Régi fotókon, ahogy az emberiség majdnem kiirtotta az óriás mamutfenyőket

Valahogy mindig azt éreztük, hogy birokra kell kelnünk a természettel, ahelyett, hogy a békés együttélést választottuk volna.

Amikor az 1800-as és az 1900-as évek környékén jártunk, az elődeink “a mindent is” meg akarták hódítani. Valószínűleg akkor még azt hitték, hogy a természeti erőforrások végtelenek, ezért elkezdték a legnagyobb fák kitermelését is.

oriás fák
Szó szerint eltörpül mellette egy ember
mossandfog.com

Ez annyira jól sikerült, hogy az ezredfordulóra az óriás mamutfenyők 95 százalékát kivágták és feldolgozták. Szerencsére néhány lelkes aktivista és természetvédő még időben lépett, így megmentették ezt a fajt az utókornak.

oriás fák
Ha nem is pont 5000 év, de közel járt hozzá
mossandfog.com

Ezek a fák akár 5000 évet is átvészelhettek, még mielőtt a fűrészmalmok áldozatául estek, de most a régi fotók segítségével újra felfedezhetjük azt, hogy milyen hatással volt az ipari forradalom az Egyesült Államok nyugati partvidékére, és Mexikóra.

oriás fák
Kicsi a garázs?
mossandfog.com
oriás fák
Mindannyian jobban jártunk volna, ha csak körbetáncolják
mossandfog.com
oriás fák
A szorgos kezek feljegyezték, mennyi minden jönne ki belőle
mossandfog.com
oriás fák
További képek a galériában!
mossandfog.com

Via mossandfog.com

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?