Olvasóink többsége szerint simán meglennénk politikusok nélkül is

Szakemberekre bíznák a döntések meghozatalát. A hétvégén kérdeztük meg olvasóinkat.

Ön szerint valóban meglennénk politikusok nélkül? - tettük fel Simán meglennénk politikusok nélkül is? 2021. August 07. 19:34 szavazásra a kérdést az előző hétvégén. A kérdés alapjául Lovasi Andrásnak, a Kispál és a Borz és a Kiscsillag frontemberének kijelentése szolgált, aki többek között ezt mondta:

"Szerintem lassan meg kellene üzenni a politikusoknak is, hogy már nincs szükség rájuk, legalábbis ilyen fajta működésre. Semmi nem akadályozná már meg a közvetlen demokrácia létrejöttét, ki kellene találni lassan, hogyan kellene csinálni."

A közvetlen demokrácia ötlete egyébként nem új, azt jelenti, hogy minden ügyben azok döntenek, akikre hatással van a döntés. Településenként, akár utcánként, városonként, megyénként stb. lehetne dönteni, a digitális technika erre rendelkezésre áll.

Meg is kérdeztük, mi erről olvasóink véleménye.

A szavazás lezárult, az eredményen nem lepődtünk meg.

 • A legtöbben (251 szavazat, 58 százalék) arra szavaztak, hogy igen, meglennénk politikusok nélkül is, de a döntéseket szakemberekre kellene bízni.
 • Ennek mintegy a fele (129 szavazat, 30 százalék) ért egyet azzal, hogy nem kellenek politikusok, szerintük jól hangzik a közvetlen demokrácia.
 • Mindössze 31-en (7 százalék) szavaztak úgy, hogy kellenek a politikusok, mert az állampolgárok nem tudnak felelősen dönteni.
 • Ennél is kevesebben, 25-en (6 százalék) szavaztak arra, hogy olyan embereket kell megválasztani politikusnak, akikben megbíznak az emberek.
 • A kommentek többsége is a politikusok nélküli rendszert támogatja, és volt egy hozzászólás, ami konkrét javaslatot is tartalmazott.

  Ennek lényege, hogy ne legyenek választókerületek és egyéni képviselők, csak pártokra szavazhassunk, és a végeredmény százalékokban jelenik meg. (Ezt hívják arányos választási rendszernek, és több országban működik is.)

  Az olvasónk által elképzelt rendszerben minden párt egyetlen képviselőt küldene a parlamentbe, az ő szavazatuk a választási eredmény szerinti súllyal bírna. Kommentelőnk hozzáteszi: "Végtelenül leegyszerűsödne a parlamenti munka, miközben az eredmény nagyjából ugyanaz lenne, mint napjainkban, csak nagyságrendileg olcsóbban."

  Olvasóink véleményét erről a javaslatról és a szavazás eredményéről is várjuk kommentben.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Vélemény