Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eddig: 0 0 0 0 0 0 0 / 2 500 000 Ft, még 0 nap

Kormányinfó: jön a maszkviselés a tömegközlekedésben, az oltatlanok fizetés nélküli szabadságra küldhetők

A hétközi kormányülésen elhangzottakról tájékoztatott a kancelláriaminiszter.

Három korlátozásról döntött a kormány a felívelő negyedik hullám miatt, jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

1. A munkaadók lehetőséget kapnak rá, hogy előírják az oltást a munkavállalóiknak a munkavégzés feltételeként. Gulyás azt mondta, ezzel a magyar állam is „széles körben” élni fog, mint munkaadó. Részleteket nem közölt. Azt is hozzátette, hogy az önkormányzatoknál a polgármester joga lesz ezt előírni. Később, kérdésre válaszolva azt mondta Gulyás, hogy nincs kivétel, minden munkaadónak joga lesz erre. A szabályozás az első két oltásra vonatkozik, egészségügyi okokból természetesen mentesülhet valaki. Az első oltást december 15-ig kell megkapni. Ha valaki nem akarja beoltatni magát, fizetés nélküli szabadságra küldendő, egy év elteltével pedig el is lehet bocsátani.

2. November 1-től maszkot kell majd viselni a közösségi közlekedési eszközökön.

3. Az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat rendelnek el, a szociális intézményekben ezt a látogatási tilalmat az intézményvezetők rendelhetik el.

Kérdésekre válaszolva a következők hangzottak el:

Védőoltások kötelezősége: mit tesz a kormány, ha az Alkotmánybíróság ezt nem engedi?

Gulyás Gergely: semmit. Illetve van lehetőség alaptörvényt módosítani.

Bárki, aki munkaadó, kötelezővé teheti az oltást?

Gulyás Gergely: két oltásra vonatkozik ez, és igen.

Lehet-e felmentést kapni a kötelező oltás alól?

Gulyás Gergely: igen, van ennek protokollja, orvosi igazolással lehet felmentést kapni.

El lehet bocsátani azokat, akik nem kérik az oltást?

Gulyás Gergely: egy év fizetés nélküli szabadság jöhet, utána megszűnik a munkaviszony.

Mi indokolta ezt a szabályt?

Gulyás Gergely: az átoltottság mértéke és a járványügyi helyzet. A társadalomnak van egy olyan része, amely nem oltotta be magát. Hogy a negyedik vagy a következő hullámok mennyi áldozatot fognak követni, nagyban függ attól, hogy hányan oltatják be magukat. Tömeges volt a munkaadói igény, a turizmusból és az iparkamara részéről is.

Választhat-e oltást a munkavállaló?

Gulyás Gergely: igen. Egy-két napon belül megjelenik a rendelet, az első oltások december 15-től jönnek.

Meddig tarthat ez a kötelezőség?

Gulyás Gergely: ameddig tart a járvány tart. Ezt bármilyen szerv kimondhatja. A rendkívüli jogrend nem fogja megszüntetni ezt a helyzetet. A jogszabályt rendelettel is elő tudjuk írni. Lesz-e maszkviselési kötelezőség, amint ezt szakemberek javasolják? Gulyás Gergely: mi ebbe nem szólunk bele.

Lesz-e regisztráció a kötelező oltás esetében is?

Gulyás Gergely: ez szükségszerű is. Szervezési kérdés, hogy a jelentkezés hogy történik.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19