Vissza kell adni a szombathelyi orvosi ügyeletet a mentőszolgálatnak, ha elfogadják a kormány új tervét

A város történetesen a tavalyi év végén vette át a mentőszolgálattól az ügyeletet, 40 millió forintot költve erre.

Az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék 2022-től az addigra alaposan átszabott háziorvosi ügyeletet – derül ki a Népszava birtokába került dokumentumból.

Győrffy Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója a lap kérdésére megerősítette, hogy országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításán dolgoznak.

Szombathely nemrég költött 40 millió forintot az orvosi ügyeletre

Az ügyelet és a háziorvosi rendszer államosítása régóta a kormány tervei között van, legutóbb április elején írtunk Államosíthatják a háziorvosokat és orvosi ügyeleteket azzal az indokkal, hogy így segítenek az önkormányzatoknak 2021. April 06. 07:28 róla. Akkor azzal indokolták az elképzelést, hogy a nehéz helyzetbe került önkormányzatoknak akarnak segíteni azzal, hogy az egészségügyi alapellátást, köztük a háziorvosok és az orvosi ügyeleteket az állam átveszi és üzemelteti. Azóta az ügyben csend volt, valószínű, hogy a háziorvosok tiltakozása Óvatosan az államosítással, mert sok háziorvos azonnal nyugdíjba tud menni és nincsenek fiatalok a helyükre 2021. April 13. 07:32 is közrejátszott ebben.

Az új szombathelyi orvosi ügyelet a 11-es Huszár út elején
Józing Antal

Szombathelyen azért érdekes a terv, mert itt éppen tavaly év végén, december 31-én vette át Megkezdte működését új helyén a szombathelyi orvosi ügyelet 2020. December 31. 17:41 a mentőszolgálattól az önkormányzat az ügyelet működtetését. A szombathelyi kistérséghez tartozó települések pedig már 2015-ben felmondták az OMSZ-szel a szerződést, maga a kistérség működteti az ügyeletet, ami a Sugár útról át is költözött a Szelestey utcába.

A szombathelyi lakosságot ellátó ügyeletről közel egy évig ment a vita. Az ügyeletet húsz évig a mentőszolgálat (OMSZ) működtette, de tavaly év elején több pénzt kértek, amit a közgyűlés csak a második körben adott meg. Megkapja a plusz 32 milliót a szombathelyi orvosi ügyelet, az új többség 15 százalékos béremelést szavazott meg 2019. June 20. 07:08 Ennek ellenére az OMSZ mégis felmondta a szerződést, Felbontja a szombathelyi orvosi ügyelet működtetésről szóló szerződést a Mentőszolgálat, hiába kaptak több pénzt 2020. February 15. 15:26 az önkormányzat pedig úgy döntött, hogy a város üzemelteti majd az ügyeletet.

Új rendelőt alakítottak ki 40 millió forintért, ami tavaly szilveszterkor meg is nyílt, Megkezdte működését új helyén a szombathelyi orvosi ügyelet 2020. December 31. 17:41 azóta pedig az önkormányzat működteti az orvosi ügyeletet.

Ha elfogadják a most nyilvánosságra került tervet, akkor az egész vita és az új ügyeleti rendelő kialakítása felesleges volt. Viszont nem csak egyszerű államosításról van szó, hanem a teljes rendszer átszervezéséről.

Központi diszpécser dönt arról, hogy kell-e mentő, vagy elég az ügyelet

A tervezet szerint a betegek segélyhívásai a mostani ügyeleti centrumok helyett a mentőszolgálat központi számára futnának be, hasonlóan a 112-es központhoz. A központi számon a diszpécser egy alapos kikérdezés után döntene a beteg további ellátási lehetőségeiről.

Az azonnali segítségre szorulókért mentőt küldhet, vagy ha a páciens járóképes, akkor egy ügyeleti pontokra adhat neki időpontot. Ezek lehetnek a nagyobb lélekszámú településeken a korábbi alapellátási ügyeletek, illetve a járásközpontokban kialakított sürgősségi fogadópontok is.

A lényeg, hogy

a korábbinál kevesebb helyen működne orvosi ügyelet és ahol megmarad, ott a jelenlegi három fős stábok helyett egyetlen mentőtiszt, vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná az ellátásra szorulót.

A dokumentum szerint járásonként egyetlen orvos biztosítaná az ügyeleti ellátást egy helyi központból. A járási ügyeleti központokban – köztük lenne olyan hely, ami egyben mentőállomás is – kétágyas fektetőkkel, apró sürgősségi központokat hoznának létre, ahol a betegeket hat órán keresztül megfigyelhetnék, laborparamétereket mérhetnének. Aki közben jobban lesz, az hazamehet, aki nem, azt továbbszállítják a megyei sürgősségi ellátóhelyre.

Amennyiben a járásközpontban van városi kórház, úgy annak a sürgősségi osztályához rendelve működne az ügyeleti ellátás. A mentőautók is ebből a járási központból indulnának és érkeznének vissza.

A Népszava megkérdezte Danó Anna egészségügyi szakértőt, aki azt mondta, ha ez a terv megvalósul, akkor egy nehezen, de mégis működő rendszert borítanak fel. Valószínűleg a betegek egy részének távolabbra kell utazniuk majd ellátásért, sérülhet a biztonságérzetük. Mindez akkor is érdeksérelmet okoz a lakosságnak, ha szakmailag esetleg elfogadható lenne az új rendszer - mondta a szakértő.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet