A szentgotthárdi pszichiátriai intézet tagadja, hogy sok ápoló távozik a poloskainvázió miatt

Azt is megkérdeztük, igaz-e, hogy az ápoltak áruba bocsátották a testüket.

Az ágyi poloska megjelenése óta folyamatosak a védekezéssel és a fertőzés megszüntetésével kapcsolatos intézkedések, amely folyamat az intézkedési tervnek megfelelően zajlik - közölte lapunk kérdésére tíz nap elteltével a szentgotthárdi pszichiátriai intézet.

A Szentgotthárdon működő, de állami tulajdonban és kezelésben lévő intézetről augusztus 9-én megjelent videóban Durva: ágyi poloskák lepték el a mentálisan sérült beteget a szentgotthárdi otthonban 2023. August 09. 11:04 ágyi poloskák lepték el az egyik beteget és ágyát.

A videót közzétevő informátor azt is közölte, hogy az ápolók megtesznek mindent, de nem bírnak a poloskainvázióval. Az intézet annyit közölt akkor, hogy megteszik a szükséges intézkedéseket.

2015-ben már volt egy vizsgálat

Lapunk egyébként már nyolc évvel ezelőtt, 2015-ben is foglalkozott Kijárási tilalom, megalázó szankciók és ápolóhiány a szentgotthárdi pszichiátrián 2015. June 01. 11:42 az intézetben uralkodó állapotokkal. Több lakó is panaszos levelet küldött Székely László alapjogi ombudsmannak, aki vizsgálatot is indított.

Az intézetet 2013-ban államosították
Bonyhádi Zoltán

Az ombudsman a jelentésben azt írta, állandó az ellátó személyzet hiánya, 25 szakmai álláshely betöltetlen volt és jelentkezők sem voltak. Előfordult az is, hogy nappal is csak ügyeleti ellátást nyújtottak, az éjszakai ügyeletet is részlegenként egy nővér vagy ápoló látta el.

Összesen két, a betegek jogait ellátó gondnok dolgozott akkor főállásban, illetve a 10 helyi gondnokra 456 ellátott jutott, ami meghaladta a megengedett jogszabályi mértékeket.

Az ombudsman jelentéséből az is kiderül, hogy a demens páciensek osztálya túlzsúfolt volt, 6-8-10 ágyas szobákban helyezték el a betegeket és a szabadságjogokat is korlátozták. Ha szükséges volt, például kimenőtilalmat rendeltek el, vagy kötelező pizsamaviselést írtak elő nappal.

Felmondások, szexuális visszaélések?

A poloskainvázió nyilvánosságra kerülése után aztán elindult az információáramlás. Jött hír arról, hogy kijárási tilalmat rendeltek el az intézetben, és arról is, hogy többen felmondtak a poloskák miatt.

Aztán az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány kiadott egy nyilatkozatot, amiben a 2015-ös ombudsmani vizsgálatra utalva azt írták, túlzsúfoltság és hiányos ellátottság jellemzi az intézményt, ahol a bentlakóknak a fogvatartottakhoz hasonlóan "rabruhát" kellett viselniük, hogy megakadályozzák az otthon elhagyását.

Az Alapítvány hivatkozik egy 2010-es és egy 2013-as ombudsmani jelentésre is. Utóbbiban azt írták, hogy a betegeknek kiadott költőpénz csekély összege miatt voltak, akik a "testüket bocsátották áruba", és ezt a vezetőség "elnézte". És kijelentették, volt, amikor szexuális zaklatás miatt kellett bejelentést tenniük.

Az intézet lapunknak most azt írta, eleget tettek az ombudsman 2015-ös jelentésében megfogalmazott javaslatoknak. Azt viszont cáfolták, hogy sokan távoztak volna az intézettől, azt írták, a dolgozói létszámban az elmúlt időszakban nagyságrendi változás nem történt.

Arra, igaz-e, az ápoltak testük áruba bocsátására kényszerültek a vezetőség tudtával, egy szóval válaszoltak: nem.

Az intézet jelenleg állami tulajdonban van és Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működik. A 2013-as államosítási hullámban az iskolákkal, kórházakkal együtt az állam elvette ezeket az intézeteket az önkormányzatoktól, és azóta állami tulajdonban és fenntartásban vannak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet