Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ismét régi fényükben ragyognak a püspöki palota festményei – átadták a felújított Szent Pál termet

Megújultak a Püspöki Palota több mint 200 éves festményei, és közel 100 év után újra láthatjuk eredeti színeiket.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Május 3-án délelőtt átadták a Püspöki palota felújított Szent Pál termét. A több mint kétszáz éves festmények restaurálásáról, az egyház pillanatnyi helyzetéről, és Pál apostol életéről is hallhattak a jelenlévők. A Szily János püspök által megálmodott épületben található terem falait Dorffmaister István festménysorozata díszíti. Az évszázadok alatt besötétedett képeket Tarr György restaurátor és festőművész keltette új életre. A megjelenteket Perger Gyula atya üdvözölte.

Festményátadó a püspöki palotában
Kattintson a további képekért!
Nagy Jácint
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Dr. Székely János megyéspüspök köszöntője elején mesélt a szívügyének tartott képsorozatról. Az apostol életének meghatározó pontjait láthatjuk az újjászületett festményeken: A Málta partjainál elszenvedett hajótörést, a csodálatosan túlélt kígyómarást, pogány könyvek égetését, betegek gyógyítását. A falakon ábrázolt történeteket a Brenner János Iskola 4C osztályos tanulói kedvesen és nagyon ötletesen elevenítették meg.

Festményátadó a püspöki palotában
Kattintson a további képekért!
Nagy Jácint

A festmények elkészülése sem volt már mentes botrányoktól és intrikáktól, tudtuk meg a Püspökatya és Tarr György restaurátor beszédeiből. Már maga a megrendelés is dacból született. II. József császár a vesztes háborúk után az egyház megreformálásával akarta uralmát megerősíteni. A császári udvarból ekkorra már kiutasított Szily János követendő példának tekintette Pál apostol életét, ugyanis a püspök akár csak a szent, gyakorta került összetűzésbe a világi hatalmakkal.

Festményátadó a püspöki palotában
Kattintson a további képekért!
Nagy Jácint

A képek elkészítésével Dorffmaister Istvánt bízták meg, aki magabiztosan, mély hittel és egy kis sértett önérzettel alkotta meg alig egy év alatt a terem óriási képeit. A művész három képről is figyeli a palota életét, ugyanis több festményalak is az ő arcát viseli. A hihetetlen gyorsan befejezett munka nem csak az idő szempontjából bravúros. A festőművész a képeket előrajzolás nélkül "alla prima" alkotta meg, derült ki az infravörös fényben végzett vizsgálatokból.

Festményátadó a püspöki palotában
Kattintson a további képekért!
Nagy Jácint

Tarr György restaurátor mesélt nekünk bővebben a technikai részletekről. A festmények évszázadok alatti leromlásáról, a felújítás kulisszatitkairól. Mint elmondta, az 1920-as években egyszer már restaurálták a festményeket. A Mikes püspök idejében végzett felújítók a képeket besötétítették, az eredeti kék eget a vesztes háború komorságával borították be. Ma, a felújítások után, ismét eredeti színeiben csodálhatják meg a látogatók a remekműveket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés