Ozora: a fajok legfelemelőbb keveredése

Egy mesébe illő magyarországi völgyben minden nyár végén úgy boldog soktízezer ember, ahogyan az ráférne az egész bolygóra. Ott voltunk, elmondjuk a titkát.

Miközben kedvenc kormánypártunk a tőle megszokott emberellenes árokásással, beteges gyűlöletszítással és cinikus pökhendiskedéssel bitorolja el napról napra az újságok címlapjait, van egy különös pont a tolnai pusztaságban, hol ezekre a vezércikkekre már rá sem lehet tekinteni, ugyanis nincs mobilszignál. Az általunk addig ismert világ elérhetetlenné válik, és ezzel együtt a fent sorolt lélekpusztító jelenségek is. Megérkeznek azonban a helyükre egyéb érzések. Olyanok, amikre néha mintha már csak ifjúsági regényekből emlékeznénk: összetartozás, szabadság, segítés, érdekmentes barátkozás, az emocionális emelkedettség magas foka az emberre zúduló kollektív boldogság révén.

Ozora a neve annak a több mint egy hétre nyúló összejövetelnek, amit szándékosan nem fesztiválnak nevezek. A hiányzó (és valójában elég hamar már nem is annyira hiányzó) 4G-n túl nem söprik el az embert az arcbamászó szponzori reklámfelületek, és csini buliruhás lánykák sem tipegnek koktélosvödörrel a kézben. Senki nem lök fel, senki nem köt bele semmibe. Sem abba, ha valaki békességben elszív egy fondorlatos cigarettát, sem abba, ha éppen anyaszült meztelenül tesz egy sétát két helyszín között. Nem véletlen a felirat a terület kapujában: Welcome to Paradise .

Ozora fesztivál 2022
Ozora official

Öt, négy, három, kettő, egy, és már izzanak is az orbáni ellenségkép-vadászós manővereknek befeküdt kommentelői ujjbegyek, hogy lekalimpálják: de hát ott drogoznak a multikulti balliberók . Természetesen vannak ilyenek, ahogyan egyébként a világ összes zenei fesztiválján. Meg nem csak azokon, sőt, nem is csak a kígyóvállú progresszívek teszik ezt. Ezen a ponton érdemes túllendülni ezen az uncsi tirádán, hiszen már Feldmár András is megírta, hogy az ember kisklambó kora óta keresi a módosult tudatállapotokat (lásd a saját tengelye körül pörgő gyerekeket). Az emberiség cuzámmen pedig évezredek óta. Dohány, csokoládé, kávé, főzetek, kokalevél, kannabisz, amfetamin, vörösbor, pálinka. Történelmünk elidegeníthetetlen részei.

Ozora fesztivál 2022
Ozora official

Ozorán esetleg annyi a különbség, hogy a többség tudatosan fogyaszt, és megválogatott szereket. Főleg hallucinogéneket, amik függést nem tudnak okozni, ellenben szemnyitogató, életet új megvilágításokba helyező élményeket annál inkább. Ősrégi tapasztalatból tudom, hogy a varázsgomba fogyasztása nekem például megnövelte az embertársaim irányába érzett empátiámat, türelmesebb és szeretőbb lettem, és így is maradtam, pedig már nincs bennem ilyen származék.

Nem titok, hogy Ozorán a zenék is a pszichedelikus mezsgyén belül mozognak, de épp ezért egyáltalán nem kell feltétlenül bélyeget nyalogatni ahhoz, hogy az ember újszerű tapasztalásokkal gyarapodjon.

Például azzal, hogy ezek a kozmikus zenék (leginkább a psytrance) elképesztő pozitív energiákat képesek felszakítani a mélyből.

A pozitív energiák megélése, az azoknak való átadódás konkrétan Ozora csakrájának az üzemanyaga. Amikor egy barnára cserzett bőrű, méretes rasztakontyot hordó japán spriccel le a 40 fokos döglesztő hőhullám közepén, mert látja, hogy kicsit már elcsigázott vagyok, vagy egy gyűrűárusnál hirtelen ott találom magam, hogy ománi fiatalokkal beszélgetek a legkevésbé ismert közel-keleti ország szépségeiről, majd emailcímet is cserélünk, hátha felkeresem majd őket, vagy éppen én segítek ki egy botorkáló francia csávót egy pofa vízzel, esetleg a török sátorszomszédaimat egy fazékkal, akkor folyamatosan eszembe jut, mennyire másként is lehet közelíteni az orbánilag rettegett faji keveredéshez.

Ozora fesztivál 2022
Ozora official

Első ozorásoknak idegennek tűnhet, hogy főleg teljes napokon át mezítláb járó, nem túlzottan féltett ruházatú, természetes ékszerekkel csörgő neohippikkel találkoznak. Öt nap elteltével realizáltam igazán, hogy alig volt rajtam cipő, leszartam a textiljeimet, és vásároltam egy nyakláncot, meg egy kurvajó vegán kendőt, ami a kánikulában a leégéstől védett, este pedig a hűvöstől.

Ozora fesztivál 2022
Ozora official

Tükröt nem találtam sehol ott a völgyben, hogy megtekinthessem, végérvényesen hippivé alakultam-e ennyitől, de arra rájöttem, hogy bármikor inkább ez, mint abszurdisztán nyomasztásai. Ozorától tanul az ember: másokról, a világ mindenféle pontjaiból idesereglő népekről, de leginkább magáról. És ebből pont egy évig bőségesen lehet táplálkozni a következőig.

(Fotók: Ozora official)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra