Nem bűn, ha a polgármester szakértőket fizet

Még a választások előtt tett feljelentést a szombathelyi Fidesz: a polgármester szakértőiben kételkedtek. A rendőrség most szüntette meg a nyomozást.

Két éve, nem sokkal az önkormányzati választások előtt gyújtotta be a rakétákat a közgyűlés Fidesz-frakciója, amikor Ipkovich György, az akkori polgármester mellett dolgozó szakértőket kezdték kritizálni. Ipkovich akkor az előkészítés alatt álló, illetve folyamatban lévő uniós projektekkel indokolta, hogy több külsős szakértőt is megbízott, és a megbízási díjat a polgármesteri keretből fizetik.

Vizsgálóbizottságot alakítottak

(Zárójelben jegyezzük meg, hogy a jelenlegi városvezetés a közelmúltban hasonlóval indokolta a veszteségesen működő Városfejlesztési Kft. létét, azzal a különbséggel, hogy az önkormányzati cég most csak a lehetőségeket várja.)

Ipkovich akkor hozzátette, hogy olcsóbb az eseti, nem rendszeres munkákat külsősökkel elvégeztetni, mint állandó stábot alkalmazni és fizetni. Az ellenzéket ez nem hatotta meg, és azt követelték, hogy a polgármester hozza nyilvánosságra a szakértők névsorát, a vállalt feladatokat, teljesítési igazolásokat, és kifizetett összegeket.

A kért adatokat a hivatal közben elkezdte feltölteni a városi honlapra, igaz, ez elég lassan haladt, az akkori ellenzék szavazataival létrehoztak egy ad hoc vizsgálóbizottságot Szombathely elbukta a 250 milliós pályázatot 2010. April 08. 13:15 , azzal a feladattal, hogy vizsgálják meg a szakértőknek kifizetett összegek jogosságát.

Villámgyorsan merült feledésbe A bizottság néhányszor ülésezett is Polgármesteri szakértők: Kis fenyegetőzés, enyhe gyanúsítgatás 2010. June 07. 19:15 , de elnöke, Szakács Dávid minden alkalommal megállapította, hogy a polgármester nem adta át a kért dokumentumokat, és az ülést gyorsan berekesztette. Június közepén, heves vita után Feljelentést tesz a szombathelyi polgármesteri szakértőket vizsgáló bizottság 2010. June 21. 13:38 aztán úgy döntött a bizottság, hogy feljelentést tesz közérdekű adatokkal való visszaélés és hűtlen kezelés miatt. Néhány nappal előtte, lapunk is így döntött, mi is úgy láttuk, hogy a kért dokumentumok közérdekű adatoknak számítanak, és a Társaság a Szabadságjogokért szervezet jogi támogatásával feljelentést tettünk Megígértük, megtartottuk - Így lehet megszerezni a szombathelyi polgármesteri szakértők anyagait 2010. November 30. 16:37 .

Közben azonban lezajlottak az önkormányzati választások, a Fidesz erős többséget szerzett a közgyűlésben, Ipkovichnak búcsúznia kellett a polgármesteri széktől, amit a Fidesz-KDNP jelöltje, Puskás Tivadar foglalt el. A polgármesteri szakértők ügye pedig villámgyorsan feledésbe merült, és azóta sem foglalkoznak vele.

Nem történt bűncselekmény

De 2011. november végén lapunk feljelentése alapján megszületett a bírósági ítélet Pert nyertünk: a polgármesteri hivatalnak ki kell adnia az adatokat 2011. July 06. 09:12 , miszerint a városházának ki kell adnia a kért adatokat. És meg is kaptuk a több száz oldalas dokumentumot, amit azóta is szerkesztőségünkben őrzünk. És senki sem kíváncsi rá, mármint a korábban oly szorgosan kutakodók közül.

És a legújabb hír: a Zala megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást, amit Szakács Dávid feljelentése alapján tettek. És nem most, hanem jóval korábban.

Persze, több kérdés is felmerül. Így az, hogy mi is volt a célja a választások előtt a Fidesz akciójának? Mert ha valóban a közpénzek átláthatósága lett volna, akkor már bőven vizsgálódhattak volna a dokumentumokban, akár a hivatal archívumában, akár a mi példányunkban, akár a város hivatalos oldalán, ahová időközben felkerültek ezek az adatok . De nem így tettek, az ügy szépen eltűnt a feledésben.

Marad a feltételezés, hogy az egész csak kampányfogás volt, és nem az a nemes cél vezette a Fidesz-frakciót, hogy megvizsgálják a közpénzek felhasználásnak jog- és ésszerűségét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Pert nyertünk: a polgármesteri hivatalnak ki kell adnia az adatokat

A TASZ közbenjárásával fordultunk bírósághoz még tavaly ősszel, hogy megszerezzük a várostól a polgármesteri keretből fizetett szakértőkről szóló dokumentációt. Nekünk lett igazunk.

Feljelentést tesz a szombathelyi polgármesteri szakértőket vizsgáló bizottság

Mégpedig közérdekű adatokkal való visszaélés és hűtlen kezelés gyanúja miatt. A hatósági vizsgálat végéig felfüggesztik a működésüket.

Polgármesteri szakértők: Kis fenyegetőzés, enyhe gyanúsítgatás

Megint csak eredménytelenül ülésezett a szombathelyi polgármester szakértőinek tevékenységét vizsgáló bizottság. Megint felszólítják a polgármestert, adja már oda azokat a dokumentumokat. Igaz, most határidőt is szabtak.

Szombathely elbukta a 250 milliós pályázatot

Hiába tárgyalta meg a közgyűlés, nem kapott többséget az oladi plató gyűjtőútjának terve. Egy vizsgálóbizottságot viszont sikerült létrehozniuk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet