Petőfi és Szendrey Júlia már a Facebookon incselkedik

Snájdig bajszú nemzeti hősünk vibráló életet él a legnagyobb közösségi oldalon.

Elhalmoznak minket az információk, a lájkmánia közepette a fiatalok hamar kiégnek, nincsenek céljaik, nem érdekli őket semmi, csak a YOLO - számtalan cikk és elemzés szól erről a jelenségről, ami világszerte probléma (még ha nyilván nem is vonatkozik a felnövekvő nemzedék valamennyi tagjára). Ebben a helyzetben a korábbiaknál jócskán megnövekedett felelősség hárul a pedagógusokra, hiszen egy tinédzser figyelmét már önmagában nehéz megfogni, manapság meg még egy csomó minden más is elvonja azt - mindenekelőtt a tanórán is titokban űzhető Facebookozás. Na de bocsánat, ha már harcolni kemény meló ez ellen, miért ne lehetne azt az előnyünkre fordítani?

Talán ilyesmi járhatott a budapesti Madách Imre Gimnázium egyik irodalomtanárának fejében, aki arra kérte diákjait, hogy helyezkedjenek nagy költők szerepébe, csináljanak nekik Facebook-profilt, és képzeljék el, hogyan kommunikálnának ezen a platformon. Ragyogó ötlet vagy ragyogó ötlet?

Hipszter Petőfi

Abból, amit az ötletgazda tanár elmondott a Tanárblognak, kiderül, hogy tényleg hasznos volt a dolog:

A feladat meghatározásában az szerepelt, hogy a profilok alkalmazkodjanak a költők személyiségéhez, és feltétlenül tartalmazzanak széleskörű irodalmi-közéleti i ismereteket. A diákok bevallása szerint nagyon sokat tanultak az egy hét alatt, rengeteg szakirodalmat olvastak el, hogy hiteles legyen az adott profil.

"Minek nevezzelek?"

És az eredmény? egy online verselő Petőfi, aki Család <3 címmel tölt fel fotóalbumot, a vele a weben keresztül turbékoló Szendrey Júlia, aki meg kiposztolja, hogy éppen Liszt Ferencet hallgatnak a hetyke bajszúval a Dohány utcában. És még képesek ilyen pajkos párbeszédet is lefolytatni:

Külön izgalmas az, ahogy a szintén diák által létrehozott Kölcsey Ferenc reagál egy nemrég felmerült elméletre, miszerint (egy korabeli, Szemerre Pállal folytatott levelezés alapján) elképzelhető, hogy a Himnusz megalkotója homoszexuális volt. Erre az alábbi példaértékű higgadtsággal reagál a fiktív költő:

Sokaktól hallottam ezt a kérdést az elmúlt napokban. Most is csak azt tudom válaszolni, mint eddig... Nem zavar, mit gondolnak rólam az emberek. A legfontosabb, hogy a haza érdekeit tartom szem előtt, s ebben senki fia nem befolyásolhat.

"Szép szál legénnyé cseperedtél!"

Sőt, Vörösmarty megdicséri Petőfit az atlétában pózolós fotója alapján, hogy szép szál legénnyé cseperedett, Arany János biztató szavakat alkalmaz, és így tovább - néha tényleg egészen szórakoztató látni a fejleményeket (néha meg nem, de mégiscsak középiskolásokról beszélünk, nem kreatívszakemberekről).

És a Microsoft magyar kampánya megvolt? Mutatjuk!

Sejtjük egyébként, mi adhatta az ötletet a pedagógusnak. Persze lehet, hogy ettől teljesen függetlenül jutott az eszébe a költők webre költöztetése, mégsem mehetünk el szó nélkül a Microsoft Office 365 magyarországi kampánya mellett, ami Petőfi Sándor és Arany János legendás levelezését dolgozza fel rendkívül kreatív formában. Erről már csak egyetlen screenshotot mutatunk, az egész szuper interaktív felület itt nyitható meg, majd lapozható balról jobbra. Érdemes végigmenni rajta, hétvégi ismeretterjesztő szórakozásnak sem utolsó.

Ha az Ön gyermekének gondjai adódnak a 19. századi magyar irodalommal, vagy unja annak két legnagyobb alakját, akkor itt az alkalom ezen változtatni!

Nyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra