Pár nap alatt dőlt be az álom az új világrendről, amire Orbán is készült

Valóban teljes újrarendeződésre kell készülni, de nem arra, amit az illiberális vezérek elképzeltek.

Amikor ezek a sorok születnek, az eddigieknél sokkal nagyobb és keményebb támadást indítottak az oroszok Ukrajna ellen: nem sokkal ezelőtt Fehéroroszország is beszállt Fehéroroszország is belépett a háborúba March 01. 12:44 a háborúba az oroszok oldalán, akik már csecsen önkéntesekre is számíthatnak.

A háború hatodik napja van, és még tényleg nem dőlt el semmi, de egy véletlenül élesített cikkből kiderül, milyen világrendet képzelt el a Putyin-rezsim arra az esetre, ha gyorsan lerohanják Ukrajnát.

A gyorsan eltávolított, láthatóan előre bekészített cikkben hanyatló Nyugatról ír a szerző (kivonata a HVG.hu-n), arról, hogy ismét feltámad az „orosz világ” Belarusszal, Ukrajnával, alapvetően a volt szovjet tagállamokkal. Ami mellett Kína, India, Latin-Amerika, Afrika, az iszlám térség és Délkelet-Ázsia is kiáll, hiszen ők sem gondolják úgy, hogy meg kell maradnia a Nyugat dominanciájának.

Putyin új világrendet álmodott meg

A cikk szerint Oroszország most nem pusztán kihívást intézett a Nyugathoz, hanem megmutatta, hogy a Nyugat globális uralmának teljesen és véglegesen annyi.

A putyini vezetés tehát egy új, nagy szövetség kialakítását tervezte, persze, Oroszország vezetésével és a Nyugat elleni orientációval.

Ami egészen biztosan nem új gondolat, ha jobban megnézzük, már jó 15 éve mozog ez a szál a háttérben. A 2008-as gazdasági világválság után törvényszerűen az egész világon, de főképpen Európában megerősödtek a szélsőségek, amelyek aztán a közösségi média segítségével olyan csatornákhoz jutottak, ahol eredményesen terjeszthették a mindent leegyszerűsítő, az egyetlen igazságot hirdető propagandájukat.

A Putyin-rezsim – nem is különösen titokban – támogatta is ezeknek a mozgalmaknak a jó részét, bízva a megerősödésükben. Eközben a mainstream politikáéba is megjelentek az EU-ellenes, nemzeti függetlenséget követelő, oroszbarát hangok.

Bő egy évtizede készültek a változásra

Köztük a Fidesz és Orbán Viktor, aki abban bízott, hogy a szélsőjobb megerősödésével át tudják venni az EU irányítását. És akkor senki sem fogja kritizálni kormányának illiberális, jogállamsértő lépéseit. Keletre fordulásában ott volt a szándék, hogy az erősödő, keleti szövetséghez csatlakozzon, egész külpolitikája mögött ez a vágy állt, amellett, hogy világpolitikai tényezőnek képzelte magát.

Ennek érdekében aztán szívesen teljesítette Putyin kisebb-nagyobb kéréseit, blokkolta az oroszoknak kellemetlen uniós döntéseket. Közben pedig egyre inkább a szélre sodródott, aminek következményeként kirakták az Európai Néppártból. Azóta több kísérlete volt új európai szövetség létrehozására, viszont a szélsőjobbosok saját magukon kívül mindenkit utálnak, azokat is, akikkel éppen szövetségre akarnak lépni.

De ettől függetlenül alakult szépen a nagy keleti összeborulás, aminek az orosz támadás vetett véget pár nap alatt. Való igaz, Ukrajna sem az a talpig fehér ország, de az Oroszország közelében lévő országok éppen azért fordultak a Nyugat felé, mert aggódtak az orosz fenyegetés miatt.

Orbánnak is komoly tervei lehettek

Az eredeti tervek valószínűleg arról szóltak, hogy Ukrajna pár nap alatt kapitulál és orosz befolyás alá kerül, lemondva a nyugati integrációról. Ezzel a gyors győzelemmel Putyin népszerűsége és világpolitikai jelentősége nő, kiderül, hogy az oroszokkal nem lehet packázni. És aztán lehet folytatni először a volt szovjet tagköztársaságokkal, de ott van a Baltikum és az egész volt szovjet érdekzóna, egészen az olasz, osztrák és német határig.

Orbán joggal reménykedett, hogy ebben az esetben, mint Putyin régi szövetségese, kiemelt figyelmet kap, mondjuk egy kárpátaljai vagy erdélyi ajándékkal együtt. És akkor már az EU-ra sem lenne szüksége, hiszen itt az új, erős keleti tömb.

De aztán pár nap alatt dőlt romba az egész. Az ukránok a vártnál keményebben állnak ellen, a villámháború megakadt, már csecsen és fehérorosz segítség kell. Ezzel Putyin mint erős vezető, Oroszország mint erős ország nimbusza borult fel. Ahogyan Józing kolléga írta a minap, Vlagyimir Putyin és akciója magával ránthatja az illiberális baráti kört is February 28. 13:29 kiderült, hogy a király meztelen.

Felborult minden, Kína meg csendben figyel

Eközben az egész világ Ukrajna mellé állt. Az EU országain kívül az Egyesült Államok, Ausztrália is, Putyin feltételezett szövetségeseinek egy része (Belaruszon és a csecseneken kívül) inkább kimarad a dologból.

Putyint várhatóan hamarosan háborús bűnösnek nyilvánítja a hágai bíróság, ettől kezdve, bármi történhet, ő már nem lesz szalonképes a világ országainak 90 százaléka előtt.

Putyin győzhet Ukrajnában, megszállhatja az országot, de hosszú távon mindenképpen veszít, amit az orosz emberek szenvednek meg majd. A Putyin-rendszernek vége, és ezzel együtt a vonzerejének is.

Orbán Viktor közben beállt az uniós országok mellé, nem nagyon tudott mást tenni, igaz, nyitva hagyta még a biztonság kedvéért a kerti kiskaput, hátha magukhoz térnek a keleti barátok. De az idő nagyon szorít.

Bármilyen meglepő, de Putyin erősítette meg a nyugat és az Egyesület Államok hatalmi hegemóniáját, pedig nem is kérték rá.

Közben a kezdeti rokonszenv után Kína csendben vár. És, amint letisztul a kép, egyszerűen megveszi a gazda nélkül maradt területeket. Kína nem fegyverrel szerez magának területeket, hanem pénzzel. Mert otthon másfél milliárd embert kell etetniük, ami nem egyszerű feladat.

De az biztos, hogy történelmi napokat, heteket élünk át.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény