Régi slágerek „újraszabva” – nem mindig áll jól nekik a feldolgozás

Vagy a nosztalgia, vagy a tehetség hiánya miatt jobbnak tartjuk az eredetit, de az átdolgozások rendületlenül születnek.

Zene az kell. Persze nem mindenáron. De ha például úgy döntünk, hogy bekapcsoljuk zenehallgatás céljából a rádiót, akkor gyakran érezhetjük magunkat abban a helyzetben, hogy – akár fiatalabbak, akár idősebbek vagyunk – „jéé én ezt ismerem” . Vagy régebbről, vagy a közelmúltból.

A következőkben megnézzük, hogy az utóbbi időben melyek azok a mára már retrónak számító dalok, amelyeket az utóbbi néhány évben fiatal zenészek újragondoltak.

Álomhajó

A 90-es évek egyik legnagyobb nyári slágere egyértelműen az Álomhajó lett, amit még ma is szívesen hallgatunk ilyenkor akár a videómegosztókon, vagy akár a rádióban. De azt bizonyára kevesen gondolják, hogy a Carpe Diem legnagyobb slágerének néhány éve készült egy feldolgozása is.

A három évvel ezelőtti feldolgozás viszont – akár a sikerét, akár a magát a dalt nézve is – finoman szólva is elmarad az elődjétől. Az új dalban a legnagyobb hazai előadók, köztük például Burai és Kollányi Zsuzsi is közreműködött, megtekintésszáma jelenleg 2,6 millió a YouTubeon.

Dübörög a ház

Az Emergency House egyik legnagyobb – szintén 90-évekbeli – slágere szintén nagy siker, a mai napig is több házibuliban is felcsendül Dübörög a ház című daluk, amellyel a csapat és a dal is beírta magát a magyar zenetörténetbe. Azt viszont szintén kevesen tudják, hogy ennek a dalnak is készült már feldolgozása.

Ennek a dalnak az új változata például 2018-ban készült hála Puskás Petiék zenekerának, a The Biebersnek . A különbség itt annyi az előző dalhoz képest, hogy ezt talán annyira nem sikerült elrontani, amit az is bizonyít, hogy egy ideig több, elég válogatósnak számító rádiós programigazgatót is sikerült meggyőzni arról, hogy ez jó.

Régi nyár

A Venus együttes, szintén 90-es évekbeli slágere máig is népszerűnek számító nótája is átesett már egy felújításon, nem is olyan régen. A feldolgozás pedig annyiban emelkedik ki a többitől, hogy itt még talán sikerült is fokozni a felújítással a dal népszerűségét.

A 2020-ban készült feldolgozásban DR BRS, Lotfi Begi és Kollányi Zsuzsi működött közre, amely eredetileg az EFOTT fesztiválra készült, de sikere akkora lett, hogy ezt a dalt is többször vissza lehet hallani különböző rádiókból is.

Casanova

Zoltán Erika híres slágere is átesett már egy plasztikáztatáson három évvel ezelőtt. A nyolcvanas évek egyik népszerű magyar szerzeménye szintén a mai napig sok házibuliban és rádióban hallható. Ami pedig a feldolgozást illeti, a kivétel erősíti a szabályt.

A Dér Heni, Curtis, Lotfi Begi és Zoltán Erika által jegyzett új sláger 2019-ben készült. Arról, hogy ez jól sikerült-e, mindenki győződjön meg saját maga az alábbi videóból.

Ma jól vagyok

A Jazz + Az talán legnagyobb slágerét is – sokak meglepetésére – már fel is dolgozták. A kilencvenes évek végén készült dalt az együttes újbóli összeállásának alkalmából dolgozták fel három évvel ezelőtt, ezzel felújítva a megunhatatlan dallamokat.

A DR BRS közreműködésével készült zenét is több rádióból vissza lehet hallani, de az eredeti dalt még ennél is többen ismerik és éneklik, amikor valahol meghallják.

Mint ahogy a felsorolásból látszik, a dalok többségéről kijelenthető, hogy „régen minden jobb volt”. De az is lehet, hogy 20-30 év múlva majd a feldolgozásokra fogunk úgy tekinteni, hogy azok mennyivel jobbak voltak, mint a mai dalok. Az igények változnak – főként a zenei téren – amelyhez vagy a zenészek alkalmazkodnak, vagy pedig mi állunk meg, és hallgatjuk a mára már klasszikusnak számító slágereket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra