Reagált a Szova a cég átláthatóságát kritizáló tanulmányra

A szombathelyi vagyonkezelő cég rossz helyen végzett egy országos felmérésen.

„Tisztelettel tájékoztatom, hogy a SZOVA Nonprofit Zrt. maradéktalanul eleget tesz valamennyi, jogszabályban – különösen, de nem kizárólagosan az információs önrendelkezési jogról szóló 2011. évi CXII. törvényben, a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény 2.§-ában, és a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény 42-45. §-aiban – meghatározott közzétételi kötelezettségének.”

Ezzel a mondattal reagált Kovács Cecília, a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója pénteki írásunkra Elégtelen osztályzatot kapott átláthatóságból a Szova egy országos felmérésen 2023. December 08. 18:46 , amely a K-Monitor oknyomozó portál felmérését ismertette.

A portál a legnagyobb hazai önkormányzati vagyonkezelő cégek átláthatóságát, közzétételi gyakorlatát értékelte összesen 27 objektív szempont szerint.

K-Monitor

A listából látszik, hogy igen gyengén teljesített a szombathelyi vagyonkezelő, a 31-es listán a 28. helyre futott be a maga 25,7 százalékával, ami elégtelen osztályzatra elég.

A felsorolt hiányosságok között van:

 • Felügyelőbizottság testületi működése
 • Üzleti terv
 • Közbeszerzési eljárások dokumentumai
 • Megkötött szerződések és azok mellékletei
 • Szervezeti ábra és feladatok
 • A kezelt vagyon (számokkal, közérthetően)
 • Vagyongazdálkodási stratégia
 • A kutatás tételes értékelése itt található.

  A városházától még korábban ez a reakció érkezett:

  „A felmérés eredményére az illetékes SZOVA Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zártkörűen Működő Részvénytársaság tud érdemben reagálni. Fontosnak tartjuk viszont kiemelni, hogy egy hasonló átláthatósági felmérésen Szombathely önkormányzata a megyeszékhelyek között az első helyen végzett, átlag feletti eredménnyel.”

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Elégtelen osztályzatot kapott átláthatóságból a Szova egy országos felmérésen

  Az ország legnagyobb 31 vagyongazdálkodó szervezetét vizsgálta a K-Monitor oknyomozó portál.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság