Majdnem sikerült: Gulyás Gergely is támogatta a szombathelyi polgármester javaslatát

Nemény András azt kérte, hogy az önkormányzatok és szervezeteik is hatósági áron kaphassák az energiát.

Több fideszes képviselő is megszavazta ma a Országgyűlésben Nemény András szombathelyi polgármester, a Baloldali Önkormányzati Közösség elnöke javaslatát. A szavazásról Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője posztolt a Facebookon .

A Baloldali Önkormányzati Közösség javaslatát az MSZP vitte az Országgyűlés elé. Azt kérték a kormánytól, hogy az önkormányzatokat engedjék vissza az egyetemes áram- és földgázszolgáltatásba. Ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy az önkormányzatok, az önkormányzati cégek és intézmények hatósági áron kapnák az energiát.

Nemény nyílt levélben kérte a képviselők támogatását

Nemény András a Közösség elnökeként az összes parlamenti képviselőnek elküldte a módosító javaslatukat és nyílt levélben kérte őket Újra hatósági áras lehetne a gáz egy MSZP-s javaslat szerint November 19. 08:27 , szavazzák meg, hogy ismét hatósági áron kaphassák az energiát az önkormányzatok.

Többször írtunk már arról, hogy az energiaárak emelkedése miatt nehéz helyzetbe kerültek az önkormányzatok. Szombathelynek 4,2 milliárd forinttal nőnek a költségei Élni tudni kell - 100 millió forinttal nő a szombathelyi önkormányzat jövő évi áramdíja November 07. 07:05 jövőre, ekkora hiánnyal kell a városnak megküzdenie jövőre.

Ha az önkormányzat hatósági áron kaphatná az energiát, akkor a jövő évi gazdálkodást valószínűleg ki tudnák gazdálkodni. Így viszont külső segítségre van szükség, ennek érdekében már elkezdték a tárgyalásokat a kormánnyal.

Nemény javaslatát az országgyűlésben Gulyás Gergely kancelláriaminiszter támogatta, a fideszesek többsége azonban ellene szavazott.

Áfacsökkentés, adómentes minimálbér, állami szociális rendszer

Az MSZP javaslatcsomagja egyébként több pontból állt:

 • a minimálbér adómentessé tétele,
 • az alacsony jövedelmekre kivetett adók csökkentése,
 • az egyetemes áram- és földgázszolgáltatás áfájának 27%-ról 5%-ra csökkentése,
 • a tao kibővítése a köznevelési, felsőoktatási és egészségügyi intézmények részére,
 • az önkormányzatok visszaengedése az egyetemes áram- és földgázszolgáltatásba,
 • a lakossági rezsiemelés eltörlése,
 • a napelemes rendszerek hálózati csatlakozásának lehetővé tétele,
 • a nyugdíjminimum emelése, hogy érje el a minimálbér 40%-át (80 ezer forintot),
 • valamint a szociális gondoskodásban az állam szerepének megerősítése.
 • Tóth Bertalan azt írta, a javaslatoknak voltak fideszes támogatói is:

 • Gyopáros Alpár és Lezsák Sándor támogatták a lakossági rezsiemelés eltörlését.
 • Rétvári Bence, Dr. Szeberényi Gyula Tamás és Bányai Gábor támogatta a minimálbér adómentessé tételére és az alacsony fizetések adójának csökkentésére irányuló javaslatunkat.
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás áfacsökkentését
 • A fideszes többség azonban az összes javaslatot leszavazta.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet