Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eddig: 0 0 0 0 0 0 0 / 2 500 000 Ft, még 0 nap

Orbán fél éve kizártnak tartotta, hogy felnőtteknek kötelező oltást írjanak elő

A maszkról pedig még két hete is azt mondta, hogy nem véd meg a fertőzéstől.

Csütörtök délelőtt Gulyás Gergely jelentette be Kormányinfó: jön a maszkviselés a tömegközlekedésben, az oltatlanok fizetés nélküli szabadságra küldhetők October 28. 11:42 , hogy a covid-járvány jelenlegi helyzete miatt a kormány három intézkedést hozott:

- a munkaadók szervezeteinek javaslatára, a cégek és vállalkozások jogot kapnak arra, hogy kötelezővé tegyék az oltást az ott dolgozók számára,

- november 1- től ismét kötelező lesz a maszkviselés a közösségi közlekedési eszközökön, illetve

- látogatási tilalmat vezetnek be az egészségügyi intézményekben. A szociális intézmények esetében pedig az intézményvezetőket jogosítják fel rá, hogy elrendelhetik a látogatási tilalmat.

A miniszterelnök korábban másképp nyilatkozott a kötelező oltásról és a maszkviselésről is - írja a telex.hu . A portál felidézi, Orbán mit mondott a témával kapcsolatban.

Orbán idén április 2-án a Kossuth rádióban úgy vélekedett a kötelező oltásról: "A tényszerű állítás igaz, de nem diktatúrában élünk. Tehát ez egy demokrácia. Sőt, ami ennél fontosabb, hogy ez egy szabad világ. A demokrácia csak egy kormányzati forma meg választás, ennél többre van szükségünk, szabadságra. És ráadásul a magyarok – ahogy én ismerem a saját fajtámat – erre nagyon kényesek, a szabadságukra. Az én házam, az én váram" - mondta.

Szerinte a magyar nép szabadságszerető, ezért ha valamiről azt is gondolja, hogy jó, de rá akarják kényszeríteni, akkor inkább ellenáll. „Tehát ezért szerintem Magyarországon a kötelező oltás a vírus ügyében felnőttek esetében nem járható. El tudok képzelni ilyen helyzetet, hiszen gyerekkorban vannak kötelező oltások, amikor azokat be kell adni. De felnőtt embereknek koronavírus ügyben előírni a kötelező oltást, én szerintem ez Magyarországon nem működik".

Szeptemberben már arról beszélt, hogy ő csak annyit tehet, hogy azt kéri, mindenki oltassa be magát. Innen már csak egy lépés van, a kötelező oltás, de szerinte az még talán elfogadható, hogy az egészségügyben elrendeljék ezt.

"Úgy látom, még azt is elfogadják a magyarok, hogy a munkahelyeken a munkaadóknak legyen valami joga, ami az oltás felé tereli az embereket, akár kötelezően előírhatja egy-egy munkaadó, hogy az ő munkahelyén kell lenni oltásnak. Ez már nehezebb ügy, erről vita van, ezt majd hamarosan le fogjuk zárni, talán még ez belefér, ebben sem vagyok biztos" – mondta. A miniszterelnök szerint a döntés az emberek kezében van, mert a kormánynak nincs már több eszköze.

A kötelező maszkviselésről is másképp vélekedett Orbán. Nyár végén még arról beszélt, hogy csak az oltás ment életet, a maszk nem segít. "Most már pontosan tudjuk, van mögöttünk több mint egyéves tapasztalat, hogy védelmet, az élet megmentését csak az oltások tudják megadni a számunkra…

..Amikor maszkviselés volt, megpróbáltuk elszigetelni a fertőzött embereket, annak a hatékonysága csekély volt, az oltásnak a hatékonysága pedig elsöprő erejű, ezért nem érdemes a kevésbé hatékony módszerrel próbálkozni, a jó módszert kell követnünk, ez pedig az oltás" – mondta.

Szeptemberben már arról beszélt, hogy aki úgy szeretné, viselje a maszkot, ami inkább abban segít, hogy viselője ne fertőzzön meg másokat. "Én biztatom is őket, hogy ezt tegyék. De hozzá kell tennem, hogy a megoldás nem ez. De lebeszélni sem akarok senkit erről, mert ha úgy érzi, hogy ezzel személyesen is hozzájárul a saját maga meg az ország biztonságához, akkor tegye meg, legyen óvatos".

Október elején is az oltásra buzdított, de hozzátette: "Persze lehet védekezni bezárkózással, maszkkal, egyebekkel, de ez nem fog bennünket megvédeni. Ez egy olyan vírus, ezt mondják nekem a járványügyi szakemberek, amely ellen csak az oltás segít".

Október közepén úgy vélekedett, hogy jó ha van mindenkinél maszk, és ha kell vegye is fel, bár úgy vélte: "ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy a maszk megvéd bennünket. A maszk nem véd meg bennünket. Egyetlen dolog bizonyult eddig eredményesnek, ez pedig az oltás" . A miniszterelnök megerősítette, hogy szerinte csak az oltás ad biztonságot – idézi az szmo.hu .

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet