Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Pavelkovits Petra: A póknak be kell kerülnie a háló közepébe, hogy legyet fogjon

A szombathelyi városháza új programszervezőjével, a Kétfarkú Kutyapárt helyi arcával beszélgettünk arról is, hogyan fér össze ez a kettő, és mit jelent a hatalom közelsége.

Melyik Pavelkovits Petrával ülök most szemben? A Magyar Kétfarkú Kutyapárt egyik vezetőjével, vagy a szombathelyi városháza programszervezőjével?

Nagyon sokféle, legalább hatszázhetvenezer Pavelkovits Petra van, néha azt sem tudom, melyikünkhöz kapjak, de úgy gondolom az összes egy és ugyanaz. Én ugyanúgy vagyok jelen a Kétfarkú Kutyapártban, ahogyan a polgármesteri hivatalban is.

Pavelkovits Petra
Baráth Noémi

Nézzük az elejétől. Hosszú évek után hazaköltöztél Szombathelyre, és egy jó darabig a kétfarkúak tagjaként tevékenykedtél itt. Aztán jött a tavalyi önkormányzati választás, amikor a Kétfarkú Kutyapárt beleállt az ellenzéki összefogásba. Nem akartál képviselő lenni?

Nem a Kétfarkú Kutyapárt politikusaként jöttem vissza Szombathelyre, annak magánéleti okai voltak. Megszületett a kisfiam, aztán itt voltam a kétéves kisgyermekkel, amikor a 2018-as országgyűlési választások előtt volt egy Kétfarkú klub Szombathelyen. Szerettem volna elmenni, de nem sikerült. Éjfél, egy óra aztán elindultak a telefonhívások, az üzenetek, hogy a klubban többen is azt javasolták, legyek én a Kétfarkú Kutyapárt országgyűlési képviselő-jelöltje.

Baromira meglepődtem és persze poénnak hittem az egészet. Aztán pár óra múlva felhívott Kovács Gergő, két nap múlva már itt voltak, és egykét órás győzködés után beleálltam. El is indultam országgyűlési képviselő-jelöltként a Kétfarkú Kutyapárt színeiben. Így indult a politikai pályafutásom.

Azóta sok minden történt.

Igen, Szombathely volt az egyetlen város az országban, ahol a Kutyapárt beállt az összefogásba. De ezt megelőzte, hogy az országgyűlési választások után azért aktív tevékenységet folytattunk a városban és közülük többen segítettek az akcióinkban kampányon kívül is. Már korábban is elmondtam, mi nem pártokkal közösködünk, hanem emberekkel. Ha azt látjuk, hogy vannak olyan emberek, akik tényleg előre akarják vinni a dolgokat, akkor velük mehet az együttműködés.

Nem válaszoltál arra, hogy nem akartál-e önkormányzati képviselő lenni 2019-ben.

Én nagyon szívesen lennék önkormányzati képviselő, de nem úgy, ahogy nagyon sokan. Számomra nem tökmindegy, melyik választókerületben indulok, csak azért indulni, hogy valahol képviselő legyek, hülyeség. Azt valljuk, hogy akkor van csak értelme az egésznek, ha olyan körzetbe áll bele az ember, ahol van valóban van támogatottság, ahol ismeri is a problémákat.

Pavelkovits Petra
Baráth Noémi

Azt tudni kell, hogy az ember bárhol elindulhat képviselőjelöltként, mondjuk egy vasvári is Kiskunfélegyházán, de hát annak nem sok értelme van.

Ezt sokan ki is használják.

Igen, nagy hülyeségnek is tartom. Ha valaki önkormányzati képviselő akar lenni, akkor olyan helyen induljon, amit ismer, ahol maga is meghallgatta az embereket és megtapasztalta a problémákat. Ne a pozíció vagy a politikai játszmák miatt induljon el, hanem azért, mert tudja, mit kellene tenni abban a körzetben és meg is akarja oldani a problémákat, megkönnyíteni az ott élők mindennapjait.

Itt nem volt ilyen lehetőség?

Lehetett volna, de végül saját döntés miatt nem így alakult. A nagypolitikába akkor még nem akartam beleszállni, számomra inkább a közösségépítés, városszépítés volt a fő irány. De talán majd legközelebb.

A választások után megalakult az új városvezetés, te pedig állást kaptál a városházán. Ez hogyan történt?

Ahogy korábban említettem, nem véletlenül álltunk bele az MKKP-val a helyi összefogásba, ugyanis a résztvevőivel több dologban is eléggé hasonlóan gondolkodunk. Többek közt ők is osztják azokat a gondolatokat, amiket mi a Kutyapártnál a közösségszervezésről a közösségi munkáról fontosnak tartunk. Nekünk mindig fontos volt, hogy a társadalomban olyan folyamatot indítsunk el, ami megerősíti az embereket abban, hogy igenis, maguk is tudják formálni azt, hogy mi történik a környezetükben.

"...nem tartjuk jó iránynak, hogy mi mondunk A-t s B-t, és akkor X csatlakozik, Y meg nem..."

Mi az emberekkel együtt szervezzük az akcióinkat. Azt nem tartjuk jó iránynak, hogy mi mondunk A-t s B-t, és akkor X csatlakozik, Y meg nem. Mindenhol közösségi ötletelés zajlik. A jelenlegi városvezetés is tisztában volt vele, hogy mi így szervezzük a dolgainkat, és úgy tűnik, ez tetszett nekik is.

A Nyitott Városháza Élő: Barokk zene járja át Szombathely Fő terét 2020. July 24. 19:39 programsorozatot is ezen koncepció alapján kezdtük el kidolgozni, hisz ebben is a közösségi aktivitás a lényeg. Ha egy városban élünk, akkor a szombathelyiekkel együtt, az ő igényeik szerint szervezzünk programokat. Helyi művészekre, zenészekre, civil szervezetekre támaszkodva. Teszem azt, ne 80 millióért hívjunk meg egy nagyon trendi celebet, hanem mutassuk meg, milyen tehetségek vannak egy adott közösségen belül.

Ha jól értem, akkor a városházáról kaptál ajánlatot, hogy legyél programszervező?

Így van. Egyébként nem volt előre lemeccselve.

Úgy érted, hogy a választások előtt nem volt szó erről?

Nem volt szó erről. Teljesen pozitívan értékeltük, hogy engem kértek fel, álljak be a programszervezésbe. A városvezetés is változást akart, egy más, emberközelibb irányt. Hallgathatjuk már 10-15 éve, hogy Szombathely kulturális és közösségi élete teljesen ellaposodott. Látszatberuházásokra megy el rengeteg millió és milliárd forint az országban úgy, hogy közben nincsenek megtöltve semmivel.

Pavelkovits Petra
Baráth Noémi

Vannak tök szép épületeink, meg stadionjaink, fantasztikus látványfürdőink, de emellett azt veszem észre, az emberek egyre távolabb kerülnek egymástól. Ami egy borzasztóan rossz irány.

Ha jól tudom, korábban is foglalkoztál programszervezéssel.

Már korábban próbálkoztam Szombathelyen egy kultúrkocsmával, ami valamilyen szinten szerintem sikeres is volt. Abban az időben nem volt jellemző, hogy helyi művészeket, zenészeket foglalkoztassanak, mi ezt próbáltuk meglovagolni. Az emberek szerették, szuper társaság alakult ki, de mint tudjuk a vendéglátáshoz nem árt, ha az embernek van sok plusz a zsebében, pláne, ha nem a módosabb közönségnek csinál helyet.

Milyen a jogállásod a városházán? Köztisztviselő vagy?

Engem direkt nem köztisztviselőnek vettek fel. Nálunk szinte mindenki köztisztviselőként dolgozik, de amikor engem felvettek, akkor direkt megbeszéltük ezt, így közben tudom folytatni a kutyapártos tevékenységeket, és ha úgy alakulna, akár bírálni a jelenlegi városvezetést is.

Nemrég az egyik kormánypárti lap azt írta, hogy egy viccpárti nő szervezi a szombathelyi városháza programjait.

És ezt kikérjük magunknak. Mármint a viccpártozást. A humor az nálunk a köntös, a burok, és ezen belül nagyon sok komoly dolog történik, ami messze túl van a vicckategórián. Csak hát a sajtó nem nagyon kommunikálja ezt a részét a pártnak, hiszen ami komoly, az nem vicces vagy mi. Egy csomó mindenen ügyködik az MKKP, a korrupció feltárásától kezdve a kampánypénz pályázaton történő visszaosztásától egészen addig, hogy a kamupártok milyen visszaéléseket folytattak a választásoknál.

Itt, helyben is derültek ki olyan dolgok, hogy bizonyos kamupártok ajánlási listáin olyan nevek is voltak, akik bizonyítottan nem írtak alá nekik. Ha nincs ez a "viccpárt" , akkor ezek az ügyek soha nem derülnek ki.

De azzal, hogy a városházán dolgozol, közel kerültél a hatalomhoz.

Egyértelmű. Puzsér is azt mondta, a póknak be kell kerülnie a háló közepébe, hogy legyet fogjon.

Valakinek a beépített embere vagy a városházán?

Persze, a Fidesz beépített embere vagyok. Hisz ahogyan az összefogás-pártiak mondják, aki a Kutyapártra szavaz, az a Fideszre szavaz, mert mi nem fogunk össze senkivel. De persze ott van a másik oldal is, az ő részükről pedig Soros adja nekem a zsíros lóvét. Emiatt néha kicsit összezavarodok, sosem tudom, hogy épp kitől kell átvenni a fizetséget vagy épp kinek dolgozom.

Pavelkovits Petra
Baráth Noémi

Korábban több provokatív akciótok Buszmegállóépítésre invitálják a szombathelyi Kétfarkúak a fideszes Sátory Károlyt 2019. June 30. 19:41 is volt, sokszor elég keményen odatettétek magatokat. A városháza azonban más. Nem volt furcsa ez a váltás? Hogy működik ez? Kijössz a városházáról, és kutyapártos leszel?

Ez úgy működik, hogy amikor a programokat szervezem a városházán, akkor én a városért dolgozom Petraként, belevíve a munkámba a kétfarkús ötleteket. Ez az állás nem a politikáról szól, hanem a városról.

Egyébként ki kell emelnem, hogy országos szinten itt azért jobb helyzetben vagyunk, mint a többiek. Előállhatunk olyan ötletekkel, amik eddig a politikában nem nagyon voltak jellemzőek, és szerencsére helyben támogatják is. Ilyen a Nyitott Városháza, ami teljesen egyedülálló kezdeményezés az országban.

A Nyitott Városháza program sajtótájékoztatója a városháza teraszán
Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Nekem már régóta bökte a csőröm, hogy a politika, és jelképesen a városháza elzárkózik az emberek elől. A legtöbbek számára a városháza azt jelenti, hogy bemennek, várnak egy csomót és elintéznek valami kényelmetlen ügyet. Hogy ez a politikusok "otthona" biztonsági őrrel a kapuban és ügyintézőkkel az ügyfélszolgálaton. És ez így nem oké. A Városháza a város háza, fogadjuk már be oda az embereket, mutassuk meg nekik, hogy fontosak. Ezért gondoltam, hogy tök jó irány lehet, ha megnyitjuk az emberek előtt és betekintést adunk abba, mi zajlik ott.

Koncerteket csináltunk Össznépi mozizás a Csótó szigetén, koncert a városháza teraszán 2020. July 08. 13:54 a teraszon, ahol eddig politikusok meg újságírók pöffeszkedtek, karneválkor esetleg plusz 60 ember felmehetett. Szerintem ez nem jó irány. A jövőben tervezünk például olyan programot is, amikor a helyiek bejöhetnek és belenézhetnek a konkrét munkafolyamatokba. Hogy milyen osztályokon mi zajlik, hogy milyen osztályon milyen ügyeket intéznek és hogyan.

" ...Koncerteket csináltunk a teraszon, ahol eddig politikusok meg újságírók pöffeszkedtek... "

Amolyan nyílt napot, hogy ne azt lássák, ha bejönnek, hogy hivatali dolgozókkal hivatalos hangnemben kell tárgyalniuk, hanem tényleg, egy kicsit belelássanak a működésbe és megnézzék, milyen sok ember dolgozik azért, hogy a mindennapjainkat megkönnyítsék és segítsenek, ahol csak tudnak.

Mi a Kutyapártnál hiszünk a civil társadalom, az emberek önszerveződési képességében, és ezt szeretném támogatni, segíteni azzal, hogy városi szinten olyan programok szervezésében veszünk részt, ami a társadalom kreativitását felszabadítva, igazi közösségépítő eseményeket hoz létre. Mindezt minimális költségvetésből. Szerencsére ezt az agymenést támogatja a városvezetés is.

Hány helyen jutott be kutyapártos jelölt önkormányzatba ősszel?

Elég sok helyen. Budapesten négy körzetben jutott be, a 9. kerületben kulturális alpolgi lett Suzi Baranyi Kriszta mellett, Fülöpjakabon polgármester lett egy kutyapártos (függetlenként indult), Szombathelyen meg nyert az az összefogás, amibe beszálltunk. Hét éve kezdtük magát a pártoskodást, eléggé beszédes, hogy ennyi kutyapártos került be önkormányzatokba, és ennyi szavazatot kaptunk.

Ha megnézzük az európai vicc- és kalózpártokat, hozzájuk képest kiugró a teljesítményünk. Szerintem ennél jobb tükör nem kell ahhoz, hogy milyen őrület zajlik ebben az országban.

Vannak olyan pártok, amelyek rendszerkritikusnak tartják magukat. A Kutyapárt közéjük tartozik?

Erre azt mondjuk, mi vagyunk a szélsőközép. Minket azért nem szeret sok mindenki, és a sajtó sem, mert nemcsak a Fideszt kritizáljuk, beleállunk egy ellenzéki kritikába is. Nekünk ugyanúgy gáz, ha ellenzéki politikusok lopnak, csalnak és hazudnak, mintha fideszesek teszik ugyanezt. Nincs kettős mérce.

Járdafestés az MMIK mellett tavaly nyáron
Viszlay Zoltán Fülöpné Pavelkovits Petra Lívia

Ezért vagyunk mi "kitaszítva a perifériára" , mert nagyon sokan arra törekednek, hogy az ellenzék fogjon össze, s váltsuk már le ezt a brigádot mindenáron. Sokan hangoztatják is, hogy még az ördöggel is össze kell fogni, ha segít legyőzni ezt meg azt…hát sajnos mi nem szeretnénk az ördöggel összefogni.

"...mi nem szeretnénk az ördöggel összefogni...'

Ahogy Kovács Gergő több interjúban is elmondta, nincs az az isten, hogy beálljunk egy olyan párt vagy egy olyan ember mögé, aki húsz éve ugyanazt csinálja, bomlaszt és semmi más nem számít neki, csak a politikai haszon. Ez a szombathelyi helyzet nagyon egyedi.

A városházán nem politizálsz?

Nem. Ott én programszervezőként vagyok jelen. Egyébként eddig is volt ilyen pozíció a kabineten belül.

A polgármesteri kabinethez tartozol?

Igen. A munka törvénykönyve szerint vagyok foglalkoztatva, mint alkalmazott, nem köztisztviselőként.

Csak kulturális programokkal foglalkozol?

Nem csak. Mindennel, amire a kabineten belül szükség van. Például a nemzeti ünnepekkel, hogy pl. időben kimenjenek a protokoll-lista alapján a meghívók. De számomra az volt a fontos, hogy elindítsunk a városban valami újat.

A polgármester programjait is te szervezed?

Nem, arra van egy külön ember.

Az Agora Kulturális Központtal tartod a kapcsolatot?

Persze, természetesen. És nem csak velük, hanem minden városi intézménnyel próbálunk összhangban lenni, amelyik Szombathelyen programokat szervez. Bár a járványhelyzet miatt eddig nem tudtunk annyi eseményt csinálni, amennyit terveztünk és szerettünk volna.

Ha kilépsz a városházáról, akkor meg nekiállsz kutyapártoskodni? Tényleg, mi van azokkal a járda- és falfestéseitekkel, amiket még a választás előtt csináltatok?

Megvannak még. A vírus most egy csomó mindenbe közbeszólt ugyan, de hamarosan lesz egy hasonló eseményünk, de arról még nem rántanám le a leplet. De a festéseket folytatni fogjuk.

Nemrég adtátok át a vásárcsarnokban készült falfestményt Volt egyszer egy falátadó a Szombathelyi Vásárcsarnokban 2020. September 13. 15:28 . Annak mi a célja?

Azt vettük észre, hogy az emberek elkezdtek érdeklődni az iránt, amit csinálunk, tetszett nekik például a biciklis aluljáró kifestése. A vásárcsarnoknál az igazgatónő megkérdezte, hogy nincs-e kedvünk besegíteni. Mi meg elkezdtük festeni azt a falat, pár hónapig csináltuk, társadalmi munka keretein belül (sosem fogadunk el pénzt), szabadidőnkben. Tehát megkerestek minket, így kerültünk oda.

Falfestés a vásárcsarnokban
Baráth Noémi

Egyébként egészen furcsa érzés volt úgy festeni, hogy közben nem kellett leskelődni, mikor csapnak le ránk a hatóságok.

Tényleg, nem volt furcsa, hogy hirtelen hivatalos személlyé váltál, míg korábban a rendőrök figyelmét is felkeltettétek?

Én nagyon jól érzem magam egyébként a rendőrségen, voltam már többször is, tök jó fejek. Egyébként valóban furcsa, ezt még szoknom kell.

De a Kutyapárttal közben folytatjátok az illegális dolgokat?

Ha szükséges, akkor persze, folytatjuk. Hisz akkor toljuk illegálba, ha a hatalom nem hagyja, hogy szépítsünk, jobbítsunk. Ugye nem én vagyok a Kutyapárt egy személyben, Szombathelyen és Vas megyében is van rengeteg passzivistánk. A Kutyapártnak az az alapja, hogy nincsenek megmondó emberek. Azt szeretnénk, ha a társadalom tagjai önállósodnának, kiállnának magukért és akár saját kútfőből csinálnák ezeket az akciókat.

Egy nagyon fontos szabály van nálunk, hogy nem szabad személyeskedni. Megszokhattuk a pártoktól, politikusoktól, hogy a kommunikációjuk 70 százalékban abban merül ki, hogy kiállnak a sajtó és elmondják, hogy az Orbán, a Deutsch vagy a Gyurcsány micsoda rohadék, meg hogy néz már ki.

Ez nekünk nagyon nem fekszik. Nehogy már azért utáljunk valakit, hogy honnan származik vagy hogyan néz ki. A cselekedeteiket bíráljuk, az elcseszett tetteiket, ne pedig személyeskedjünk.

Tehát főállásban csinálod a városházi programszervezést, mellette részt veszel a Kétfarkú Kutyapárt tevékenységében.

Így van. Én ott bent programszervezőként azt csinálom, ami a munkám és ami megszépíti az emberek életét. Programokat szervezek Szombathelynek. Ha kijövök a városházáról, akkor jöhet a többi. Akkor jöhet a család, a politika, a móka. Ugyanis elsősorban anya vagyok. És ez mindenféle címkénél, meg politizálásnál fontosabb. A legfontosabb.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra