Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Parragh kitart az iparűzési adó eltörlése mellett – Orbán az önkormányzatiság kiherélésére készül?

Az országos iparkamara elnökének a bejelentése sokkal fontosabb lehet, mint amilyennek tűnik.

Vannak ügyek, amelyek először apró mellékzöngének tűnnek a politika viharában, hogy aztán később kiderüljön, mennyire fontosak is voltak.

Itt van például Parragh László nyilatkozata. Ezekről a helyekről veszi el a pénzt a szombathelyi önkormányzat, ha baj lesz 2020. September 22. 19:29

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke két nappal ezelőtt az RTL Klubnak egy 50 másodperces interjúban fejtette ki, hogy a társasági nyereségadót a felére kellene csökkenteni, illetve az iparűzési adót fel kellene függeszteni.

Az utóbbi igencsak meredeknek tűnik, merthogy a települések – különösen a nagyobb városok – bevételeinek jelentős része ebből a forrásból jön.

Olyannyira, hogy ennek kiesése gyakorlatilag bedönti a költségvetést.

Szombathely esetében például nagyjából 10 milliárd forintról van szó „békeidőben”, amelyen már idén is egy kétmilliárdos lyuk keletkezett a koronavírus-járvány gazdasági hatásaként, és már ennek kezelése is közepes méretű fejfájást okozott Ezekről a helyekről veszi el a pénzt a szombathelyi önkormányzat, ha baj lesz 2020. September 22. 19:29 a városvezetésnek.

A cégek legközelebb májusban fizetnek iparűzési adót, így most nem nagy segítség annak elengedése.
Pexels.com

Ha a lyuk 10 milliárd forintos lenne a 36 milliárdos városi költségvetésen – és az állam nem segítené ki az önkormányzatokat „kimondhatatlan mennyiségű” pénzzel –, Szombathelyen gyakorlatilag megkérdőjeleződne a bérek fizetése az önkormányzati intézményeknél, akadozna a szemétszállítás, a közvilágítás, a közlekedés, az óvodák működése és hasonló.

Éppen ezért Horváth Attila költségvetésért felelős alpolgármester lapunknak „értelmezhetetlen” jelzővel illette Horváth Attila: „Értelmezhetetlen. Ha nincs iparűzési adó, megállnak a városok” 2020. November 09. 15:58 Parragh László felvetését, mondván elvetélt ötlet, hasonlóan a korábbiakhoz.

Mi azonban már nem vagyunk olyan biztosan ebben.

„Erős esélyt látok arra, hogy a javaslatom át fog menni”

Merthogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Népszavának adott hosszabb interjúban erősítette meg, hogy komolyan gondolja a dolgot.

Parragh László egy szombathelyi gazdasági fórumon.
Józing Antal

Arra a fontos kérdésre, hogy hogyan fogadta Orbán Viktor miniszterelnök a javaslatot, ez a választ érkezett:

„Erős esélyt látok arra, hogy a javaslatom át fog menni. A kérdés az, hogy elengedik vagy csupán felfüggesztik az adófizetési kötelezettséget januártól egy évre. Én az elengedés mellett vagyok. Ami pedig az időtartamot illeti, egy év elegendő lehet, hiszen néhány hónap múlva nagy eséllyel meglesz a vakcina, őszre mindenkit beolthatunk és a gazdaság visszazökkenhet a normál kerékvágásba.”

Azaz azoknak lehet igazuk, akik szerint valószínűleg egy előre egyeztetett ügyről van szó, ami túlmutat egy MKIK-elnök hatáskörén. Erre utal a Magyar Nemzet egy vasárnapi írása is, amely Orbán és Parragh találkozójáról számol be.

Az interjúnak egyébként van egy olyan olvasata is, hogy elsősorban a kormány és Budapest háborújáról van szó (a főváros költségvetésében 135 milliárdos lyuk lenne), amelyben „belövést” kapnának kapnának más települések is.

Parragh László érvei között szerepel még, hogy az iparűzési adó eltörlése nagy segítséget jelentene a nehéz helyzetbe került kis- és közepes vállalkozásoknak, jelenlegi formájában amúgy is igazságtalan, a fővárosnak pedig el kellene kezdenie takarékoskodnia.

Az önkormányzatiság kiherélése?

Távol álljon tőlünk a riogatás, mert nem zárható ki, hogy csak lufiról, egy kósza ötletről vagy az önkormányzatok teszteléséről van szó, de könnyen lehet, hogy tényleg valami igen komoly van készülőben.

Merthogy az iparűzési adó felfüggesztésével, a rendszer átalakításával teljesen kiszolgáltatott helyzetbe – gyakorlatilag kormányzati gyámság alá – kerülhetnek az önkormányzatok.

Hiszen az iparűzési adóból kieső pénzeket központi forrásokból kellene pótolni, és onnantól kezdve már a kormány tudna dönteni, hogy kinek, mennyit és miért utal.

Mindez igencsak áramvonalasan illeszkedne az Orbán-kormány irányvonalába.

A Vas megyei kamara szerint ez nem segít a vállalkozásokon

„A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is a sajtóból értesült Parragh László, az MKIK elnökének javaslatairól. A tagozatok elnökei az önkéntes tagokhoz fordultak az egységes és megalapozott kamarai álláspont kialakítása érdekében. Az idáig beérkezett válaszok és az alelnöki vita eredményeképpen az az egységes vélemény, hogy sem a nyereségadó csökkentése, sem az iparűzési adó felfüggesztése nem segít érdemileg a nehéz helyzetbe került Vas megyei vállalkozásokon, amelyeknek egészen más jellegű támogatásokra lenne most szükségük” – mondta megkeresésünkre Balogh Károly Zsolt, a megyei kamara főtitkára, aki a kamara konkrét javaslatait illetően részletes tájékoztatást később ígért az ügyben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra