Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Csúszás és pluszköltségek – Gondok vannak a szombathelyi vásárcsarnok felújításával?

Állítólag nem mennek simán a dolgok: csúszik a kivitelezés és pluszköltségekről is szó van. Válaszokat viszont senkitől sem kaptunk.

Lapunk is többször foglalkozott a szombathelyi vásárcsarnok mizériájával, hiszen a történet még 2016-ban kezdődött, de a kivitelezés csak idén március elején indult el.

Hiába kértük, sehonnan nem kaptunk információt

Nemrég viszont arról kaptunk információt, hogy csúsznak a munkálatokkal, már pluszköltségről is szó van. Megkerestük a vásárcsarnok igazgatóját, Polákovics Mariettát, aki azt mondta, ebben az ügyben nem tud nyilatkozni és a Városüzemeltetési és Városfejlesztési Osztályhoz, azon belül is a Beruházási Irodához irányított minket.

Kiss Tamás

Kerestük az irodavezetőt telefonon többször is, de nem értük el, valamint e-mailben is elküldtük kérdéseinket neki is, illetve a Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft-nek is. Választ viszont egyelőre még nem kaptunk, pedig érdekes fejlemények ezek a vásárcsarnok évek óta húzódó felújítása körüli történések fényében. Amint sikerül valahonnan válaszokat szereznünk, jelentkezünk a fejleményekkel.

Már az elején látszott, hogy több pénz kellene

Az első, 2016-os tervek szerint Több mint kétmilliárd forintból újulhat meg a szombathelyi Vásárcsarnok 2016. April 19. 07:44 1 milliárd 225 millió forintba került volna a felújítás, de az előzetes műszaki felmérésekből kiderült, annyira rossz állapotban van a piac, hogy bruttó 2 milliárd 301 millió forintra akarták emelni a keretösszeget, amit az Európai Unió finanszírozott volna.

2018 áprilisában aztán mégis az alacsonyabb keretösszeggel írták ki a kivitelezésre a közbeszerzési pályázatot. 2018 novemberben viszont kiderült, hogy egyetlen egy pályázó volt, aki ráadásul jóval drágábban vállalta volna a felújítást – nettó 1.987.887.923 forintért. Így mint sok más beruházásnál Túlárazott, alultervezett közbeszerzések miatt álltak le fontos szombathelyi építkezések, felújítások 2019. March 16. 17:10 , úgy a piacnál is sikertelen lett a közbeszerzési pályázat Elbukott a szombathelyi vásárcsarnok közbeszerzése 2018. November 06. 15:23 és megrekedt a projekt.

Csúszik a piac felújítása
Így nézett ki az építkezés, amikor augusztusban ott jártunk. | Még több képért kattints!
Kiss Tamás

Sokáig nagy volt a csend, mindenki törte a fejét, hogy mi legyen. Gyanítjuk, nem látták értelmét annak, hogy új pályázatot írjanak ki, így inkább felkérték a tervezőt, hogy próbálja meg lejjebb vinni a költségeket Le akarják faragni a szombathelyi vásárcsarnok felújítási költségeit, hogy beleférjenek a keretbe 2019. April 23. 07:29 a műszaki tartalom csökkentésével. Ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy elhagynak néhány elemet a felújításból.

Litkei Tamás akkor a következő változtatásokat javasolta: hagyják el a zöldtetőt, ne telepítsenek napelemes rendszert és ne építsék ki a hőszivattyús hűtő-fűtő rendszert sem, műanyag nyílászárókat építsenek be, a fűtésről pedig a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. gondoskodik majd, akik a hőközpontot is kiépítik majd.

Kiss Tamás

Ezt tavaly áprilisban el is fogadta a közgyűlés és jöhetett az új közbeszerzési pályázat. Ám ez is majdnem sikertelenül zárult, ugyanis még így is 350 millióval túllépte Nincs elég pénz a szombathelyi Vásárcsarnok felújítására, egyelőre marad a jelenlegi állapot 2019. December 07. 09:55 a keretet a legolcsóbb ajánlat. Idén januárban viszont úgy döntöttek a közgyűlésen Horváth Zoltán lett az Agora Kulturális Központ igazgatója, Bokányi Adriennt pénzügyi tanácsnoknak nevezték ki 2020. January 30. 08:32 , hogy az önkormányzat vállalja a hiányzó összeg kifizetését 365 millió forinttal segíti ki a szombathelyi önkormányzat a Vásárcsarnok felújítását 2020. January 26. 11:01 , de kérelmet nyújtanak be a pályázat kiírójához annak reményében, hogy visszakapják majd a pénzt.

Aztán jött a koronavírus is, ami miatt sokan aggódni kezdtek a vásárcsarnok sorsa miatt, de márciusban végre elkezdődött a munka, Ilyen lesz az új szombathelyi vásárcsarnok, megszereztük a végleges látványtervet 2020. March 15. 09:58 a kivitelezésre pedig két ütemben történik. Ennek igazán egyszerű oka van: azért újítják fel külön a két csarnokot, hogy amíg az egyiken dolgoznak, a másik nyitva lehessen. Először a II. csarnok és a Hunyadi út felőli úgynevezett fejépület kerül sorra, ez idő alatt pedig a Nádor utca felőli oldalon lévő külső árusítótéren felállított sátorban árulhatnak az árusok.

Kiss Tamás

Május elején Javában zajlik a szombathelyi vásárcsarnok felújítása, megnéztük, hol tartanak most 2020. May 05. 07:30 és még augusztus közepén is megnéztük, hogy hol tartanak a munkálatok és kívülről, laikus szemmel úgy tűnik, hogy szorgosan dolgoznak és jól haladnak a munkások. Viszont több forrásból is úgy értesült lapunk, hogy ez egyáltalán nem így van. Hiába olyan a vásárcsarnok környéke, mint egy hangyaboly, valójában komoly gondok merültek fel.

Csúszik a piac felújítása
Fotóink augusztusban készültek. | Még több képért kattints!
Kiss Tamás

Frissítés:

Szeptember 15-én, kedden érkezett válasz a városházáról, melyben az áll, hogy a szeptemberi közgyűlésen fogják tárgyalni a vásárcsarnok ügyét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra