Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Felbontja a szombathelyi orvosi ügyelet működtetésről szóló szerződést a Mentőszolgálat, hiába kaptak több pénzt

Szeptember végére kell új megoldást kidolgoznia az önkormányzatnak.

Pénteken délelőtt sajtótájékoztatón Az átláthatóság jegyében bemutatták az idei szombathelyi költségvetés tervezetét 2020. February 14. 12:03 mutatta be a szombathelyi városvezetés a város 2020-as költségvetésének tervezetét, és itt jelentették be azt is, hogy az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) felmondta a szombathelyi orvosi ügyelet működtetésére kötött szerződést.

Megvan a pénz az ügyelet további működtetésére

László Győző, az egészségügyért (is) felelős alpolgármester hozzátette, szeptember végéig marad a jelenlegi rendszer, addig ki kell dolgozni a működtetés új módját. Mint mondta, az idei költségvetésbe beterveztek 20 millió forintot erre és az idei utolsó negyedévi működési költségekre.

Az orvosi ügyelet működtetése az elmúlt évben már komoly vitát okozott, az akkori ellenzék, mai városvezetés már akkor is amellett volt, hogy vizsgálják meg, hogyan lehetne az OMSZ nélkül működtetni a rendszert.

Az orvosi ügyelet a Sugár úton
Forrás: googlemaps.com

Az orvosi ügyeletet közel húsz éve működteti Szombathelyen az OMSZ, korábban az alapellátó rendszer része volt. 2018-ban 30 millió forintot adott a város ezért az OMSZ-nek, 2019-re azonban a Mentőszolgálat plusz 30 milliót kért a feladat ellátásáért.

Tavaly már felmondták egyszer a szerződést

A 2019-es, még a fideszes városvezetés által készített költségvetési tervezetben szerepelt ez a plusz pénzt, a vitát az robbantotta ki, hogy a tavaly januárban a közgyűlésben egy fős többséget szerző ellenzék viszont kivette a költségvetésből a plusz 30 milliót. Azzal, hogy megvizsgálják a kérés jogosságát Megnéztük, valóban működésképtelen lesz-e Szombathely, ahogyan a Fidesz állítja 2019. April 03. 08:18 , és ha a pénz valóban kell az ügyeletnek, akkor visszateszik.

Az OMSZ erre válaszul 2019. őszi felmondta a szerződést, a Fidesz, persze, azonnal az ügyelet lerombolásáról beszélt. Hende Csaba országgyűlési képviselő kijelentette Hende Csaba árulásról, mekkelekekről, elvett pénzekről beszélt a mentők toborzónapjára érkezett gyerekeknek 2019. June 11. 12:46 , hogy ezzel veszélybe került a szombathelyiek ügyeleti ellátása, és az új többség emberek életét sodorta veszélybe. Ezt aztán a közgyűlési Fidesz-frakció is átvette, és a szombathelyiek életének veszélyeztetéséről beszéltek.

Nemény András, az akkor ellenzéki Éljen Szombathely frakcióvezetője tavaly júniusban lapunknak azt mondta, az OMSZ nem is válaszolt az önkormányzat levelére, amiben a plusz 30 millió indoklását kérték, a Mentőszolgálat egyszerűen felmondta a szerződést. Nemény azt is elmondta, hogy az ügyelet egészen biztosan működik majd, bejelentette, hogy a Markusovszky kórház jelezte, hogy ha kell, szívesen működtetik az ügyeleti ellátást.

Tavaly júniusban aztán a közgyűlés megszavazta a plusz 30 milliót Megkapja a plusz 32 milliót a szombathelyi orvosi ügyelet, az új többség 15 százalékos béremelést szavazott meg 2019. June 20. 07:08 az OMSZ-nek, így a Mentőszolgálat visszavonta az ügyeleti szerződés felmondását Visszavonta az Országos Mentőszolgálat a szombathelyi orvosi ügyelet működtetésének felmondását 2019. June 26. 13:06 .

A szakemberek szerint rossz hatásfokkal működteti az ügyeletet az OMSZ

Egyébként Nagy Lajos, a Markusovszky kórház főigazgatója egy nappal a plusz 30 milliót megszavazó júniusi közgyűlés előtt kijelentette A szombathelyi kórház főigazgatója szerint is rossz hatásfokkal működteti a Mentőszolgálat az orvosi ügyeletet 2019. June 21. 20:25 , teljesen rossz hatásfokkal működteti az OMSZ az orvosi ügyeletet. A főigazgató szerint az lenne a megoldás, ha az alapellátást (háziorvosok) és az ügyeletet ugyanaz, az önkormányzat egészségügyi szervezete működtetné.

Egyébként 2015-ben a szombathelyi kistérséghez tartozó települések felmondták az OMSZ-szel a szerződést, maga a kistérség működteti az ügyeletet, ami a Sugár útról át is költözött a Szelestey utcába.

Annak ellenére, hogy tavaly megkapta az OMSZ a plusz pénzt, most mégis újra felmondták a szombathelyi szerződést, az önkormányzatnak szeptember végéig kell kidolgoznia az új rendszert.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra