Az ostffyasszonyfai hadifogolytábor emlékei - gomboktól a gyerekjátékokig

Ezeket most mind megnézhetik fotóinkon vagy élőben a katonatörténeti kiállításon.

Az ostffyasszonyfai hadifogolytábor történetét tavaly bemutattuk egy cikkünkben Tudta, hogy a monarchia egyik legnagyobb hadifogolytábora Ostffyasszonyfán volt? 2015. February 06. 16:58 , feltérképeztük a működését archív képekkel és a hadifogoly temetőbe is ellátogattunk egy képgaléria erejéig. Most e tábor fennmaradt tárgyi emlékeiből nyílt kiállítás, a Katonatörténeti Kiállítás termében, Szombathelyen, az Aréna utca 8.-ban.

Kiállítás az ostffyasszonyfai hadifogolytábor tárgyaiból
Garai Antal Atom

Czöndör Sándor, a Savaria Múzeum munkatársa erdőjáró ember, gyűjtő, az elmúlt évtizedekben találta és fedezte fel a környék leletekben gazdag részeit, mindent összeszedett, amit talált. Ezek a legapróbb használati tárgyaktól indulva (ruhagombok, övcsatok, fogkefék) a porcelántányérokig, üvegekig és kulacsokig terjedve jól szemléltetik az archív fotókkal kombinálva, hogy milyen eszközöket használtak a hadifogolytáborban.

Kiállítás az ostffyasszonyfai hadifogolytábor tárgyaiból
Garai Antal Atom

A "Hősök éve" keretében megrendezett tárlatot Csapláros Andrea múzeumigazgató és Puskás Tivadar polgármester nyitotta meg. Csapláros Andrea hihetetlen mennyiségű munkáról beszélt, míg Puskás Tivadar egy a környéken tett 1982-es családi kirándulását elevenítette fel. A köszöntők után Horváth Sándor muzeológus ismertette a tábor rövid történetét adatokkal és fotókkal kiegészítve.

Kiállítás az ostffyasszonyfai hadifogolytábor tárgyaiból
Garai Antal Atom

Akkoriban ez volt a megye legnagyobb települése

A tábor Nagysimonyihoz tartozik, azért említik ostffyasszonyfaiként, mert ez utóbbi település vasútállomása volt vele összeköttetésben. Mivel egyszerre akár 50 ezer (vagy több) ember is elfért a barakkvárosban, ezért a megye egyik legnagyobb településének számított. Építését a sitkei alaptáborban lakó orosz és szerb hadifoglyok végezték (illetve magyar mesteremberek). A tábort 14 kilométeres kerítés vette körbe.

Így nézett ki hadifogolytábor - archív felvétel
Savaria Múzeum

A táborban színes volt az élet, volt színház, zenekar és különféle kulturális élet, több műhely is működött, cipészektől kezdve a pékségen át a kosárfonókig. A táborban 1915-1918 közt körülbelül százezer ember fordulhatott meg. 1918 márciusában kezdtek hazaindulni a foglyok, szeptemberben már csak nyolcezren voltak, november 18-ára pedig ki is ürült az egész. A környékbeliek megneszelve az üres "várost" megrohamozták azt, a sok otthagyott tárgyért - végül a karhatalomnak kellett a fosztogatást megfékezni, jelentésükben 86 letartóztatott és 1 halott szerepelt.

Kórház a táborban
Savaria Múzeum

1918-as bezárása után még pár évig lőszerraktárként üzemelt, majd 6-7 év múltán teljesen megszüntették is visszaadták a területet az eredeti tulajdonosnak. További részleteket a táborról korábbi cikkünkben olvashat Tudta, hogy a monarchia egyik legnagyobb hadifogolytábora Ostffyasszonyfán volt? 2015. February 06. 16:58 .

A temetőben nem tudni hány ember nyugszik

A temetőben található obeliszk szerint 5601 fő, a tábori anyakönyv alapján 5 ezer alatti a temetőben nyugvó holtak száma. Pontosan senki sem tudja hányan lehetnek a tömegsírokban, de a környékbeli települések temetőiben is elhantoltak néhány foglyot, akik háztartási és egyéb munkára voltak kivezényelve és ott vesztették életüket.

Ostffyasszonyfai hadifogolytemető
Nézzen velünk együtt körül a hadifogolytemetőbe, a képre kattintva galéria nyílik!
Garai Antal Atom
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző