Tényleg mindent kiraknak az asztalra a szombathelyi önkormányzatnál?

A sajtó és a városháza azért néha összesúrlódik, de az igazi gondok a kormányhivatalnál kezdődnek.

A polgármesteri hivatal nem azért van, hogy a sajtót kiszolgálja - hangzott el egy személyes beszélgetésben régebben. Arról volt szó, hogy sokszor napokat, időnként heteket kell várni, amíg egy-egy kérdésre válasz érkezzzen a városházáról.

A két oldal súrlódásai

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Mert a hivatalnak az a dolga, hogy intézze az ügyeket - mondta beszélgetőtársunk. A sajtónak viszont az a feladata, hogy minél gyorsabban és minél részletesebben tudja megmutatni az ügyeket az olvasóknak. És ez a két oldal időnként összesúrlódik.

Volt erre példa a már nem is olyan közeli múltban, amikor hiába kérdeztünk, nem kaptunk választ a városházáról, a városvezetők nem nyilatkoztak, nem válaszoltak kérdéseinkre, hivatalos úton nem jutottunk információhoz.

2019-ben, amikor ellenzéki győzelem született a szombathelyi önkormányzati választásokon, Nemény András frissen megválasztott polgármester kijelentette, átlátható lesz a városvezetés, mindent kiraknak az asztalra.

Mennyire lett átlátható a városvezetés?

Közeledve a következő választásokhoz, érdemes kicsit elidőzni azon, hogy mennyire is teljesedett be ez az ígéret, mennyire lett transzparens a városvezetés.

Tény, hogy Szombathelyen jobban mennek a sajtódolgok, mint korábban. A közgyűlési anyagok - például - egy héttel az ülés előtt elérhetőek a város hivatalos oldalán. Így fel lehet készülni a közgyűlésre, amit élőben közvetítenek a városi tévében, és online is, többek között a város hivatalos oldalán.

A videóanyag később is elérhető, újranézhető, plusz az ülés után két héttel a jegyzőkönyv is elérhető online.

A sajtótájékoztató nyilvánossága

A közgyűlési nyilvánossághoz tartozik, hogy az ülés másnapján a frakciók és a városvezetés sajtótájékoztatót tart. Ahová mindenkit meghívnak, aki ezt kéri, de meghívó nélkül is részt lehet venni rajta.

A polgármestert, alpolgármestereket a sajtóirodán keresztül viszonylag könnyű elérni, igaz, néha beletelik pár napba, mire megérkezik a válasz, ezért olykor bizony ki kell kerülni a szolgálati utat, de indokolt esetben nincs is ezzel probléma.

A hivatalnál, ahogyan már írtuk, más a helyzet, ott sokszor hosszú ideig kell várni. Két hétig vártuk például, hogy közöljék, milyen rendben működnek a város szökőkútjai, és hogy mennyit fizetnek az önkormányzatnak a világító reklámtáblák üzemeltetői.

Főleg a hónap vége felé fordulnak elő nagyobb csúszások, amikor arra hivatkoznak, hogy mindig az utolsó csütörtökön van a közgyűlés, aminek előkészítése komoly munkát jelent. Aztán vagy elfogadja ezt az újságíró, vagy nem, általában nem, hiszen éppúgy, ahogy a hivatalnokok, ő is a munkáját végzi.

Ahonnan nem válaszolnak

Az önkormányzati cégek is új csoportot jelentenek. Elvileg ők is kötelesek válaszolni a sajtó kérdéseire, hiszen önkormányzati, azaz közös tulajdonban vannak.

Persze, a cégek között is vannak különbségek, némelyiknél készségesek, máshol a sokadik kérdésre, emlékeztetőre sem reagálnak. Emlékeztetőül: december elején elégtelen osztályzatot kapott Elégtelen osztályzatot kapott átláthatóságból a Szova egy országos felmérésen 2023. December 08. 18:46 átláthatóságból a SZOVA a K-Monitor oknyomozó portál felmérésén. Amire a cég úgy reagált Reagált a Szova a cég átláthatóságát kritizáló tanulmányra 2023. December 12. 06:29 , hogy eleget tesznek minden kötelezettségüknek.

Ami nem önkormányzat, de fontos

Viszont létezik egy terület, ahol mindig elutasításba, pontosabban még csak elutasításba sem ütközünk. A kormányhivatal nem az önkormányzathoz, hanem az államhoz tartozik, és egyáltalán nem válaszol, nem is reagál kérdéseinkre, egyszerűen tudomást sem vesznek azokról.

Ami azért elég nagy gond, hiszen ma már a kormányhivatalnál van szinte minden hatósági ügy. Az építési szabályozástól kezdve a munkaügyig, a környezetvédelemtől az egészségügyig.

Mindent összevetve, Szombathelyen az országos átlagnál könnyebb helyzetben vannak a nem kormánypárti újságírók, de az állami és hatósági ügyeknél sokkal nehezebb a dolguk, a dolgunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet