Félelmetesen csodálatos - Régi fotókból varázsol élethű animációt egy új alkalmazás

Akár rég elhunyt szeretteink fotóit is animálhatjuk.

A mesterséges intelligencia ijesztő gyorsasággal tör be életünkbe és rohamosan fejlődik. Gondoljunk csak a deep fake Olyan világ közeledik, hogy visszasírjuk a jó öreg álhíreket 2018. September 26. 15:03 alkalmazásokra, ahol akár egy ember arcát is lecserélhetjük videókban.

A MyHeritage azonban még ennél is tovább ment. Az amúgy családfa kutatással foglalkozó izraeli cég Deep Nostalgia nevű alkalmazása ugyanis már képes videókat készíteni egy sima fotóból, így akár rég elhunyt rokonaink, vagy történelmi személyiségek arcképei is animálhatók néhány kattintással. Az eredmények pedig igazán megdöbbentőek.

A cég egyik nem titkolt szándéka, közelebb érezhessük magunkhoz elhunyt szeretteinket. A Deep Nostalgia képes az arc és a szemmozgások legfinomabb animálására, de amúgy retusálhatjuk, illetve kiszínezhetjük fekete-fehér fotóinkat, meglepően szép eredményekkel. Hangsáv szándékosan nem rendelhető hozzá a csalások elkerülése végett. Az alkalmazás egyenlőre csak arcképeket képes animálni.

Mi is kipróbáltuk és animáltunk vele néhány híres ember arcképét. Az animáláshoz az eredeti képeket a Myhertage egyéb alkalmazásai által feljavítottuk és színeztük.

Bárdos Alice

A tragikus sorsú hegedűművész pályájának kezdetén először 1917-be adott Berlinben bemutatkozó koncertet, majd akkora sikere lett, hogy Németországban, később pedig többek között Rómában is turnézhatott. Házassága után Szombathelyre költözött, ahol előbb magántanárként, majd a szombathelyi zeneiskolában vállalt tanári állást. Persze Szombathelyen a rendszeres koncertezést sem adta fel, és olyan művészek partnere volt a városban, mint Kodály Zoltán vagy Bartók Béla.

Bárdos Alice
archiv.magyarmuzeumok.hu
A kép alapján animált videó

1936-ban a szombathelyi Collegium Musicum nevű együttes egyik alapító tagja, majd a Vasvármegyei és Szombathelyi Kulturális Egylet szakosztályi alelnökké választotta. 1944 júliusában a többi gettóba kényszerített szombathelyi zsidóval együtt Auschwitzba szállították, ahol munkaképtelenné nyilvánították és egyből a gázkamrába került.

Márkus Emília színésznő (a "Szőke csoda")

Márkus Emília Szombathelyen született 1860-ban. Már gyermekkorában bimbózó, kiemelkedő tehetsége ellenére előkelő családját is meg kellett győznie arról, hogy színészi pályára léphessen. Bár ez egymagának nem sikerült, így egy befolyásos rokonuk, Horváth Boldizsár miniszter járt közben az érdekében, így juthatott el a színművészeti tanodába.

Márkus Emília a szőke csoda
korabeli képeslap
A fotó segítségével animált videó

Először 1875-ben lépett színpadra ifj. Alexandre Dumas: Alfonz úr című darabjában, Adrienne szerepét játszotta el. A rajongóktól egyből megkapta a szőke csoda becenevet. A színi tanoda elvégzése után karrierje az egekbe emelkedett. A közönség és színikritikusok a lábai előtt hevertek. Röpke tíz év alatt olyan sok darabban szerepelt, hogy lehetetlen volt Márkus Emília nélkül elképzelni a Nemzeti Színházat. Az első Magyar némafilmben, a Tánczban Salome szerepét táncolhatta el. Sajnos a mozgókép nem maradt fent az utókornak, csak régi újságképek.

Animáláshoz egy korabeli képeslapot használtunk.

Babits Mihály

Végezetül pedig Babits Mihály arcképét vetettük animálás alá. A magyar irodalom egyik meghatározó alakja, a Nyugat első nemzedékének tagja szinte megszólal az alig pár másodperces videóban.

Babits Mihály
multidezo.hu
Babits Mihály animálva
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech