Öt meccset nyert és csak egyszer kapott ki a szombathelyi gimnazisták robotfoci csapata a Robotolimpián

A World Robot Olympiad 2019. évi világdöntőjét 74 ország részvételével Magyarország rendezte Győrben a napokban.

A World Robot Olympiad (WRO) 2019. évi világdöntőjét 74 ország részvételével Magyarország rendezte Győrben november 8. és 10. között. A WRO egy nemzetközi informatikai, műszaki és természettudományos oktatási program és tanulmányi verseny, amely azzal a céllal jött létre, hogy vonzóvá tegye az elsősorban általános és középiskolás fiatalok számára ezeket a tudományterületeket, és motiválja őket a mérnöki szakma választására.

1. A WRO győri világdöntőjének megnyitója 2019. november 8-án
Horváth Máté

A WRO tanulmányi versenyei ötvözik magukban a sportesemények izgalmát a robotok tervezésének, építésének és programozásának a kihívásaival.

A szombathelyi Nyitra utcai iskolában működő CROM Robotika Klub tagjaiból álló Scoregasm csapat robotfutball kategóriában a „nemzeti bajnokságot” veretlenül megnyerve kvalifikálta magát a WRO győri világdöntőjébe, ahol a Geosits Levente (Bolyai), Kalocsai Zoltán (Nagy Lajos) és Pesti Patrik (Bolyai) alkotta gimnazista csapat a csoportmérkőzéseiket megnyerve a legjobb 16 közé jutott. A csapatokat hetesével 7 csoportba osztották.

Zöld mezben a szombathelyi Scoregasm csapat a németekkel mérkőzik
Horváth Máté

A szombathelyi fiúk csoportmérkőzéseinek eredményei: 0 vereség, 1 döntetlen Dél-Koreával (0:0) és 5 nyert meccs. 5:0-ra verték Németország és Kína, 2:0-ra Malajzia, 6:3-ra Irán és 3:1-re Törökország robotfoci-csapatát. A továbbiakban a labdarúgó-világbajnoksághoz hasonlóan egyenes kieséses rendszerű volt a lebonyolítási forma. A nagyon erős mezőnyben sajnos már nem jutottak a legjobb 8 közé, 6:2-re maradtak alul a vietnámi csapattól.

A robotfoci világbajnokságot Makaó nyerte, 10:5-re győzte le Görögországot a döntő mérkőzésen. Schubert József és Horváth Máté felkészítő tanáraikkal hónapokon át készültek a rangos világversenyre. Komoly kihívás volt a diákok számára az előírásoknak megfelelő, focizni tudó robotok építése és programozása.

2. A robotfoci kategóriában Magyarországot képviselő Pesti Patrik, Geosits Levente (Bolyai) és Kalocsai Zoltán (NLG)
Horváth Máté

A CROM Robotika Klub szép sikereket tudhat maga mögött, például egy-egy csapata 2017-ben és 2018-ban is kijutott a WRO nemzetközi döntőjébe. 2020-ban Kanada rendezi majd Montrealban a WRO világbajnokságot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech