Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amikor a forradalmár haknizik, ott múlik el a világ dicsősége

Korunk kiemelkedőjét, Kendrick Lamart néztük meg a Szigeten. Hallottuk is, de azt már nem annyira. Hogy élvezzük is, arra már nem adott sok esélyt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Szerdai tömegelés a nagyszínpad előtt
sziget.hu

Éveken át bokszoltuk szavakkal a Sziget programszervezőinek lelkivilágát, mert mindig azt gondoltuk, hogy Káeurópa egyik legnagyobb zenei fesztiváljára friss, aktuális, hovatovább határfeszegető előadókat nem elhívni már-már civilizációs bűncselekmény. A Kasabian már nem érvényes, a(z egyébként legendás) Prodigy sokadszorra már csak vurstli, a Faithless meg a világ vicce, amire utoljára kilencvenötben volt jó szemeket csillogtatni a gimis sulibuliban.

Aztán történt valami: idén mintha megrázta volna magát a szervezés, de legalábbis felébredt egy jó hosszú ideig tartó álomból, esetleg beleolvasott pár mértékadó zenei magazinba, és egy csomó egészen felvillanyozó nevet bookoltak le, köztük Kendrick Lamart, amitől minden valamirevaló zenebuzeráns joggal dobott egy dupla seggest.

Kendrick Lamar ugyanis az az ember, aki csodát csinált: úgy lett a 21. századi hiphop szupersztárja, hogy nem platina dísztárcsás és kikent topmodellekkel teleültetett autóflottákról reppel indokolatlan arcoskodással, hanem

lemezei tele vannak nem csak rímekkel, de soullal, dzsesszel, politikával, filozófiával, kétséggel, kritikával, rétegelt iróniával, mémszerűen csattanós poénok helyett elgondolkodtató töprengésfutamokkal, agitációs propagandával, indokoltan fűtött haraggal és azt feloldó örvendéssel. Már az is csoda, hogy csodálatosan komplex lemezei (leginkább a 2015-ös To Pimp a Butterfly című) ekkora figyelmet kaptak. Intelligens zene nem sűrűn jut a toplisták élére.

Az intelligens rapzene egyik legmagasabb trónon ülő nagykövete viszont tegnap úgy nyitott a nagyszínpadon, hogy negyven percig váratta a közönségét - azon nyomban megidézve a tavalyelőtti szánalmas Rihanna koncertet . Egy ponton a körülöttem állók már a szoftos fújolásba is belekezdtek.

Ez nem volt jó ómen, és a félelmeink sajnos igazolást is nyertek hamarosan. Kendrick mindenféle üdvözlés nélkül feltűnt és hadarni kezdett, képességeit pedig később sem rejtette véka alá, és úgy bánt a mikrofonnal, ahogy mások az alsóneműt cserélgetik, mégsem lehetett elhajolni a beleszarás elől, amit sugárzott a hatalmas építmény gyomrából. Nem volt kommunikáció a közönséggel, nem volt vibe és vér, volt viszont beszólás a hangtechnikusnak, aminek viszont volt alapja is: néha egészen nevetségesen sehogyan sem szóltak a dalai, mintha valaki csak kifelé fordította volna a monitorhangfalakat.

bogiaranyi @ Instagram

Támadt egy olyan érzésünk, hogy talán éppen ez a nem kicsit súlyos hangpara idézte elő a csúszást, aztán Lamar dühét, amit elterített a fejünk felett - és bár a számait azért tisztességgel eltolta, kicsit sem szenvedélyesebben tette ezt annál, mint amit egy ember egy headlinertől alapszinten elvárt volna. Sztenderd hakninak sztenderd hakni volt, élménynek viszont annyira cingár, hogy megragadni nem lehetett. Tanulság? Komoly előadókért nem fesztiválra megyünk, hanem lefoglaljuk a jegyet Bécsbe, és örülünk a komplett, érzelemdús és jól szóló élménycsomagnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sziget Fesztivál 2018

Hirdetés