Nem mozdul elég gyorsan a tábor, Orbán kényszerhelyzetben van

Veszélyes lenne most kihátrálni Putyin mögül.

Mikor hátrál ki Orbán Viktor Putyin mögül? Nagyjából ez az a kérdés, ami az ukrajnai háború után eddig megválaszolatlan maradt. Mert hogy egyszer kihátrál, az biztos.

És, hogy miért? Mert nem tehet mást. Putyin nem jöhet ki jól az ukrán háborúból, és a világrend átalakításának grandiózus terve Pár nap alatt dőlt be az álom az új világrendről, amire Orbán is készült March 01. 15:38 is bedőlt pár nap alatt. Biztos, hogy Putyin nem hátrál meg, amivel hónapokra elhúzza a konfliktust, közben Ukrajna és Oroszország lassan visszasüllyed a 30-40 évvel ezelőtti, vagy talán még régebbi állapotba.

Forrás: atv.hu

Putyin hatalmon maradhat még egy darabig, de már nem lesz világpolitikai tényező, csak egy veszélyes figura, akit mindenki megvet. Az érdekek mentén működő politikában nem jó partner az ilyen.

Ha Orbán kihátrál mögüle, akkor még van lehetősége fordítani a megítélésén. Foltok biztosan maradnak rajta, de ha okosan csinálja, újraélesztheti a közép-európai együttműködést. Aminek az lenne az első lépése, hogy kibékül a lengyelekkel, onnan már megy minden magától.

Valószínű, hogy Orbán most már örül annak, hogy nem sikerült létrehozni Kaczynski pártja egyelőre megfúrta Orbán Viktor álmát, az EP erős szélsőjobbos frakcióját 2021. December 01. 14:28 a nagy reményekkel előkészített szélsőjobbos szövetséget. Mivel az európai szélsőjobbos pártok nagy része (lásd Salvini, Le Pen) be volt kötve az oroszokhoz, most ők is a háttérbe szorulnak.

Orbánnak marad egy óvatos hátraarc, különben teljesen egyedül marad, és semmi jóra nem számíthat az Európai Uniót vezető centrumpártoktól.

De miért nem lépi meg most? Röviden azért, mert másfél hét múlva választások vannak, és a tábor nem mozdul olyan gyorsan, hogy addig elfogadják az új narratívát.

12 év oroszbarátsága és Nyugat-ellenessége után az átlagos Fidesz-szavazó nem érti, hogy miért kellene most pont az ellenkezőjét elfogadnia. Persze, előbb-utóbb elfogadja, hiszen a tekintélyelv diktál, de nem ilyen rövid idő alatt.

Néhány nappal ezelőtt a fideszes Németh Zsolt meglepőnek tűnő poszttal jelentkezett. Ezt írta: Ruszkik haza! Ami azért elég távol esik a Fideszben uralkodó narratívától. A posztot szét is szedték a nagy többségben fideszes kommentelők.

Könnyen lehet, hogy ez egy teszt volt, ami azzal az eredménnyel járt, hogy a Fidesz tábora még nem készült fel egy új narratívára, és arra, hogy hirtelen megtegyék azt a bizonyos 180 fokos fordulatot.

Így most mindenképpen ki akarják várni a választásokat, az utolsó napokban nem zavarhatják össze a Fidesz-tábort. Addig marad a "stratégiai nyugalom" .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény