Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Raklappal a vizelők ellen

Forradalmi értékű polgári kezdeményezés Szombathely belvárosában.

Senki sem szereti, ha oldalba pisilik a házát, lakását, és tény az is, hogy forró nyári éjszakákon szinte lehetetlen védekezni a feszült hólyagú, és az esetek többségében illuminált férfiak vizelési ingerével szemben. Mert amikor ugyanis a belváros egyetlen nyilvános vécéje már bezárt, mit is tehet az a szerencsétlen férfi ember, aki szeret padon ücsörögve kannás bort, olcsó söröket inni, minthogy valami közeli bokrot, félreeső sötét zugot – jelen esetben lakóház oldalfalát keresi fel, hogy könnyítsen magán.

Azok tudják ezt legjobban, akik kisebb parkok, nyáresti, könnyed közterületi társasági élet folytatására alkalmas ligetes, parkos hely közvetlen közelében laknak, és reggelente a balzsam illatú nyári levegő helyett tömény húgyszagot lélegeznek be. De amikor szinte már minden este, éjszakája úgy telik el, hogy a hálószobaablak alá hugyoznak, a polgár úgy érzi, cselekednie kell.

Ilyen egy igazi forradalmi megoldás
PG

Feltehetően először a rendőrséggel próbálkozik, de mire ők kijönnek, a feltételezett elkövető már messze jár. A bosszús lakó hiába is vetné fel a DNS-mintavétel lehetőségét, mint cáfolhatatlan bizonyítékszerzést, de egy szimpla szabálysértés, illetve környezetrongálás nem indokolja a rendkívül költséges eljárás elindítását, hiszen mégsem gyilkosságról, vagy rablásról van szó. A polgár tehát többet nem riasztja a rend őrét, hanem maga intézkedik.

A konkrét és személyes beavatkozásnak higiéniai kockázatai is vannak, maradnak tehát az elriasztás, megfenyegetés eszközei.

A raklap több okból is alkalmas a kommunikáció céljára. Egyrészt fizikailag hozzáférhetetlenné tesz egy, a polgár számára egy rendkívül érzékeny közterületrészt - a hálószobaablak alatti néhány négyzetmétert - másrészt rövid üzeneteket lehet rajta közvetíteni a pisilni vágyókkal szemben.

Milyen az ütős üzenet?

Az üzenet mindig legyen rövid és világos, és jelen esetben legyen benne egy kis fenyegetés, amitől azonnal elszáll a vizelési kedv. A „Nem WC, ne kockáztass” telitalálat. Bizton zavarba is jön tőle a vizelni vágyó, ugyanis nem fogja tudni, hogy mi a kockázat tárgya konkrétan. Ugyanezt viszont nem mondhatjuk el a „Drága lehet a fotó” tőmondatról. Hiszen jelentheti azt, hogy az otthonuk levegőjének tisztaságát védők kamerával a kezükben állnak esténként a besötétített szoba ablakában, hogy lencsevégre kapjanak mindenkit, aki a közelben sliccéhez nyúl, a felvételt pedig később továbbítják a hatóságokhoz.

A másik olvasat annak is szólhat, aki magát a raklap-tacepaót (faliújságot) örökíti meg – és teszi ráadásul közkinccsé. (Reméljük, az előbbiről van szó.)

Az eset mindenesetre precedens értékű, mert felhívja a figyelmet arra, hogy egyfajta polgári kezdeményezés indult az alattomos belvárosi – feltehetően éjszakai és férfi – vizelők ellen. Nehogy azt higgyék ezentúl a gonosz pisilni vágyók, hogy nem figyelik őket. Mert ha rendőrség és a polgárőrség nem is, az éber polgárok a nyomukban vannak, és rögzítenek minden eseményt. Akármekkora dologról is legyen szó.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra