Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezek után a háremablakból készült szikrafogót is bárki megnézheti majd a szombathelyi Püspöki Palotában

Felsétálhatunk a Székesegyház harangtornyaiba, titkos ajtókat nyithatunk ki és megnézhetjük azt az ágyat, amiben az utolsó magyar király is feküdt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hétfőtől mindenki számára látogatható lesz Szombathelyen a Püspöki Palota és a Székesegyház azon részei is, amik eddig csak a bennfenteseknek voltak bejárhatók. A szombathelyi egyházmegye ugyanis úgy döntött, hogy látogatóközpontot alakít ki. Így nyitva meg kapuit a nagyközönség előtt. A hétfői premier előtt a sajtót invitálta meg a püspökség, hogy bejárja az intézményt. Mi pedig csak kapkodtuk a fejünket az aranykincsek, püspöki gyűrűk, soha véget nem érő freskók és elefántcsonttal díszített íróasztalok között.

A Látogatóközpont bejárata
A látogatóközpont bejáratát, a palota tavaly újraépített szárnyában alakították ki
Vágvölgyi Bálint
Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Szombathelynek eddig 15 püspöke volt, közülük is a legkalandvágyóbb Mikes János volt, aki szinte az egész világot bejárta. Utazásai során aztán, hol egy mahagóni asztalt, hol egy velencei komódot, hol pedig épp egy indiai hárem ablaklemezeit vette meg.

A pápai ruha, amiben II. János Pál Pápa Szombathelyen celebrált misét
A tárlaton látható az a pápai ruha is, amiben II. János Pál Pápa Szombathelyen celebrált misét. Kattintson a képre, ha látni akarja a többi csodás kiállított tárgyat is!
Vágvölgyi Bálint

Tárlatvezetőnk gyorsan meg is jegyezte, hogy a püspök természetesen kívülről látta a lemezeket, így tetszettek meg neki.

Metszetterem
A metszett terem, ez volt a püspöki ebédlő
Vágvölgyi Bálint

Egy másik érdekesség a Palotában az az ágy, amiben IV. Károly utolsó magyar király 10 napos szombathelyi tartózkodása alatt feküdt. Mikes püspök támogatta a király törekvéseit, hogy újra a magyar trónon üljön, ezért is fogadta be. Sőt. Károly legidősebb fiának, Habsburg Ottónak még a képmását is elkészítette egy stukkó formájában.

Díszterem
A díszterem - Lehet, csak nekem jut eszembe, hogy hogyan tudták ezt kifűteni?
Vágvölgyi Bálint

Az egyik legkirályabb dolog egyébként az épületben a püspöki könyvtárban kialakított titkos ajtó. Az embernek olyan érzése van, mintha valamelyik Adam West-féle Batman filmbe csöppent volna. Persze a püspökök nem arra használták ezt az ajtót, hogy aztán ember méretű bőregérnek öltözve lépjenek bűnt üldözni Szombathely utcáira, hanem az épületen belüli gyorsabb közlekedést segítette.

Fiókos, kazettás asztal
Fiókos, kazettás asztal, természetesen Mikes püspök egyik külföldi útjáról
Vágvölgyi Bálint

Rengeteg ereklyét látni a termekben. Például a püspök magánkápolnájában helyet kapott velencei trónust. Amibe persze, hogy egyből mindenki helyet akart foglalni. Ide azonban csak és kizárólag csakis a püspökök csücsülhetnek.

Ebben az ágyban feküdt az utolsó magyar király, IV. Károly
Ebben az ágyban feküdt az utolsó magyar király, IV. Károly
Vágvölgyi Bálint

A Székesegyház tornyaiba azonban bárki fellépcsőzhet ezután. A látogatóközpont építésekor - amit egyébként a palota egy az 1945-ös bombázása után elpusztult, majd tavaly újra felépített szárnyában alakítottak ki - úgy terveztek újjá, hogy könnyen megközelíthető legyen és kiváló kilátást nyújtson a turistáknak. Az pedig a templom túra egy egészen meghökkentő része, amikor a két torony között a padláson, a templom fölött sétálunk át.

Kilátás az eyik toronyból
A város legmagasabb látogatható pontja, most a Székesegyház tornya
Vágvölgyi Bálint

Isteni élmény!

És ha már mi is kaptunk némi történelmi visszatekintést, akkor ezt meg is osztjuk.

A két torony közötti padlástér
A két torony között, a padláson sétálhatunk át
Vágvölgyi Bálint
 • Az Egyházmegye alapításának idén ünnepelhetjük a 240. évfordulóját.
 • A Szombathelyi Székesegyház Sarlós Boldogasszony tiszteletére épült 1791 és 1797 között, barokk stílusnak klasszicizmusba hajló alkotásaként Hefele Menyhért tervei alapján.
 • 1945. március 4-én, Szombathely városát ért bombázás szinte romokba döntötte a székesegyházat.
 • Páratlan összefogás eredményeként két és fél év alatt az ország harmadik legnagyobb templomát újjáépítették, s Mindszenty József bíboros, hercegprímás szentelte fel a Mária kongresszus keretében 1947. szeptember 7-én.
 • A teljes templombelső folyamatosan újult meg 1953 és 2004 között, Kovács Sándor, Dr. Fábián Árpád és Dr. Konkoly István megyéspüspökök idején.
 • A Szombathelyi Egyházmegyei Kincstár és Múzeum, mint egyházmegyei alapítású Látogatóközpont 1992-ben Dr. Konkoly István püspöksége idején alakult.
 • A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár jogelődje 1791. december 21-én jött létre, amikor Felsőszopori Szily János első szombathelyi megyéspüspök alapító levelével a mintegy 3000 kötetes magánkönyvtárát a Székesegyháznak adományozta.
 • A Szemináriumban elhelyezett könyvtárat nemcsak a szeminaristák és tanáraik vehették használatba, hanem a város polgárai is. Ezzel valójában megnyílt Szombathely első nyilvános könyvtára. A könyvtári szabályzat csak helyben használatot engedélyezett, ez a szabály ma is fennáll.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Kultúra

  Hirdetés