesztése
 • A Perint-part megújítása
 • A parkok, a zöld felületek fejlesztése
 • Minden születendő gyerek után egy fa ültetése
 • A társasházak és a panelházak megújítása
 • Szom-Bike kerékpárkölcsönző rendszer
 • Kerékpártárolók megújítása
 • A zöld rendszámú autók parkolásának ingyenessé tétele
 • A szelektív hulladékgyűjtő rendszer újragondolása
 • Bécsi mintára közösségi kertek létrehozása
 • A város ikonikus épületeinek (Brenner-villa, Nagyszálló, Huszár-laktanya) megmentése
 • Az aktív időskor program fejlesztése
 • A szűrőprogramok népszerűsítése
 • Az oktatási intézmények további felújítása
 • Egységes városi ügyfélszolgálat, családbarát városi intézmények
 • A szabadidősport támogatása, a rekreációs övezet létrehozása
 • Új állatmenhely létesítése, az állatvédelem fontossága
 • Balázsy Péter szerint a városban 15-20 éve ugyanazokat a problémákat kerülgetjük, és a politikai teljesítményt nem a választási ígéretek, hanem az elvégzett munka jelenti.

  A polgármesterjelölt csak egy minimálisat szúr oda a politikai ellenfélnek azzal, hogy ők valódi hazai és uniós forrásokból szeretnék fejleszteni a várost a nem létező brüsszeli források helyett, amúgy pedig a szakmai kérdésekre szakmai, a politikai kérdésekre politikai válaszokat kell adni.

  A választások után bizonyos kérdésekben városi minimumra lesz szükség, amelyekben mindenki egyetért, Szombathelynek pedig a „hazugság helyett a valóságra van szüksége”.

  A fiatal politikus vastapsot kap.

  Cser-Palkovics András ötvözi a praktikumot és a központi propagandát

  Talán az is érdekes kérdés, hogy miért pont a székesfehérvári, mérsékelt hangvételű, és olykor óvatos kormánybírálatokat (pl. túlárazott beruházások) megfogalmazó székesfehérvári polgármester keveredett az MMIK színpadjára hétfőn este.

  Mindenesetre Cser-Palkovics András azzal kezd, hogy gratulál a Falco legújabb győzelméhez, majd abbeli reményének ad hangot, hogy jön még errefelé Haladás-Videoton meccsre, amit majd együtt néz Balázsyval.

  Fidesz programbemutató
  Cser-Palkovics András
  Mészáros D. Zsolt

  Aztán következik egy diasorozat, amelyről a vak is láthatja, hogy a párt központi kommunikációs konyhájában készült, és minden bizonnyal sokfelé van most országjáró turnén.

  Ebből ismét megtudjuk, hogy Magyarország jobban teljesít, majd következnek a meredekebb tézisek.

  Cser-Palkovics egy darabig függetleníti magát a háttérben futó diáktól, majd bedobja a törölközőt és a gyeplőt, és érkeznek a migránsok, a Stop Soros, a kötelező kvóta, a kerítést lebontani akaró ellenzék, ami mellesleg a bűnözők oldaláéra állt. Ez utóbbi tézis Hunvald Györggyel és Czeglédy Csabával van illusztrálva.

  A hallgatóság azon része, aki a sorok között tud olvasni, azt is megtudhatja, hogy Nemény Andrásék nem annyira az uniós támogatásokról, hanem a migránsokról tárgyaltak a közelmúltban Brüsszelben. (Ezt a rejtett összefüggést majd Hende Csaba világítja meg részletesen később.)

  Fidesz programbemutató
  Cser-Palkovics András
  Mészáros D. Zsolt

  A székesfehérvári polgármester többször hangsúlyozza, hogy október 13-án nem az ország vezetéséről, hanem az önkormányzatokról szavazunk, és nem titkolva arra buzdítja a jelenlevőket, hogy azok igyekezzenek meggyőzni azokat is, akiknek esetleg nem tetszik a kormány irányvonala.

  Érdekes módon előkerül Szeged is, amely nem szenvedett hátrányt azáltal, hogy ellenzéki polgármestere van, de azért az a tét, hogy építkezés vagy rombolás jön.

  Hende Csaba - Béke és a konszenzus: 1:0

  Már-már elhittem, hogy a Cser-Palkovics mögött futó migránsos és egyéb diákkal kimerülnek a Fidesz pr-gépezetének ezen fárasztóan kínos üzenetei az estére, de tévedtem.

  Hende Csaba tövig nyomja a gázt az estén, igyekezve maximálisan a földbe döngölni a politikai ellenfelet, egyben mozgósítani a szavazóbázis kemény magját.

  Fidesz programbemutató
  Hende Csaba tövig nyomta a gázt
  Mészáros D. Zsolt

  Mindenekelőtt egy szombathelyi portál és annak újságírója kapja meg a magáét, amiért azt hozták le, hogy félházzal megy az MMIK-ban a fórum.

  Ezután következik egy gyorselemzés a szombathelyi politikai helyzetről, amelyből megtudjuk, hogy „viharfelhők gyülekeznek” a város felett.

  A Fidesz egységes, egyhangúlag választott elnököt és egyhangúlag paterolták ki Koczka Tibort. Az ellenzék viszont nem egységes, hanem kétséges – közli a szónok.

  Pontosabban két trójai falova van. Az egyik az Éljen Szombathelyé, amibe az MSZP és a DK politikusai bújtak, míg a másik a Pro Savaria, amibe a Jobbik.

  Azért kellett bebújni, mert mind Nemény András, mind Balassa Péter pártja igen rossz bőrben van.

  Majd következik egy videó, amely erősen hajaz Lázár János emlékezetes bécsi bejelentkezésére. Csak ezt Milánóból érkezett, egy férfi, mellékesen Chrudinák Alajos egykori munkatársa, egy villamosról száll le a városban mobiltelefonnal mozgószelfizve. Olyan sok minden nem látszik a felvételen, ezért narratívában kapjuk meg, hogy Milánó már-már Afrikává vált, amióta Salvinit kidobták a kormányból, a helyzet nagyon súlyos. Késelés, erőszak, darabolás.

  Innen felgyorsulnak az események, Hende néhány mondattal később már arról beszél, hogy Nemény András a Safo elején Frans Timmermansszal pózolt, aki most éppen Soros Györgynél van.

  Fidesz programbemutató
  Mészáros D. Zsolt

  Logikus, hogy Neményék Brüsszelben a bevándorlásról egyeztettek, arról, hogyan lehetne a magyar kormányt kikerülve migránsokat hozni Szombathelyre.

  Ezek után Hende rávezeti a jelenlevőket, hogy mondják ki, micsoda is az ilyen ember: „Hazaáruló” - skandálják többen.

  Szép pillanat, no.

  De Szombathelyre egy másik nagy veszély is leselkedik, aminek összefüggéseit szintén megvilágítja Hende Csaba.

  Ezek szerint Gyurcsány Ferenc itt akarja megvetni a lábát, a várost hídfőállásként akarja használni a nagy visszatéréshez.

  Ez pedig úgy lehetséges, hogy az „adóbűnöző” Czeglédy Csaba, akit majd utolér az igazságszolgáltatás, Gyurcsány embere, ők mozgatják Nemény Andrást, aki korábban O1G-t is kiabált a korábbi tüntetéseken, így nem lenne neki egyszerű együttműködni a miniszterelnökkel.

  A hídfőállásokért vívott csatáknak az a tanulsága, hogy ott kő-kövön nem marad semmi – tudjuk meg a szónoktól.

  Hende Csaba végül kimondja, hogy Nemény András nem alkalmas polgármesternek, sőt képviselőnek sem, ami az elhangzottak fényében nem olyan meglepő konklúzió. Más kérdés, hogy a teremben hányan akartak korábban rá szavazni.

  Fidesz programbemutató
  Mészáros D. Zsolt

  Már közel nyolc óra van, amikor Balázsy Péter színpadra szólítja a képviselőjelölteket és egyesével bemutatja őket a közönségnek.

  Aztán már csak a Himnusz jön, egy nagy közös szelfi a székekre bekészített Balázsy-fotókkal és a lámpák felkapcsolása.

  Annyi biztos, nem lesz unalmas esténk október 13-án.

  Kapcsolódó :

  Az esemény és az azon elhangzottak kapcsán az Éljen Szombathely sajtóközleményt adott ki A Fidesz polgármester-jelöltjének nincs egyetlen önálló gondolata sem - írja az Éljen Szombathely 2019. September 23. 21:39 .

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Önkormányzati választás 2019