Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Poros Stelar, és meleg birkózás - ilyen volt a Sziget pénteken

A pénteki nap első meglepetése a szakmai jegyek átvételénél ért, ahol majdnem fél órát kellett sorba állni.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Persze lehet mondani, hogy ingyenélő firkász meg az a bizonyos sün. De az hagyján, hogy a kedves olvasó szegényebb lesz pár koncertfotóval, viszont egy hangszereket cipelő társaság arról győzködte a biztonságiakat, hogy ha nem engedik be őket sürgősen, akkor valahol koncert sem lesz.

Sziget 2018 - péntek
További szigetes képek kattintás után!
Jánosa Dávid Péter
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Még jobb a sorban mögöttem álló srác sztorija (nincs a képen), aki ebayen keresett Parov Stelar koncertjegyet, és miután az aukció lezárult, a kapott csomagban egy sziget szakmai belépő volt azzal a kommentel, hogy ha bárki kérdezné, ő az EÜ-táborban dolgozik. Az orvosi csapatról még sok jót fogok írni, de ezt talán nem kéne.

Sajnos így pont lekéstem a Parov Stelar fotós beengedését, így reménytelen távolságból fotózhattam, ahogy mások reménytelen távolságból videóznak.

Sziget 2018 - péntek
Jánosa Dávid Péter

De a Nyugatnál az olvasóért mindent, így a fényképezővel (3 kilós, fém váz) törtem az utat a színpad felé. Kicsit letapiztak, részeg angolok gyömöszölték hozzám izzadt felsőtestüket tánc közben és arcon csókolt egy kék ajkú gender képzéses szakdolgozat. Buli volt, na. Amit Kendrick Lamar kihagyott Amikor a forradalmár haknizik, ott múlik el a világ dicsősége 2018. August 09. 16:29 , azt ez az osztrák DJ húzta be.

Sziget 2018 - péntek
Jánosa Dávid Péter

Parov Stelar (Marcus Füreder ) az elektronikus zenével és poppal keverve újra menővé tette a jazzt, és berobbantotta az electro swing tánczenét. A Szigetre a teljes Band jött, élükön a ruszki dominára hajazó énekes Cleo Panther (Daniela Hrenek), aki két hipnotikus fenék lejtés között énekeltette és tomboltatta a közönséget.

Sziget 2018 - péntek
Jánosa Dávid Péter

Nekem az est császára mégis Jakob Mayr, a harsonás, aki az egész estét egy fekete zakóban tolta (és nem alibizte) végig. A bandában egyébként is nagyon hangsúlyosak a klasszikus fúvósok a keverőpult mellett (trombita, szaxofon, harsona és ebből egy fafúvós, vajon melyik?), és a srácok mozogtak is rendesen. De ha már hangszerek, a gitárból jó lett volna kicsit többet hallani a szólókon túl is.

Sziget 2018 - péntek
Jánosa Dávid Péter

Volt Catgroove, All Night, Booty Swing, tisztelgésnek kis Caravan Palace meg Gorillaz és egy jó buli. Aki nem akart, az is táncolt, mert lökték a többiek.

És volt még por, irgalmatlan por. Lerágott csont, de a fesztivál már nem közelíti, hanem átlépte a hely fizikai befogadóképességét. Napi 70.000 feletti látogató mellett a fő közlekedési útvonalak tömve vannak, a vezetékes vízre 20-30 percet kell sorba állni és alig csöpög, és még a Lana Del Ray alatt is szedegették ki a szekusok az összecsuklott embereket a tömegből, pedig az nem egy Prodigy. A nagyszínpadnál 170 cm magasan van egy láthatatlan határ, felette némi szél és oxigén, alatta hónaljszag és halál. Kánikulában ez különösen durva, inkább le is léptem.

Kifelé sodródva találkoztam egy indiai ismerőssel, aki először volt európai fesztiválon. Faarcal nézte Lanát és azt mondta: kicsit unalmas ez az intró, mikor lesz tánc? Hát, barátom, az itt soha, de ha kicsit tülekedünk, még jut nekünk egy kis besh o'drom, az a magyar virtus.

Odaértünk:

Sziget 2018 - péntek
Jánosa Dávid Péter

És ilyen jó volt:

Sziget 2018 - péntek
Jánosa Dávid Péter

(Ő nem az indiai srác)

Végül az igazán kitartóknak:

Jártamban beleakadtam az orvosi csapatba, amikor elláttak egy rándult bokát.

Sziget 2018 - péntek
Jánosa Dávid Péter

Kb. 10 éve én is dolgoztam a Sziget az EÜ-táborában, ami akkor egy fészert meg három honvédségi sátrat jelentett: egy fektetőt, egy drogos „hotelt” és az elkülönítőt a madárinfluenza gyanús eseteknek. Azóta nagyot fordult a világ, ma egy klímás, pormentes konténerfalu áll itt betegfelvételi váróval, traumatológiával, belgyógyászattal, sokktalanítóval és saját gyógyszertárral. Ja, és egy drogos „hotellel”, van, ami nem változik. Lázméréstől az EKG-n át a gépi lélegeztetésig sok dolgot meg lehet csinálni, szerencsére keveset kell. És ha valakinek komoly baja van, azt most is az Országos Mentőszolgálat veszi át. De a fesztiválon 90%-ban enyhe végtagsérültek, napszúrásosok meg olyanok vannak, akik túl sok alkoholt túl kevés vízzel vittek be. Az EÜ tábor teljes stábja 600 fő, szakorvosoktól pszichológusokon át a technikusokig. A költségeket egyrészt a Sziget, másrészt a Helperek Egyesület civil támogatói viselik, így mindenki megnyugodhat, nem a nagyanyja TB-jén fizetik a dekadens nyugat rothadását. Az elsősegély csapat önkéntesekből áll, ami egy baromi megterhelő munka, de aki egy hetet itt lehúz, biztosan nem viszi majd a horzsolt térdű gyerekét a Markusovszky ambulanciára.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sziget Fesztivál 2018

Hirdetés