Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Őszi sanzon a szombathelyi Gayer Parkból

"Ősz húrja zsong, jajong, busong a tájon…"

Verlaine: Őszi chanson című versét Tóth Árpád fordításban olvashatod a képek alatt. Mert épp ez jutott róluk eszembe - és mert szép!

Gayer park ősszel 2020
Ősz húrja zsong, jajong, busong a tájon,...
Kiss Tamás
Gayer park ősszel 2020
...s ont monoton bút konokon és fájón.
Kiss Tamás
Gayer park ősszel 2020
S én csüggeteg, halvány beteg, mig éjfél kong, csak sirok,...
kiss tamás
Gayer park ősszel 2020
...s elém a sok tűnt kéj kél.
Kiss Tamás
Gayer park ősszel 2020
Óh, múlni már, ősz! húllni már,...
Kiss Tamás
Gayer park
...eresszél!
Kiss Tamás
Gayer park
Mint holt avart, mit felkavart a rossz szél...
Kiss Tamás

Kiről is nevezték el a szombathelyi Gayer Parkot?

Dr. Gáyer Gyula bíró, botanikus, muzeológus Kis Czellben született 1883-ban. Már első iskolájában kitűnt tehetségével, kilencévesen állatokat, növényeket ismertetett. Kedvét lelte a növények rajzolásában, térképek készítésében. Szombathelyen a múzeum természetrajzi osztályának vezetőjeként a megye botanikus rendszerén dolgozott. Megalapozta a dendrológiai (növényrendszertani) gyűjteményt, a termés- és toboz gyűjteményt, a tájkép gyűjteményt és a természettudományi szakkönyvtárat.

Gáyer Gyulát több tudományos és közéleti társaság fogadta soraiba. Celldömölk díszpolgárságot adományozott, Szombathelyen a róla elnevezett park öreg fái közt 1937 óta áll bronz mellszobra, Mayer Sándor alkotása (1937). Az 1932. június 13-án Szombathelyen elhunyt tudós szülőhelyén, Celldömölkön nyugszik. (forrás: szombathely.hu)

Gayer Gyula szobor
Gáyer Gyula szobra a róla elnezett parkban.
Kiss Tamás
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra