Panaszkodunk szakadatlan, aztán kidobunk mindent, talán a jövőnket is

„Soha nem éltünk ilyen jól” - vonja le az újságíró a következtetést, amikor meglátja a szombathelyi lomtalanítás hegyeit az utcaszélen. Mégsem felhőtlen az öröme.

„Tényleg szörnyű. Mindent kidobunk, olyan dolgokat is, amelyeknek semmi baja, csak éppen venni akarunk egy újat. Egy ismerősöm az egész lakását olyan tárgyakkal rendezte be, miket valaki kidobott: bútorokat, tévét, hifi-tornyot, mindent” – mesélte három évtizeddel ezelőtt Magyarországra keveredett japán ismerősön, mi pedig ittuk a szavát, és hittük is meg nem is, hogy van ilyen.

Ehhez képest 2021 szeptemberében a szombathelyi Thököly utcai parkolóban a Szova munkatársai egymás után hányják fel a teherautóra a foteleket, előszobafalat, ruhákat, szőnyegeket és mindent, amit el tudunk képzelni.

Józing Antal

Merthogy az emberek nem tudják, mit is lehet ilyenkor kitenni, számtalan műszaki cikk (televízió, dvd-lejátszó, ventilátor stb.) is a járda szélén van.

„Soha nem éltünk ilyen jól” – vonom le a következtetést, merthogy nemcsak itt, hanem az egész belvárosban hasonló a látvány.

Jó, tudom, lehetne jobb is, tényleg lemaradóban vagyunk még Kelet-Európában is, és tényleg gátlástalanul lop a politika, de ami megmarad nekünk, mintha azzal sem tudnánk mit kezdeni.

Persze önmagában minden tétel megmagyarázható.

Van, ami már öreg és használhatatlan, van, ami eladhatatlan, aztán ott vannak a javíthatatlanok és a drágán javíthatók „100 ezer lenne a mosógép javítása, kezicsókolom” - Na, itt csúszik el a környzetvédelem! 2021. February 17. 11:36 , és végül azok, amiket egyszerűen csak meguntunk.

Mondom, jól élünk.

Jól élünk
Józing Antal

Nemcsak mi, hanem az egész világ. Most nem beszélünk a leggazdagabb szerencsésekről (habár lehetne mit mondjuk a furcsa irányt vett klasszikus demokráciákról, mint az USA vagy Nagy-Britannia), de az egykor nagyon szegények sem annyira szegények már.

Kína mellett szédítő változások történnek Indiában, Dél-Amerikában, és bizony már Afrika sem az, amiért egykor rockzenészek bohóckodtak a színpadon. (Talán érdemes visszaolvasni az új nagyhatalmakról szóló írásunkat Így rendeződik át a világ 2050-re - Új nagyhatalmak nevével kell barátkoznunk 2021. January 04. 07:04 .)

A kérdés az, hogy hogyan tovább? Tudunk-e élni jóléttel, a kényelmet jelentő technológiával, az általános békével és a folyamatos gyarapodással?

Jól élünk
Józing Antal

Nézzük meg, milyen forgatókönyv lehet?

A lehetséges sok ezerből válasszunk ki mondjuk ötöt.

1. Mindenki nyugodjon le, minden egyre jobb és szebb lesz

Japán ismerősöm már 30 évvel ezelőtt azt mondta, hogy a pazarló, a fogyasztás mámorába szédült országa a pusztulás szélén van. Ehhez képest Japán, köszöni szépen, jól van. Ma is a világ egyik leggazdagabb, legtisztább és legbiztonságosabb országa. Lehet, hogy a számtalan riasztó jel ellenére a világ még a mainál is jobb hely lesz, és ügyesen kikerüljük azokat a buktatókat, amiket most hatalmasnak és elkerülhetetlennek látunk.

2. Feléljük az erőforrásainkat, a Föld pedig leráz minket, mint kutya a bolhát

Ahogy egy család sem tud hosszú távon többet költeni, mint amennyi bevétele van, úgy az ember sem használhat fel több erőforrást, mint amennyi a rendelkezésére áll. A bolygót roppantul nem érdekli, kidobjuk-e a 10 évvel vásárolt szekrénysort és az 5 éves tévét, még évmilliárdokig suhan nesztelenül át a világűrön, de mi igencsak megüthetjük a bokánkat, ha mondjuk 7 fokkal megemelkedik a hőmérséklet, kivágjuk a dzsungeleket vagy sikerül kinyírni a tengeri élővilágot. Engem például ezért tölt el nyugtalansággal a teherautóra hajigált, szinte újnak tűnő fotelek látványa.

3. Kezelhetetlenül nagyra nyílik az olló a gazdagok és szegélyek között

Habár a korábban arról volt szó, hogy a szegények egyre gazdagabbak lesznek, ami általánosságban igaz is, de azért vannak aggasztó jelenségek. Itt van például az USA, ahol napokkal ezelőtt töltöttek fel egy videót a philadelphiai állapotokról . Ha folyamatosan romlik a környezetünk, mondjuk a klímaváltozás miatt, akkor könnyen elképzelhető, hogy a gazdagok, akiknek ökológiai lábnyoma amúgy is a hatalmas, lestoppolják a legjobb és a legélhetőbb helyeket, míg a tömegnek valami egészen más jut. Innentől kezdve képzeletünkre van bízva a folytatás.

4. Elhülyülünk

Ha a médiában egyelőre még kissé tabunak számít, hétköznapi beszélgetéseinkben már gyakran előjön, hogy úgy tűnik, elkezdett elhülyülni az emberiség. Ha megnézzük az újságokat, a tévéműsorokat, a híres embereket vagy csak azokat a Facebook-posztokat, amelyeket egyes ismerőseink osztanak meg, valóban könnyen támad ez a képzetünk. Ráadásul mindezt újabban komoly kutatások is megerősítik. Ha így van, akkor lehet, hogy szép csendesen megindul a tudomány hanyatlása, a visszafejlődés, ami viszont jót tesz majd a természeti környezetnek.

5. Becsúszik valami váratlan bibi

Bár még két éve sem volt, de már alig emlékszünk arra, hogy a klímatüntetések közepette, a semmiből köszöntött be koronavírus-járvány, hogy aztán árnyékában minden más jelentéktelennek tűnjön. Talán nem iszunk előre a medve bőrére, ha azt mondjuk, ennél sokkal rosszabb forgatókönyv is megvalósulhatott volna. Azt mondják egyébként, a koronavírus szintén az életformaváltás és globalizmus hozadéka, és csak a jóisten tudja, mi lapul a tarsolyban, amire lehetetlen felkészülnünk.

Lám-lám, mi minden következik egy egyszerű lomtalanításból.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

„100 ezer lenne a mosógép javítása, kezicsókolom” - Na, itt csúszik el a környzetvédelem!

Ebbe a problémába például mellszélességgel beállhatnának a kedves képviselőink.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény