Járdákon innen és túl - Panasz van a szombathelyi biciklisekre

"Mikor tesz már valamit a rendőrség, hogy visszaterelje a járdán közlekedő kerékpárosokat az úttestre?" - kérdi olvasónk?

Lapunk is beszámolt Járdán ütötte el a zebráról kilépő gyalogos kisfiút egy idős kerékpáros Szombathelyen 2021. June 23. 10:21 arról a közelmúltbeli balesetről, amikor egy járdán bicikliző idős asszony átkerekezett a gyalogátkelőn, de közben de nem vette észre a szabályosan átkelő gyereket, a nagymamáját és annak kutyáját.

A kerékpáros megsérült a balesetben, amely hozzászólás-lavinát indított el, illetve újra felszínre hozta az autós-kerékpáros ellentétet.

Kerékpáros szabályszegés
Illusztráljuk a problémát
Mészáros D. Zsolt

Ezzel kapcsolatban két olyan olvasói levelet is kapott szerkesztőségünk, amelyek szerint Szombathelyen mindennapos jelenség és komoly gondot okoz a balesetben is szerepet játszott járdán való kerékpározás.

Így szólt az egyik levél:

"Szombathelyen rendszeres lett a kerékpározás a gyalog járdákon! Lassan életveszélyes a gyalog járdákon a közlekedés, főleg gyerekekkel. Joskar-Ola lakótelep, Ady téri buszváró, Hunyadi úti gyalogjárda stb. Ez csak pár hely felsorolás amerre én közlekedem és rendszeresen tapasztalom. Jó lenne ezt ellenőrizni, mielőtt több baleset nem lesz!"

És így a másik:

"A járdán kerékpározókkal kapcsolatban szeretnék egy kérdést feltenni. Mikor tesz már valamit a rendőrség, hogy visszaterelje a járdán közlekedő kerékpárosokat az úttestre? Már egyszerűen nem lehet a gyalogosoknak a járdán közlekedni, és még ők vonnak felelősségre, ha egy gyalogos nem áll félre! Érdemes lenne kamerával megnézni, mi folyik a hidakon. Erre a legjobb példa a Centenáris-hìd, ahol a szűk járdarészen teker szinte minden kerékpáros (tisztelet a kivételnek), veszélyeztetve a járdán a gyerekkel vagy kutyával közlekedőket! Még olyan órákban is (hétvégeken), amikor az úttesten amúgy nincs forgalom, akkor is vígan tekernek a járdán!

A magam részéről a legnagyobb hibát abban látom, hogy nálunk úgy építettek kerékpár utat, hogy a járdára húztak egy sárga csíkot, és készen volt a kerékpárút. Innentől kezdve a kerékpárosok többsége felhatalmazva érezte magát a járdán való közlekedésre. Nem azért írtam, mert kerékpárellenes lennék, magam is sokat kerékpározom, de jó lenne már, ha rendet raknának végre!"

Hogy sokan vagy kevesen kerékpároznak az utcáinkon, az képezheti vita tárgyát, mi mindenesetre kimentünk a levelek által említett két helyszínre.

A Hunyadi úton 25-30 perc alatt egyetlen kerékpárost sem láttunk, aki a járdán tekert volna, ami persze nem bizonyít semmit.

Biciklis közlkedés
A Hunyadi úthoz bátorság kell
Mészáros D. Zsolt

A Centenáris-hídnál némileg mást tapasztaltunk. Ott valóban elfogadott gyakorlatnak tűnik a járdán való tekerés.

Biciklis közlkedés
A Centenáris-hídon valóban valóban nem ritka a látvány
Mészáros D. Zsolt

Még mielőtt azonban kialakítanánk végső véleményünket, próbáljunk meg csúcsforgalomban végighajtani a Hunyadi úton, és talán megérjük, hogy miért döntenek néhányan a járda mellett.

A Centenáris-híd első látásra biztonságosnak tűnik, de ha biciklivel megyünk rajta, akkor - a záróvonal miatt - csak nagyon kevés hely marad az autósoknak arra, hogy kikerüljenek. Sokaknak talán a korábbi kellemetlen tapasztalatuk vagy a biztonság hiánya miatt választják a járdát.

Ezzel nem felmenteni szeretnénk őket, csak kerekebbé tenni a történetet.

A többi levélben említett helyszínt nem néztük meg, de nincs okunk kételkedni olvasóink állításaiban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem