A rendőrség szerint nem bűn kitenni a bombás plakátokat

A DK tett feljelentést, de az elutasítás szerint ez nem számít rémhírterjesztésnek.

Nem bűncselekmény a kormány bombákkal operáló nemzeti konzultációs reklámkampánya, mert annak üzenetei nem alkalmasak a rémhírterjesztésre, sem a közveszéllyel fenyegetésre – ezzel indokolta a rendőrség, miért utasította el a DK feljelentését, írta meg a HVG .

Szaniszló Sándor (DK) XVIII. kerületi polgármester a lapnak azt mondta, szerintük a ”brüsszeli szankciókat” Magyarországra hulló bombaként ábrázoló konzultációs kampány és annak üzenete nemcsak hazug és morálisan elfogadhatatlan, de kimeríti a rémhírterjesztés és a közveszéllyel fenyegetés bűntettét.

Nyugat.hu

A rendőrségnél azonban másképp ítélték meg a helyzetet: a feljelentés elutasításának indoklásából az derül ki, hogy szerintük a kormányzati kampány állításai talán nem feltétlenül igazak, de nem számítanak rémhírnek és nem alkalmasak a pánikkeltésre sem.

"A plakátokon szereplő „a brüsszeli szankciók tönkretesznek minket" felirat nem egy tényállítás, sokkal inkább tükrözi Magyarország Kormányának álláspontját, amely a nemzeti konzultációs kérdőívek kitöltésével kapcsolatban a lakosság tájékoztatását szolgálja”

- írják.

Hozzáteszik, szerintük rémhírterjesztés akkor történik, ha valaki a valótlan ténnyel vagy a valós tény elferdítésével olyasmit híresztel nagy nyilvánosság előtt különleges jogrend idején, ami alkalmas a védekezés eredményességének akadályozására vagy annak meghiúsítására.

A cikk megjegyzi, a rendőrség az indoklásban nem cáfolja a DK azon állítását, hogy a kormányzati szlogen valótlan ténnyel vagy valós tény elferdítésével operál.

"A plakátok nem befolyásolták és azóta sem befolyásolják negatívan a háború okozta gazdasági nehézségek elleni védekezés érdekében hozott intézkedéseket, nem sarkallták és nem is sarkallanák a lakosságot pánikszerű cselekményre, ezért azok nem alkalmasak a védekezés eredményességének akadályoztatására vagy meghiúsítására.”

- írják.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek